嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地既孖B係幾周出世?幾重呢?

洋房

bridgettebaby 發表於 16-10-28 13:00
你BBs依家點啊?照燈照左幾耐?我細孖出世重2.78kg,之後有埋身餵人奶加補粉,今日第五日,都要照燈。我都 ...
SORRY...呢排湊BB...真係好少上來睇POST...
而家我2個BB...1星期多前去左健康院磅重......孖B 3.6KG....孖寶3.4KG~
相比起出院時..食奶極慢的情況巳經大有改善~!
而家平均3小時一餐....隔住一餐人奶及一餐奶粉咁餵...每人每餐平均110ML左右...
真係唔知算唔算食得太少....我怕有排都介唔到夜奶....

其實我覺得...BB出世後要入兒童觀察病房.....父母反而有所得著......因為係果度..你去探BB時...護士會教識你....抱B手勢....餵奶手勢...換片...掃風..等等.....(你就算產前班上足1百堂..都唔及這裡1小時..)
當然...當媽媽出左院..BB還要留院...那種心情..絕對很難受...加上媽媽坐月期間要屋企醫院2邊走..真係超辛苦....

另外...湊B方面...主要湊B人物都係得媽媽,奶奶~!!!!...爸爸和老爺...只是友情客串...所以未生既孖胎媽媽..唔洗咁驚...有好多事情煮到埋身..就自然會有方法應對...不用過份緊張及擔心湊唔掂孖胎..~!

別墅

最關心BB問題熱投勳章

loui 發表於 16-11-21 22:20
37W3D, MCDA
2.3 & 2.5kg
一個瞓了一日special care unit

有呀,有個過重添(emoji)前排病左先跌返去身長線內

複式洋房

tweety0824 發表於 16-6-19 22:42
36+2
2.23&2.73kg
同卵

37W3D, MCDA
2.3 & 2.5kg
一個瞓了一日special care unit
請問你對孖B體重,身形有追返接近嗎?

別墅

孖B孖寶 發表於 16-10-26 16:26
各位好....我對孖胎係男男,單卵!
在2016年10月21日開刀出生了當時36周1日
大仔- 孖B 2.9KG

你BBs依家點啊?照燈照左幾耐?我細孖出世重2.78kg,之後有埋身餵人奶加補粉,今日第五日,都要照燈。我都好擔心。

洋房

blueaqua 發表於 16-10-26 17:36
補充:

人奶可以每2小時或按需要就餵,唔一定要等夠鐘先餵 (因人奶易消化唔怕bb食滯)。
Thanks for your reply!^_^

大宅

補充:

人奶可以每2小時或按需要就餵,唔一定要等夠鐘先餵 (因人奶易消化唔怕bb食滯)。

如果奶粉,醫院的指引係4個鐘先餵一次(如果bb有2.5kg以上),2.5kg以下就3個鐘餵一次

大宅

其實bb有黃係好常見,不用太擔心!我對孖b出世時比起你的仲要輕磅,好彩姑娘建議要先餵飽佢地,所以我由第二日起就2個b輪流每日一個b食奶粉一個b埋身餵,初頭未上奶覺得埋身餵個b食唔夠飽都會要求姑娘補奶粉,最後第6日好彩2個b都冇黃又夠磅數可以同我一齊出院!出院後我就學習同時間埋身餵2個b, 半夜就補奶粉,好好彩佢地兩樣都好肯食!

如果你bb黃疸較高,不如都係補咗奶粉先,等出院後先再轉返餵人奶都ok ah!

洋房

細仔- 孖寶 2.75KG

出世後....醫生話孖寶因為有少少氣促,所以要訓箱...孖B就陪在媽媽床邊,
但出生後可能我2公婆都唔識野....見孖B只顧睡覺..不太愛食奶.再加上開頭無咩奶水..抱佢埋身啜2野又繼續訓過..所以好少餵佢..再加上埋身餵BB...又唔知佢食左多少奶落肚..所以3日後,醫生話孖B有D黃..和..輕了10%體重...要去照燈...剛好孖寶這時剛可搬離觀察病房回到媽媽身邊, 這時巳經對孖B既情況有點失落....好景不常...1日後....醫生又話孖寶有D黃...同樣要安排照燈....這時...心入面真係...碎了...很不開心....自問...看了孖B要照燈...巳經好努力去餵孖寶了...但最後2兄弟都要被帶去照燈..真係有D唔開心...

其實BB黃..係米好常見?
而家係米應該要KEEP住..2小時餵一次奶粉為佳?
其實每2小時餵食一次,到底份量要餵多少才夠呢?

希望大家能解答我以上問題..最後祝各位BB身體健康,快高長大..~~!

大宅

blueaqua 發表於 16-10-25 20:02
有冇餵人奶?會易d收身!
我生完未夠一個月乜運動都冇做,只係每日在家坐月餵人奶,已輕返20磅 (大肚時重 ...

有喂!我係窮媽!冇乜貨!加上得自己湊冇人幫!咁都瘦!

大宅

bgloria 發表於 16-10-25 12:16
亞B己6個月,我完全冇瘦過!

有冇餵人奶?會易d收身!
我生完未夠一個月乜運動都冇做,只係每日在家坐月餵人奶,已輕返20磅 (大肚時重了30磅)

複式洋房

bgloria 發表於 16-10-25 12:16

兩個女都已經三個幾月 我個肚皮仲係鬆鬆
有無方法可以教下我(emoji)

大宅

Coffeylai78 發表於 16-10-25 12:01
我都係肥咗勁多

複式洋房

bgloria 發表於 16-10-25 11:35
但我由大肚重左60磅,生完仲有40磅

我都係肥咗勁多

複式洋房

37w4d
2.6kg 2.9kg

大宅

rosmama 發表於 16-10-25 10:57
好大隻

但我由大肚重左60磅,生完仲有40磅

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bgloria 發表於 16-6-25 02:43
37週
2.74/2.76
好大隻

大宅

37週4, 2.3 & 2.6 kg, 冇瞓箱冇黃,開刀住5日一齊出院

複式洋房

juliaduckduck 發表於 16-8-11 19:19
38w, 2.34kg & 2.43kg, 醫生話所有bb出世頭幾個鐘都會瞓箱

唔係喎,我足磅足月(38w5, 6.3lb & 6.4lb),開完刀即刻一齊跟我上房,冇瞓過箱

複式洋房

bridgettebaby 發表於 16-10-6 15:19
BB有無瞓箱?

冇呀!

首頁

尾頁

跳至