論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今朝姐姐唔使買餸又唔使煮lunch,先叫姐姐換下床單,幾個鐘頭入到去見到張床變成咁

皺成咁都照鋪上去?

*我係FTM,佢係已做第三年既old seafood,明知我一入房就見到

男爵府

Dollmoma 發表於 16-10-5 07:39
我嗰個都係咁,又係3年老seafood。 次次叫佢都話遲d會做,已經唔妥佢,有一次直頭喺房玩電話,叫佢都係求其 ...

你個姐姐都係好寸

男爵府

hohoho2013 發表於 16-10-4 23:17
佢d行為舉止真係當自己係太太,尤其係紅字,真係屋企人至會咁做囉。
仲有平時經常對其他家人講你是非,又 ...

咁呢樣我又唔會擔心
因為倘若我老公要滾,唔需要揀個咁老又無打扮既old seafood

大宅

引用:Quote:stephen07 發表於 16-9-26 17:51 叫

原帖由 jumug 於 16-09-26 發表
佢唔係唔做
係大部分我叫佢做嘅嘢佢都會話遲啲先做,總之就唔會即叫即做,個下係好頂住頂住
...
我嗰個都係咁,又係3年老seafood。 次次叫佢都話遲d會做,已經唔妥佢,有一次直頭喺房玩電話,叫佢都係求其應我,唔出番黎,嬲到我直頭入佢房搵佢,指住佢同佢講係而家做! 佢仲串串共話咪黎緊囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

jumug 發表於 16-9-28 11:29
有次朋友黎食飯,我老公叫個姐姐喺廚房幫佢切d小食出黎,姐姐成舊食物就咁攞出飯廳(當時我地傾緊計),隊俾我個老公話我唔識切呀你自己搞掂,坐喺隔離嘅朋友眼都突埋話你姐姐好大膽,唔識咪問囉,呢d係咩態度?我老公都無話姐姐

佢d行為舉止真係當自己係太太,尤其係紅字,真係屋企人至會咁做囉。
仲有平時經常對其他家人講你是非,又同你老公告狀扮可憐,個格好"奸妃",小心佢瞓埋你半邊床

男爵府

BK Milk勳章

jumug 發表於 16-10-4 18:42
佢係一個好多嘴既菲old seafood

local old seafood?印同菲也永不錄用,我用過一個local old seafood 印,從此之後也冇可能再在我家出現,超麻煩

男爵府

mirchan2005 發表於 16-10-4 18:22
係未印?D行為咁似我剛剛走左條賤印佢衰到係由見到我已經講電話,講到15分鐘的車程,已到總站可以 ...

佢係一個好多嘴既菲old seafood

大宅

jumug 發表於 16-10-3 11:35
我估呢d安排只可以短暫,長期就唔係咁實際

其實6299住附近,可惜佢地經常周遊列國,不定期咁飛,好難叫佢 ...

明白,真係家家有本難唸的經

男爵府

BK Milk勳章

jumug 發表於 16-9-26 15:27
我有同佢講,其實原本小事一樁,問題係佢態度超寸

佢話:我而家唔得閒呀(要出去送飯比小朋友),你係咪要 ...

係未印?D行為咁似我剛剛走左條賤印佢衰到係由見到我已經講電話,講到15分鐘的車程,已到總站可以落車,都仲同個朋友煲粥,完全當我透明,嗰次差D炒佢,激到我彈起。臨走仲要同D女講好唔鍾意我居企,我答D我,我都好唔鍾意佢。有次仲串,話我個人唔係咁麻煩,係度做20年都得 佢都忽的,妳唔係咁寸,我比5千蚊人工一個月比妳都得啦,白痴

子爵府

RockMusicLover 發表於 16-10-4 16:01
哇你呢d工好搶手,完約後請過個啦
Agent 話我呢d 工冇人做呀!
我之前番工,早出晚歸添!

我家地方比較多,d 公主鍾意間屋得300呎,做少d 嘛!

男爵府

細姐姐 發表於 16-9-26 18:59
我係 3,4日換一次床單,被袋,即一星期两次,面巾,浴中,抹手巾,浴室墊日日換
我家冇细路,冇老人,冇病 ...

哇你呢d工好搶手,完約後請過個啦

男爵府

CatEgg 發表於 16-10-3 09:50
可以唔請外傭,請鐘點清潔嗎?
如果2個小朋友都讀小學,ftm應該照顧到。你對工人的怨氣唔多唔少會令先生討 ...

我估呢d安排只可以短暫,長期就唔係咁實際

其實6299住附近,可惜佢地經常周遊列國,不定期咁飛,好難叫佢地幫手

男爵府

CatEgg 發表於 16-10-3 09:50
如果2個小朋友都讀小學,ftm應該照顧到。你對工人的怨氣唔多唔少會令先生討 ...

因為有時要送其中一個去學野,另一個需要有大人係屋企睇住。除非去親邊度都帶晒兩個,但無野學個位就會好浪費時間

大宅

回覆樓主:

如果2個小朋友都讀小學,ftm應該照顧到。你對工人的怨氣唔多唔少會令先生討厭,因為個工人令自己唔開心、夫婦關係差,好唔抵。

男爵府

kowloonfish 發表於 16-10-3 01:48
出走一日散心吧!放下老公,放下工人,甚麼也不用說,你等你老公自己諗下,諗到就諗,諗唔到就算。下次又因 ...

我都想可以咁型,但係我老公成日都唔係屋企或者遲返。我走咗得個姐姐同小朋友。去街去得夜要佢睇小朋友姐姐會比說話我聽

別墅

出走一日散心吧!放下老公,放下工人,甚麼也不用說,你等你老公自己諗下,諗到就諗,諗唔到就算。下次又因工人而唔開心,又再出去玩下(夜晚不要返屋企),電話來了就說在家比人激,要出去玩下,唔係會死。叫佢唔洗擔心

男爵府

小冬甩 發表於 16-9-28 14:04
日對夜對工主嘅係你,佢態度咁差受氣嘅又係你,你老公一定覺得無問題㗎
既然佢先係boss ,以後工主有咩問 ...

我有叫過老公同佢講,但佢只係比一個嫌我好煩既眼神就算,我可以點?

上年我發覺姐姐成日同我大女沖涼獨處時同佢講我壞話,不止一次,每次我女都會講返比我知,我叫老公同佢傾,原本佢話會講。但最後佢話講黎無意思,除非係即炒。又話幫我搵新工人,叫agent send埋d豬頭骨黎,再同我講出面既就係咁既質素,唔係老seafood 就係後生掛住玩,接受唔到就繼續忍佢,最後不了了之

大宅

細姐姐 發表於 16-9-28 11:58
真係好唔得,一定,一定唔可以續
你好好同亞sir 傾吓,要一擊即中,唔好囉囉梳梳,唔使叫佢睇cam, 又舉事例 ...

日對夜對工主嘅係你,佢態度咁差受氣嘅又係你,你老公一定覺得無問題㗎
既然佢先係boss ,以後工主有咩問題叫你老公負責同工主講,一來工主睇主人份上可能會受,二來你亦可同工主減少衝突死少D細胞,
如果工主對住sir態度依舊就重好,阿sir受得氣多就會明白你難處

男爵府

頭先姐姐又亂黎

我地每日都要去學校送飯,每日都係12:30-35pm出門口,頭先我發現佢11:40pm已經煮好曬之餘又唔放入暖壺度,之後又匿廁所。我等到佢出黎問佢做咩又咁早煮,佢反問返我想佢幾時先煮。大姐呀,已經送咗成年飯,已經講過好多次,我唔要我d小朋友食凍飯。佢再駁嘴話因為佢之前已經切好曬野,我話咁你咪遲d先切囉

最錯嘢唔緊要,係佢唔會道歉,仲要死撐先令人好嘔血

子爵府

jumug 發表於 16-9-28 11:29
屋企已經三個cam亦都有錄影,但一來太多死位,二來姐姐會避鏡頭

我老公點會唔知屋企個姐姐態度差,只不過 ...
真係好唔得,一定,一定唔可以續
你好好同亞sir 傾吓,要一擊即中,唔好囉囉梳梳,唔使叫佢睇cam, 又舉事例,總之你就話唔鍾意,工人態度超差,對你唔尊重,唔想再見到佢

如果亞sir 依然想keep 工人,你就問佢”我而家留係屋企睇细路,冇出去賺錢,係咪就冇價值,冇貢獻,連請個工人都冇權話事”,你叫亞sir 俾番工人d 嘢你處理

要注意語氣,平静d

唔好意思,我真係有d唔抵得!

你下次請工人,用你自己名做僱主,有定期deposit ok 的,不用一定有税單

首頁

尾頁

跳至