跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問光明小學小一功課量如何,換左新校長有無咩改變?THX

大宅

芝芝 發表於 18-6-22 13:03
今年光明將會無暑假作業,暑假功課將改形式去做,有d班級會用繪本日記模式,同錄影功課,睇得出學校的改變 ...

多謝你既回覆,星期二參觀了光明學校,好認同新校長既改革,多看重小朋友思維想法,而不是只讀書,校長都有講到暑期作業既模式,我還以為未落實,原來已經在執行了,睇得出校長的決心呢,我本人都喜歡現時的"光明",希望我的小朋友能有幸讀到呢間學校。
多謝媽媽你既回覆(emoji)(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

芝芝 發表於 18-6-23 09:00
暫時係校長同家教會開會講的,叫我地可以同家長們分享,期望得到大家的支持。
...

謝jm分享,因為我小朋友讀緊,所以想關心一下
即係今年不用買暑期作業,可以開心放暑假吧

子爵府

MC(TIGER) 發表於 18-6-23 03:34
同意加長小息
因為宜家好少時間。
請問jm係邊度可以得到以上資料?

暫時係校長同家教會開會講的,叫我地可以同家長們分享,期望得到大家的支持。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

芝芝 發表於 18-6-22 13:03
今年光明將會無暑假作業,暑假功課將改形式去做,有d班級會用繪本日記模式,同錄影功課,睇得出學校的改變 ...

同意加長小息
因為宜家好少時間。
請問jm係邊度可以得到以上資料?

子爵府

fm721 發表於 18-6-22 07:36
最近開始參觀小學,光明一直比我既印象都係比較看重功課(十幾年前兩個細妹係光明讀的),剛剛參觀完學校, ...

今年光明將會無暑假作業,暑假功課將改形式去做,有d班級會用繪本日記模式,同錄影功課,睇得出學校的改變,但老實是否每位家長都接受真係唔知。
黎緊小息都會加長,讀緊的學生都感到開心。

大宅

芝芝 發表於 17-9-30 08:31
學校唔算谷學生,最少呢兩年幾感覺唔到。功課1,2年級時約6,7樣,今年3年級明顯多左9樣10樣咁啦!但其實如 ...

最近開始參觀小學,光明一直比我既印象都係比較看重功課(十幾年前兩個細妹係光明讀的),剛剛參觀完學校,睇法跟你一樣,校長開始想少功課,著重小朋友思考,我一直心大心細,看到媽媽你既留言好感恩,好認同你既思想,只求小朋友上課認真,用心做好功課及追求知識,不著重名次,反而老師會叫家長放鬆及看遠一田點,非常感恩看到你既留言。

子爵府

回覆樓主:

學校唔算谷學生,最少呢兩年幾感覺唔到。功課1,2年級時約6,7樣,今年3年級明顯多左9樣10樣咁啦!但其實如果,係如果小朋友肯用心專心做都唔需要做好耐。我小朋友為例合作的話可以1個鐘完成3,4樣要抄寫同作句的功課,亦可以1個鐘寫唔到6個生字。其他填充,運算都係可快可慢。
學校老師整體我覺得唔錯的,但當然人夾人,位位家長要求唔同,好難講。
我係唔介意老師罰我仔無小息的,因我小朋友較hea,功課一般,錯漏百出的,老師有時會要求小息時補做,本人認為好合理。但有家長就覺得老師唔啱不人道
任何學校的家長群中總有催谷形的爸媽存在,但自己仔女自己決定,如果你在意佢名次,你自然會被影響,谷去補習谷去讀專科。
我自己要求佢上堂認真,有用心溫習,知佢識就可以,考試實有失手時(我家少爺162人,可以考四十幾五十名,亦可考跌出100),老師長期叫家長們要放鬆,學習是長遠的事。
暫時來說我喜歡呢間學校的。:)

複式洋房

Kakit0124 發表於 17-6-19 18:54
回覆 DaisyEunice 的帖子

今日聽完學校簡介話明年小一上學期唔考試唔計名次,俾學生慢慢適應
係咪真架?果日唔得閒聽家長會。。。係就好啦!

複式洋房

回覆 Kakit0124 的帖子

係咪真架?果日唔得閒去聽講座。。。

男爵府

回覆 犀利妹 的帖子

係,測唔計分即評估

大宅

Beacon 發表於 17-6-22 11:57
少點伴讀,關顧或補習,正常小朋友只會係中下游位置。
意思係.. 如果家長唔自發地加強力度.. 成績只會有中下游?

複式洋房

eivanlo 發表於 17-6-21 14:14
即係學校唔谷家長谷?

少點伴讀,關顧或補習,正常小朋友只會係中下游位置。

別墅

我係新搬入元朗, 除女要做插班生, 都考慮緊光明.
請問4測4考, 係咪測驗唔計分?

大宅

Beacon 發表於 17-6-20 19:55
路過。。。學校從來無迫學生,係呢度啲家長大部份都好進取,唔會慢慢黎,你遲下就明白。
...
即係學校唔谷家長谷?

複式洋房

今日聽完學校簡介話明年小一上學期唔考試唔計名次,俾學生慢慢適應
係咁就好啦,之前成日聽人講話好多功課,而家無咁擔心啦,有時間俾佢地適應

複式洋房

路過。。。學校從來無迫學生,係呢度啲家長大部份都好進取,唔會慢慢黎,你遲下就明白。

大宅

Kakit0124 發表於 17-6-20 14:05
係呀!

Thanks

大宅

係呀!

大宅

請問係水邊圍個間光明嗎?

首頁

尾頁

跳至