自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果幫小朋友溫書,係咪照講返廣東話同佢温?

子爵府

用廣東話同佢溫,佢其實兩種都識。不過我女大大下會自己用iPad 錄音默書,所以我唔使幫。

大宅

回覆樓主:

綜合咁多人嘅意見,普教中有好處係學精多一種語言,而對學中文科有DD影響,但又不太大。咁又確實係令到學中文科複雜左,因為要上網翻譯先可以温習,花多左時間和功夫係真嘅。
但相反當粤教中小朋友温中文比較簡單直接時,普通話能力又真係冇咁叻。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

用廣東話同佢默,用廣東話同佢溫。
默書無拼音。
默書最少90分。普通話科測考基本都90以上
阿女D普通話連台灣本土人都話佢音準。
初時佢有問過點解唔用普通話同佢溫。
老師都用普通話默。我只係答佢,你要學識自已用個腦轉台。我唔介意你慢少少,
但要學識思考,跟住慢慢就習慣左了

大宅

回覆樓主

我自己用廣東話默書,小兒普通話冇問題,在街頭上遇見上海旅客問路,她還說他普通話説得很標準,所以我們用廣東話同他們搵中文,應該分別不大。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我自己都唔識普通話,開頭咪我同佢用返或廣東話溫,叫佢讀返普通話個音我聽,跟住上到小三佢就自己攪掂自己d默書,我無再幫佢溫,最多都係幫佢聽吓背書背得啱唔啱

公爵府

牛奶朱古力 發表於 17-6-20 21:29
如果幫小朋友溫書,係咪照講返廣東話同佢温?

你上出版社個網就有晒錄音架啦

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

細時默書我照用廣東話,拼音分靠她自己。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

如果自己講唔到,可以用手機錄下要默的詞語from 電子書or PTH dictionary or google translate whatever 方法,又pause 又record 咁,錄曬要聴or 默in one file ,then play and pause 叫佢默or 聽,這是最易補自己的不足方法。我小朋友都係用這方法搞掂整個小學。
也可用apple 的text to speech if 無電子讀音file , 甚至PTH apps, 好掂的。

大宅

hanbb 發表於 17-6-20 23:07
我都唔明,普通話科又默拼音,中文默書又默拼音 ,重複之餘,絕對拉低我女中文科成績,雖然我唔介意分數, ...

又真係複雜左

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我而家係企同佢認中文字

一樣係用廣東話

好怕教錯

横掂佢都要知廣東話係乜

我講廣東話

老師講國語都幾好

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都唔識普通話,我女來年第6年普教中,小一時溫默書係我講廣東話佢默,之後佢自己來啦。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我用廣東話咋,如果呀女唔明,就上學校網站揾返中文書果part自己温。呀女上左高小一直普教中,都無補普通話,佢自己搞掂,普通話仲好高分……

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

用返廣東話。。。同埋我只係幫仔默字。。。佢理解唔到會問。。平時靠自己睇課外書多。。所以中文只默字,未有特別溫。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

23april23 發表於 17-6-20 22:10
我普通話勁唔得,我女小6,仔小1,完全係無溫過,最多睇2睇就算,同佢地默書照講廣東話,個女咁多年都好好 ...

我普通話 發音好差

英文都麻麻

我個4歲女而家聽到有錯

會教返我讀

佢識既英文絕對勁過我地2公婆

普通話佢都讀得好搞笑

有d真係中文 變小小音就當國語咁講出黎

珍珠宮

回覆樓主:

咪照講番囉~好似唔識講英文,咪一樣咁教~咁溫~

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

p_o_m_a_n 發表於 17-6-20 23:05
我自己平時普通話講野就勉強講到,但書入面嗰d有好多唔識讀。
默書老師普通話讀,所以想用返普通話同佢溫, ...

係!我都同仔女一齊學習中

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

本書有網上版,仲有廣東話,普通話分。

公爵府

回覆樓主:

大仔小六,小二開始普教中,只小二時同佢默書用普通話默,小三已自己溫默,其他冇同佢溫。我已教小一細仔自己錄音自己默書,普教廣教冇影響。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

首頁

尾頁

跳至