自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

昨日超聲波報告話我有甲狀腺結節,有幾粒,每粒大約0.6-0.8cm。醫生話現在唔使理佢住,半年後再照。我上網睇話其實也幾普遍,女姓患者居多。但我都好擔心

複式洋房

lamwwjd 發表於 21-1-24 08:55
你可上網 search 周大偉醫師

Thanks

男爵府

cheng15b 發表於 21-1-24 08:29
你好!我都有甲狀腺結節,請問可否給你的中醫資料我?謝謝(emoji)

你可上網 search 周大偉醫師

複式洋房

lamwwjd 發表於 17-9-2 21:16
我都有兩粒,驗血仲有兩個antibodies 指數好高,最後睇中醫醫好左

你好!我都有甲狀腺結節,請問可否給你的中醫資料我?謝謝(emoji)

男爵府

回覆樓主:

其實各位jm我想知妳地的甲狀腺問題有冇令到有咩唔舒服出現,例如有冇咳?喉嚨痕?

伯爵府

上年本來一粒0.5抽去驗話無嘢,排到出年超聲波。
4月多左一粒,點知7月原本果粒變左2
8月覆診

大宅

回覆 garfield_pooh 的帖子

唔駛担心

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cnicky 發表於 20-7-17 20:13
我覺得你搵個醫生睇左先,再轉介去抽針定其他處理,如果唔係邊個解釋report畀你聽。
我自己就家庭醫生叫我 ...

thanks.
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

大宅

wincat 發表於 20-7-15 16:27
早排去化驗所body check,check到甲狀腺有粒野, 跟住之後就再照埋甲狀腺超聲波同驗血。今日化驗所打返嚟話 ...

我覺得你搵個醫生睇左先,再轉介去抽針定其他處理,如果唔係邊個解釋report畀你聽。
我自己就家庭醫生叫我照超聲波同驗血,有結節同指數唔(emoji),轉介睇外科,外科抽完針叫我割甲狀腺, 我再睇完徐家堅醫生就叫我應該睇內分泌科專科,過程太長就唔講了。宜家由內分泌醫生跟進,佢睇完我d資料同超聲波話可以觀察下先。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

早排去化驗所body check,check到甲狀腺有粒野, 跟住之後就再照埋甲狀腺超聲波同驗血。今日化驗所打返嚟話甲狀腺左右各有 一粒一點幾cm嘅結節, 但內分泌嗰part 指數就正常。佢建議我去抽組織化驗。
想請教各位姊妹我依家應該去家庭醫生到 睇咗先?個step係點?其實要唔要好urgent 要做手術定係點?因為你知化驗所醫生都唔同你講啲乜嘢,淨係講化驗結果。 唔該曬
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

子爵府

baby_lover 發表於 17-9-3 23:01
謝謝回覆。
我都幾鍾意煎炸嘢,咖啡奶茶等,真要的起心肝戒了。

我都係睇中e一排,覺得舒服左,而家冇埋佢

男爵府

回覆樓主:

我都有喉嚨頂住嘅感覺

侯爵府

baby_lover 發表於 17-9-2 00:52
昨日超聲波報告話我有甲狀腺結節,有幾粒,每粒大約0.6-0.8cm。醫生話現在唔使理佢住,半年後再照。我上網 ...

我有好多,咁多年都冇嘢

翡翠宮

小ice 發表於 20-5-14 14:17

我都有結節好多粒,政府醫生話無乜嘢,唔洗做手術

收到,thx

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

唔駛擔心,呢個位就算是cancer, 都是殺傷力最弱的,切完仲行得走得食得訓得。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

lamwwjd 發表於 20-5-10 13:37
上網search 周大偉

請問你睇中醫時是否亦有一直食西醫開的甲狀腺藥呢?

Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

翡翠宮

dickl 發表於 20-5-14 14:14
回覆 bb2 的帖子

請問是否即時可以抽走入面d血水? 是, e生盡量抽扁佢

明白,Thx

珍珠宮

2024年龍年勳章

dickl 發表於 20-5-14 14:14
回覆 bb2 的帖子

我都有結節好多粒,政府醫生話無乜嘢,唔洗做手術
大多都是良性結節,好普遍

男爵府

回覆 bb2 的帖子

咁你知唔知如要驗血是否也是即時可抽血驗不須再約期? 即時抽針, 不用再約

因見結節比之前在私家驗大左,咁到睇政府時要唔要再照超聲波? 我帶埋張片同信比e生睇

即時有得照定要排期? 抽唔到之後下次覆診前照超聲波

你係政府做手術排左幾耐? 好快, 一個月

別墅

15週年勳章

lamwwjd 發表於 17-9-2 23:47
大約2cm, 睇左半年中醫,西醫其實話冇得醫好,但原來中醫醫甲狀腺是很有果效的
...

Del

首頁
12345...10

尾頁

跳至