懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

不存在

珍珠宮

What_ever_be 發表於 18-2-22 23:47
Sorry有d長,但我真係好矛盾!本身自己有子宮問題,做過兩次子宮頸手術。醫生曾經講過如果之後要生BB嘅話有 ...

你男友擺明喜歡細路,
你就用冇細路試佢堅貞......

只能說呢種關係我本身唔接受。

大宅

What_ever_be 發表於 18-2-23 20:50
回覆 agneau 的帖子

有好多野都要講天時,地理,人和

大宅

回覆樓主

覺得人生有得必有失,決定左就唔好後悔。
如果對自己現在擁有既唔想放棄,那就只有失去可放棄的事,不過有因也有果。呢個我經常同我個囡講。

當然如果對方(男友/老公)能提供不同程度支持和了解,就係自己既福氣。
自問現在有第二胎,其實比預計的早了點,上年已計劃好今年既進修,還有出國及本港擺fair,無奈要取消或趕係生之前完成project(小朋友出世個陣就係畢業之時)
得失嘛,我覺得時間是追不回來,自己身體係每況愈下。當然我朋友說,別人高齡都可以生,不過付出既力氣,可不是我地外人能見,不過做了就不要後悔。

民房

文章已刪

民房

文章已刪

別墅

bobocheung65 發表於 18-2-24 05:35
樓主寫明 歡迎正反意見 咩叫歪理? 唔同你就係錯? 每個人有自己意願 自己自身情況 自己感受 你最好 ok?
...

你叫人落並不是歪理
但話男友朋友唔戴係正常真係無人能認同
你父母都會好心痛!

隨便表達意見都唔係咁講野
咁不負責任

如果男女朋友唔戴係正常
唔小心有咗就落又係正常?
唔小心一次就落一次
唔小心兩次就落兩次都正常?
如果你真係咁諗
咁我只可以幫你感到可悲
你自己都唔珍惜你自己的身體
不能期望其他人會去珍惜你

別墅

wkfile 發表於 18-2-24 11:55
如果樓主得20頭,男友又唔想負責任,自己能力都有限,我相信我會同你一樣建議樓主放棄。

或者咁講,好多 ...

不能認同更多

別墅

bobocheung65 發表於 18-2-24 05:35
樓主寫明 歡迎正反意見 咩叫歪理? 唔同你就係錯? 每個人有自己意願 自己自身情況 自己感受 你最好 ok?
...

如果樓主得20頭,男友又唔想負責任,自己能力都有限,我相信我會同你一樣建議樓主放棄。

或者咁講,好多媽媽見到你果句「男女朋友唔帶套好正常」都著咗火。

如果你係一位女性,我必須要提醒你,一時貪歡貪快,對你黎講並非好事。對你負責任嘅另一半,佢會願意並主動帶套,因為佢的確係重視你嘅身體,佢會明白「我嘅一不小心會搞亂我同呢個女人嘅planning及將來,要好好保護我愛嘅人,我必須有所準備」。你要記住,一不小心要傷身嘅係你一個人,男人再負責任都係擺個錢出黎,唔好搵自己身體教飛。

相信我,與不尊重及不愛護你嘅男人上床,你將來會後悔。

大宅

回覆樓主:

其實樓主都有決定想唔再吧…只是想有人支持自己令自己好過點,你落你點都係自私架啦,完

男爵府

hellomimichu 發表於 18-2-24 00:07
我平時都係cd Rom
但見到佢嗰個回覆 實在忍唔住要出聲
歪理講成道理

te quiero mucho mi amo

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

yung1993 發表於 18-2-23 22:34
佢都有開post話有左唔想要
老公偷食 奶奶唔識教
但佢最後係決定要嘅

我平時都係cd Rom
但見到佢嗰個回覆 實在忍唔住要出聲
歪理講成道理

大宅

wkfile 發表於 18-2-23 21:46
一個咁大嘅決定咁大嘅改變唔單止你一個會有壓力, 我相信每一個媽媽都曾經有。當年我努力想生BB,中咗嗰一 ...
講得好好,好多時你以為你有能力控制,但其實跟本唔係你想要唔想要,係個天俾唔俾你。

大宅

What_ever_be 發表於 18-2-22 22:44
回覆 agneau 的帖子

因為佢見我有咗之後壓力好大!佢話佢某程度上有啲地方忽略咗我嘅感受 ...

如果未ready,真係好難攪 好似有啲男人咁,如果唔鐘意小朋友未ready做爸爸,啲男人可以做到好絕,我之前就遇到一個。你po喺呢版,十個有九個一定會叫你生落嚟,連我都會叫你唔好唔要,我自己都經歷過好多嘢至有個囡囡(後生唔想要加上遇到錯的人,但大咗想要又冇)生咗囡囡之後我冇一刻有後悔過因為佢真係好可愛,加上如果老公/男友愛錫你哋,係真係一件好幸福嘅事,希望樓主諗清楚再決定。

別墅

hellomimichu 發表於 18-2-23 14:49
男女朋友唔戴condom好正常?
有咗就落好正常?
你d思想真係不得了

佢都有開post話有左唔想要
老公偷食 奶奶唔識教
但佢最後係決定要嘅
但佢又教人唔好要(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

佢同你有緣先會到你身邊,無論陀緊個陣幾辛苦之後幾難捱 其實都覺得好幸福 你要正面d 呀

別墅

What_ever_be 發表於 18-2-23 20:51
1.佢係異地;佢一開始知我有左話同我結婚;我話結唔結婚唔緊要,最重要係Bb為主!2.我依家只係知我未ready; ...

一個咁大嘅決定咁大嘅改變唔單止你一個會有壓力, 我相信每一個媽媽都曾經有。當年我努力想生BB,中咗嗰一刻我都笑唔出,何況你完全冇懷孕嘅打算。

如果我係你我會等個天決定,因為本身子宮就已經做咗兩次手術,根本你有冇能力好好懷孕都係一個問題,你以為你話生就生啦咩?呢度有好多媽媽好想生BB,可能係三個月嘅時候就已經失去左佢,或者係20週左右照結構嘅時候發現小朋友有結構性嘅問題不得不放棄,甚至乎你生佢出嚟嘅時候有任何閃失好似我朋友咁最後一步先至失去,想生一個健康嘅小朋友絕對唔係你諗咁順利。但另外一個好重要嘅問題係嗰一段long D嘅感情會係點?你過去定係佢過嚟?一個人照顧小朋友真係唔容易。但起碼係你嘅言語當中我感受到你男朋友係好愛錫你。

我相信呢個世界明明中有主宰,你依家咁忐忑咁不安咁大壓力係因為你害怕走出comfort zone only, 但係有邊個女人一出世就識得做媽媽?你唔會害咗個BB ,除非你決心想害佢。呢個世界冇話用邊個方法或者俾啲乜嘢嘢個小朋友就等於對佢好,只要你真心愛他。

將來係一個未知數,經常會帶俾人恐懼。我曾經上網睇過一篇文章係講一個人帶住好少錢咩背囊環遊世界,記者問佢成個旅程最大嘅困難係乜嘢,被訪者話當佢踏出佢旅程嘅第一步所有嘅困難都消失了。

希望以上嘅分享可以幫到你搵出屬於你自己嘅答案。

男爵府

bobocheung65 發表於 18-2-23 10:53
我係你唔會要 點解佢想 爸媽想 啊邊個支持就要 點解唔係你想 兩個人一齊係兩個人的感情 好多無仔女一樣幸福 ...

如果唔想要,當初就要避孕,而家有左係天意,應該要接受,難得男方又願意。有bb係福氣,唔好做令自己後悔的決定。

民房

文章已刪

首頁

尾頁

跳至