婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

春季勳章 畀面勳章

好憎99!就抑鬱,只想抒發一下!

1. 由我未嫁之前講起,第一次見面,佢知道我父母喺我18歲時離婚,就話我阿媽無良心,掉抵我!又話無一個阿媽會咁對自己仔女,覺得我媽唔識做人阿媽!但我已經講我阿媽由細到大照顧我,好錫我,係忍唔到我爸先揀離婚,個時我18歲已成年,我覺得佢地離婚無問題!但佢仲不停踩我阿媽,抬高自己點樣辛苦養大佢d仔女。

2. 拍拖頭一年,中秋節我去探佢,送埋月餅,新年去佢度拜年,我送蘿蔔糕比佢,佢第一句說話就話阿X (我老公ex) 之前係送半島月餅比我,阿細佬個女朋友又同我飲茶又送禮盒。其實我都係一番心意,唔領情都算,但都唔需要人比人,講d咁既說話!

3. 之後有一次我比人博懵,搞到上差館,我99事後知道左,打電話同我講:做女人比人博懵都唔好出聲,要啞忍,你宜家搞到我個仔同人打交!佢仲話做女人比老公打都要忍,唔好報警,唔好搞散成頭家!我聽完覺得好委屈!好嬲,點解我係受害人都要比你咁話!我知我老公d性格衝動,所以已經係離開左現場先講。佢返轉頭郁手,我都㩒佢唔住!

4. 因為我同我爸關係唔好!之前發生左d事,佢搬走左,我有左bb後,我爸咁岩退休要搬返嚟住。所以我同我男朋友(現任老公)要搵屋租,但我99知道後,話買左我間公屋,叫我爸唔好搬返嚟!我已經同佢解釋,個果始終係我爸,我勁憎佢都好,我都唔會不孝到令我爸無屋住,仲要間屋係我爸名!不過我99好似聽唔入耳,次次見親我都講,去到結婚傾禮金時,仲同我媽講多一次!我媽聽完都話唔好再講間公屋!

次次見親99都聽到d唔想聽既說話,好辛苦。但我老公話佢份人無野,亦唔係唔中意我,只係讀書少唔識講野!同埋係因為關心我先咁講。但我聽完真係好唔開心!我承應我做唔到當佢講野耳邊風!因為我一諗到佢講過d好難聽既說話嚟話我阿媽,我就好憎!我都想放下,但好難!究竟係咪我問題?

伯爵府

熱血勳章

kwanyiii 發表於 18-2-23 16:40
佢知道!佢覺得佢媽咁講野無野,話我洗唔洗咁記仇!話我小氣,點解咁憎佢媽,唔比機會佢,佢無想我死,只 ...

99都係講吓野,又無話害你
聽完哦一聲都算啦
幾十歲都唔化就真係唔化架啦
無謂傷神

子爵府

回覆樓主:

我覺得要首先搞掂你老公
唔好有事先爆先傾,咁佢只覺得你針對佢阿媽
而係最好坐低心平氣和去傾吓之後的安排
唔好話佢媽的缺點
話自己唔慣,同佢媽始終唔熟
定返個規則出嚟
例如探bb時間係點,奶奶嚟做可做乜唔駛做乜
同老公講清楚,生完情緒唔好,身體要休養,又要顧bb,到時得失佢媽媽將來有裂痕仲唔好。

傾好哂起碼有個譜先,唔到到時佢媽想點就點你會勁辛苦。

傾唔到都要傾,同佢講,大家要做人父母,要長大,要溝通去解決問題

翡翠宮

kwanyiii 發表於 18-2-23 07:15

1. 由我未嫁之前講起,第一次見面,佢知道我父母喺我18歲時離婚,就話我 ...去到憎地步.應少見喇.同老公講.希望老公體諒.比著我會同老公講架.我唔會阻止老公見佢娘.但唔好再預我.亦比99知你唔like佢程度.起碼唔會時不時打電來懶關心咁.你係唔會領情.

大宅

kwanyiii 發表於 18-2-24 03:34
幸好我同99唔同住,亦都唔洗搵佢湊b!最幣佢對腳唔方便,但佢好中意死嚟,講左唔洗,佢都係要理,要幫手。 ...

所以有野都唔可以比99 知ga, 我奶奶又係好中意買野,佢自己屋企我老公舊時間房已經比佢買既野堆滿左,佢又好中意買野比我仔,我會同佢講叫佢問下佢自己個仔先,佢個仔好多野都要理為藉口打發佢,加上我宜家無做野,我會話佢好緊張d 錢買無謂野,如果呀99你比錢,佢又要比番你家用,咁你個仔會好嬲。之後仲要10次有5次扮聽唔到佢電話or bb 拗計唔得閒聽,我番阿媽度都要瞞我奶奶,因為我奶奶日日都打比我媽check 我地有無番去。勁變態。你要加油呀,對住奶奶係長期作戰,一開始就疏遠佢會對你日後條路好行d, 仲有屋企鎖匙一定唔可以比佢。我奶奶試過上黎唔話我知,我仔細果時我就咁著個喂奶bar 無著衫,佢突然開我門,我果下驚到完全反應唔到。嬲到我即刻話佢,之後再話比c6知叫佢話佢阿媽。之後我奶奶又同番我媽講話我咁小事都學是非比c6知,等佢仔話佢。

大宅

春季勳章 畀面勳章

yukimother 發表於 18-2-24 00:52
你記得同c6 夾定到時隔幾耐俾 99見一次BB呀,如果唔係到時有排煩

我有講過下,但我怕到最後我老公反口,到時又話個果我媽嚟,我媽個孫嚟 一講呢d又嗌交!所以宜家講定都好似無乜用!

大宅

春季勳章 畀面勳章

Ballz 發表於 18-2-24 01:34
其實樓主要唔要搵你奶奶幫手?例如湊b? 同住?如果無的話我覺得你盡量唔見唔理唔聽佢電話就算。
好似我奶奶 ...

幸好我同99唔同住,亦都唔洗搵佢湊b!最幣佢對腳唔方便,但佢好中意死嚟,講左唔洗,佢都係要理,要幫手。仲會愈幫愈忙。
好似我有左之後,我媽會一星期嚟幾次探我或者同我出街買d bb野,我99佢知道後,就打比我媽話佢同我去街買就得,但因為佢對腳唔行得耐,只可以喺住既附近買,但附近根本無bb野買!有次,佢拉左我去百佳買野,我已經話唔洗買咁多,佢就係咁迫我買,買完後,佢原來唔係同我一齊上樓,係要我自己拎晒所有野返屋企!唉,果下真係眼淚在心裏流,肚又大又硬,d野又重,拎到子宮都縮!雖然佢比錢,好多謝佢。但衰d講,我真係寧願唔要。其實佢真係唔會幫到我!不過佢自己唔係咁諗

大宅

1. 由我未嫁之前講起,第一次見面,佢知道我父母喺我18歲時離婚,就話我 ...

樓主,真係小見為妙,我果件由拍拖己擺款,又串又惡,好在我唔同佢住,但因為佢我也曾激到差d自殺,佢亦令我情緒十分波動,所以在我大肚時,果十個月係見得佢最少既時候,C6年紀大了,只會說就下佢,佢冇乜野把口係咁,睇在佢年紀大份上,唔好意思,其實我想車巴佢嘆

大宅

回覆樓主

其實樓主要唔要搵你奶奶幫手?例如湊b? 同住?如果無的話我覺得你盡量唔見唔理唔聽佢電話就算。
好似我奶奶咁,咩都要管,要理,仲成日講大話(佢驚佢個仔話佢所以唔敢講真話)我以前都由得佢,或者同佢講下道理,但後來發現我大錯特錯,因為同佢諗法唔同,唔諗同佢就係唔尊重佢。佢仲要同我阿媽學是非。之後我媽話我叫我忍下我奶奶,佢老人家啦,唔明咁多我先知。知道之後我就唔再搵佢,連個孫都無帶番去。決心當唔識佢。宜家得番大時大節先一家人番佢度,以前我個個星期都帶我仔去1,2次比佢地見。

大宅

kwanyiii 發表於 18-2-24 00:36
宜家都仲可以少見d,bb出左世之後,真係唔知會點,一諗到可能見多左,簡直抑鬱!
...

你記得同c6 夾定到時隔幾耐俾 99見一次BB呀,如果唔係到時有排煩

男爵府

回覆樓主

「但我老公話佢份人無野,亦唔係唔中意我,只係讀書少唔識講野!」

呢句咁既野係早年前我老公都有同我講過,當時我係忍緊,而家咪核爆左囉!

大宅

春季勳章 畀面勳章

yukimother 發表於 18-2-23 23:23
我 99 都係同你 99一樣講嘢好難聽,c6 都知有問題,但佢由細聽到大可以當耳邊風,但我接受唔到每次見完佢 ...

宜家都仲可以少見d,bb出左世之後,真係唔知會點,一諗到可能見多左,簡直抑鬱!

大宅

1. 由我未嫁之前講起,第一次見面,佢知道我父母喺我18歲時離婚,就話我 ...

我 99 都係同你 99一樣講嘢好難聽,c6 都知有問題,但佢由細聽到大可以當耳邊風,但我接受唔到每次見完佢都好辛苦會失眠,所以為有見少啲,話做嘢忙做藉口唔去佢度食飯,我哋改變唔到佢為有見少啲。

大宅

Hinhinphoebe 發表於 18-2-23 10:23
唔係!係你奶奶勁煩!
我嗰件同你嗰件一樣!我嗰件年紀大,70歲,要同住!不停話我媽重男輕女,對於我屋企 ...

嘩!人黎架?

公爵府

kwanyiii 發表於 18-2-23 17:37
最慘係我99個樣同表面唔係個d疑得你地離婚既毒奶奶!佢係個d守舊形乜都唔識(唔知係咪扮唔識),無腦開口 ...

對住心底不好的99(成日想睇你娘家笑話)立即封鎖一切關於娘家的消息(包括食乜野,幾時見)一律回答:唔記得,唔知呢,唔清楚wo,不管是多麼細小的事情都不能透露,因為講者無意但聽者有心呀!

大宅

春季勳章 畀面勳章

Hinhinphoebe 發表於 18-2-23 16:58
嘩!你奶奶同我奶奶係失散姊妹嚟喎!一模一樣!終日唔係話自己手跛就骨折!我長期內心都問同一個問題,你 ...

最慘係我99個樣同表面唔係個d疑得你地離婚既毒奶奶!佢係個d守舊形乜都唔識(唔知係咪扮唔識),無腦開口夾著脷既奶奶

。毒奶奶都可以當面串佢話佢!但我對住佢只能繼續笑口迎人!
不過佢真係成日有意無意踩地你,贊自己!又唔抵得我媽幫我,係咁問有無見過我媽,我媽煮d乜我食。初一個日去佢度拜年,佢即刻問我同我媽拜左年未!我話初三先去,佢就好似好開心咁。佢有呢d心態,所以有時我都唔知佢係咪扮豬食老虎!

子爵府

回覆樓主:

1同4
真係關佢差事 佢連知都唔需要,更何況係多管閒事加把口
以後慳返,唔使再買,直接講:明白,以後可以唔使買
問返佢62係咪咁打到你老都唔出聲

別墅

kwanyiii 發表於 18-2-23 16:31
你99真係好恐怖
我係唔會叫99做阿媽,阿媽只有一個,佢都唔配做我阿媽!
我宜家都有左7個幾月,新 ...

唔拍戲side晒

別墅

kwanyiii 發表於 18-2-23 16:31
你99真係好恐怖
我係唔會叫99做阿媽,阿媽只有一個,佢都唔配做我阿媽!
我宜家都有左7個幾月,新 ...

嘩!你奶奶同我奶奶係失散姊妹嚟喎!一模一樣!終日唔係話自己手跛就骨折!我長期內心都問同一個問題,你咁唔捨得個仔對人哋個女好,你就咪鬼比個仔出去識女仔,零社交咪可以一世痴到佢實囉!

大宅

春季勳章 畀面勳章

Huuu 發表於 18-2-23 13:10
妳老公知道99甘對妳嗎?

佢知道!佢覺得佢媽咁講野無野,話我洗唔洗咁記仇!話我小氣,點解咁憎佢媽,唔比機會佢,佢無想我死,只係關心我!
我唔知我老公係鬧交時,同我鬥氣咁講定點!但我都知道個果係佢媽,一定會幫住!

首頁

尾頁

跳至