婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

無話事權,所有家中大小都唔到你話事,湊仔方式都唔可以話事,所有生活習慣都要跟哂佢地,你要改變自己,所有野都要以奶奶為重為主,而你為另一半做甘多野佢又知唔知?其實同奶奶住好大犧牲,有時真覺做女人真苦,但C6 係永遠唔知唔明,唉。

禁止訪問

複式洋房

Wannii 發表於 18-6-16 16:49
個個都要我體諒,阿媽要體諒,老公要體諒,奶奶要體諒,所有人都要我去體諒!!誰來體諒我??岩同錯我都唔 ...

正確,女人要對自己好D

水晶宮

BK Milk勳章

Gary_family 發表於 18-7-8 07:22
搬開住,另一半都唔辛苦㗎!反而唔駛聽你呻,唔需要怕婆媳糾紛,仲舒服!
...

夫妻關係會好左
又有小天地自由度又大

水晶宮

BK Milk勳章

yuni01 發表於 18-7-11 13:07
我C6都係咁回應我 聽到嗰下真係...覺得更加委屈
我覺得有問題原來係我既問題

傾店佢,吾得企硬搬,至多搬近d,
但比我有咁遠搬咁遠 ,搬la,影響夫妻關係架!
我由小到大母親就教我吾好同99住,我都係拍拖突然有左,無錢架,但都自己住無同99住,辛苦但會捱得過既,起碼係自己屋企先!

水晶宮

BK Milk勳章

Wannii 發表於 18-6-16 16:49
個個都要我體諒,阿媽要體諒,老公要體諒,奶奶要體諒,所有人都要我去體諒!!誰來體諒我??岩同錯我都唔 ...

99好想同你住?
定你地要靠99住
要靠人就真係硬食
要感恩人地收留你地

真係咁辛苦應該搬走

大宅

回覆樓主

自己繼續呻先
不吐不快

同99一齊住
姑奶。。姑奶工人。。姑奶小朋友都係可以自出自入
因為係佢阿媽/婆婆屋企
佢地屋企既雜物可以唔需要問你就擺你屋企
因為係佢阿媽屋企

可能有人話無能力出去住就係要忍下因爲果度係99屋企
佢個女做咩都名正言順
其實我地有能力搬。。係c6話想照顧阿媽我先肯一齊住
99平時無咩。。。
只係。。。唔會覺得係真係自己屋企囉。。
始終女主人係99
你無權say no to anything
而且無人會問你意見
要同99住真係三思。。。。

大宅

可樂餅 發表於 18-7-4 20:45
c6就會話,唔明點解你要咁樣諗

我C6都係咁回應我 聽到嗰下真係...覺得更加委屈
我覺得有問題原來係我既問題

複式洋房

catz0510 發表於 18-6-17 21:34
好中point,連洗個碗都比人鬧
下?!我做家務都唔得
好啦,個廚房咪唔入lor

極致同意,因个老公由細都係甘大,對於他們一家梨講係從未覺得有問題,反而妳架左入去他們總覺得你既做法想法有問題,由其是奶奶係女強人作風,仲慘你講既野無論係米道理,她都5會聽入耳,因你無資格要她跟你个套,我都係其中一个人板,以為好顧老公同奶奶既感受,幫他們倆邊說盡好話,叫大家一家人就體諒下,但最後係我多事,他們是一家人,你點都係外人,講就話係自己个女,本身就無可能會作自己子女看待,所以老公無無力是睇奶奶面色既媽寶只有个老婆一直受苦,他都不敢講半句說話替你抱不平,女人靠自己最好,有能力走出去搵錢搵番份自由同尊嚴

大宅

回覆 Wannii 的帖子

我都明 所以決定離場

別墅

回覆樓主:

不一起住99都會當你低一等,同佢飲茶食飯,明明個個坐曬度都唔會洗杯,我之後到就示意我洗,仲指指點點要點洗,都痴嘅!
年年過年剩係要新抱斟茶比佢,其他仔女除非自願,否則不用。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

冇錯!入房只係自己嘅唯一空間,個廳係佢哋嘅,嘢都唔可以擺。
要妳改變習慣去就99-> 初一十五唔準洗頭 (睬佢都傻)
毫無私隱可言 -> 99成日入房摷嘢
隨便用妳啲嘢,唔會問過人先
隨便掉妳啲嘢, 唔會問過人先

水晶宮

kawainnn 發表於 18-7-4 22:11

好明個種心情,我又係要同99同住,連搬出去住既機會都唔知 ...

同我同事情況一樣,我識佢時佢已經同99住緊,好記得我由未結婚,到結左婚,大家嘅話題都話要買樓!
結果我結婚嗰時覺得樓價貴,無買樓,搬左去99家,嗰段時間生不如死,好在同老公都有買樓嘅目標,最終都買樓搬走了!
反而我同事,因為99寡母婆湊大佢老公,一話搬走99要生要死,相信我同事要等99百年歸老先可以脫苦海了!

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我c6又係孝順仔。。
要照顧99到百年歸老甘

同感都係全屋最細果個
睇大家眉頭眼額
唔似自己屋企
想食咩都無話事權(不過唔使我煮)

結婚前自己住非常自由
依家出入都要up幾句交代下甘
有時好想喺出面有個地方收埋自己

大宅

我明白你,完全無自己屋企感覺,99同姑仔想點就點,最慘係我地話要搬,99喊苦喊忽迫我地要同住,同住後又要話忍我地好耐

大宅

Wannii 發表於 18-6-16 15:42
無話事權,所有家中大小都唔到你話事,湊仔方式都唔可以話事,所有生活習慣都要跟哂佢地,你要改變自己,所 ...

好明個種心情,我又係要同99同住,連搬出去住既機會都唔知要幾時,已經唔係錢既問題,除非99唔係到因爲99好傳統係要老來從子既人,老公都唔會比佢媽一個人住,我既感受又有邊個理,我知老公難做,但有邊個唔想搬出去住,有啲事有啲難受咪又得自己知,有時講出黎又要似問題出係自己到咁

首頁

尾頁

跳至