夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我同我老公結左婚兩年...
我地由拍拖時...
我已經表明我唔想要小朋友...
佢話 OK冇問題,, 我老公都好錫我好就得我...
點知結左婚...
99 同老公都係咁催我生... (已經催左兩年)
成日搵埋d補身秘方 & 生仔湯我飲...
我自己本身由細到大都有濕疹 (都幾差...要 keep 住睇醫生)...
次次返去食飯 99 就話俾我聽隔離屋邊個師奶又生左喇,,邊個親戚又抱孫喇...
最慘係,, 我 99 佢係做陪月架... 已經幫我plan好晒條路點行...
我同老公反映過唔想生...
但係佢就話唔驚喎... 有個細路個家庭先叫完美,, (講好多大道理,, 念經一樣)
我再講我真係唔係做媽媽的材料... 佢就會發我悔氣...
佢次次都係咁講 "咁唔好生囉,, 唔好生啦... 我地養隻狗過世啦" (之後就自己係到打機唔再理我)
好似我得罪左佢咁... 我發脾氣都唔同佢講野... 我地竟然可以4日都冇溝通過...
大家係屋企直行直過睇大家唔到咁...
(以上狀態已維持左只少年半)

P.S 我有d後悔結婚,,

大家可唔可以俾d意見我... 我係唔係真係要生小朋友呀 ?

伯爵府

Elfy_ChiChi 發表於 18-9-7 11:24
我地由拍拖時...

無問題嫁,你唔生佢自然會搵第二個生,親戚都算靚女後生時嫁個男人,親戚講左唔生佢老公ok重好錫佢,到親戚差不多30到尾時個男人話突然好想生,個女開頭都又嬲又成,慢慢就諗住算啦就生一個啦,點知攪左幾年都無,後尾佢老公同佢講出面有女人同BB了,個女人係普通後生女,我只係比個例子你,唔好覺得自己有咩咁特別,男人唔會無左自己唔得,只係你去選擇過咩生活,真係唔想生佢又咁喜歡生,咁各行各路羅好阻大家羅

子爵府

jacquesau 發表於 18-9-17 18:12
我表明生吾生都得, 但傾向吾生, 我老公勁想生, 日日因為未生得出而釋放負能量!
我可以點?
...

同佢講,想生就要收返啲負
否則生唔到
生到個小孩都唔易揍

子爵府

回覆樓主:

如果佢一定要,你又一定唔生
只能話係錯配
唯有考慮離婚
但你似乎動搖中,又怕人同佢生
咁你自己諗清楚仲乜唔想生
依家有無可能改變

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

吹吹水 發表於 18-9-10 12:22
樓主c6真係好恨生b,如果樓主你真係唔想生, 趁早離婚放生你c6,好過日後成為千古罪人,俾老公同男家日怨 ...

咪同我現在情況差不多!
好好過每一天......

珍珠宮

little06 發表於 18-9-7 11:47
如果你一開始已經表明唔想生,咁宜家係你老公有問題!宜家你要諗清楚,到底接唔接受到生仔,接受唔到不如盡 ...

我表明生吾生都得, 但傾向吾生, 我老公勁想生, 日日因為未生得出而釋放負能量!
我可以點?
好好過每一天......

瑪瑙宮

fujiko2012 發表於 18-9-12 13:50
要唔要bb既想法,當然可以隨著時間而改變。但你先生最大既問題,似係當咗你係生仔機器,否則怎會講得出生b ...

搏完一個可能又話想生多个陪大果个, 唔生? 唔生又冷戰到你肯生, 生左又擺晒响6299 度, 根本只係搵人生生生, 自己連照顧都唔想又推比父母囉, 佢只想有人幫佢擁有完美人生.

大宅

回覆樓主:

要唔要bb既想法,當然可以隨著時間而改變。但你先生最大既問題,似係當咗你係生仔機器,否則怎會講得出生b後直接交俾6299。。。我覺得你先生連基本對你既尊重都無咗。。。連陪月都無得揀,將來bb既成長睇怕你都無得出聲,這樣你又接受到嗎?

伯爵府

DHA勳章

Elfy_ChiChi 發表於 18-9-10 11:43
好多謝咁多位既意見,,,我果晚返去同老公傾左唔係好耐,,,
包括生左邊個照顧的問題,,,
我老公話既然我唔鍾意 ...

小朋友最須要既係爸爸媽媽起身邊. 過左頭兩年先接返. 個B唔會肯跟您地.
您c6諗野完全不負責任.要將個波交比6299.

大宅

回覆樓主:

你老公咁既態度擺明想生啦~
你唔同佢生 可能出去搵小三同佢生
大把男人係咁 唔係嚇你

大宅

SASA滾 發表於 18-9-11 23:30
而家係樓主c6想要小朋友,唔係話一定要有下一代先叫好,白頭到老唔係得個愛字就夠,都要配合到其他野先得 ...

所以分開啦.

無謂 sign gas.

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果婚前,老公唔同意唔要小朋友,樓主仲會唔會結婚?

如果答案是不會,我覺得可以分開了,因為一開始都唔同方向生活
如果答案是會,咁就生啦,唔需要諗咁多,因為你都是為你愛的人

毋忘初衷

珍珠宮

王國教室勳章

FennieMan 發表於 18-9-7 13:21
其實你真係要小心處理兩夫妻關係,就甘睇,生唔生仔,已經影響到你兩夫妻感情,婆媳關係亦轉差,如果繼續落 ...

X2
係,之前佢係話過唔生,宜家又想生,但其實人真係會變,大把人結婚前後想法會唔同左。
點都好最重要兩個人可以溝通商量,唔好因爲咁行唔到落去

禁止訪問

大宅

Elfy_ChiChi 發表於 18-9-7 11:24
我地由拍拖時...

唔一定有下代先叫好.

愛情係兩個人嘅事, 白頭到老, 都係兩個人嘅事.

別墅

我也是這樣,不想要小朋友,99每次打來就問有無好消息啊?好大壓力。
其實我唔係唔中意小朋友,只係覺得個老公太無用,成個大細路,我再生個出來真係會逼到自己有抑鬱症!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Elfy_ChiChi 發表於 18-9-9 21:43
好多謝咁多位既意見,,,我果晚返去同老公傾左唔係好耐,,,
包括生左邊個照顧的問題,,,
我老公話既然我唔鍾意 ...

你老公咁都講得出,真係好垃圾下,如果生出來係一條心要你老爺奶奶湊,你老爺奶奶自己生好過啦,你做父母就當然係盡自己能力去陪小朋友,邊有人咁樣一條心扔俾爸媽湊,咁生來做乜? 你養寵物都唔會假日先去睇佢啦。

樓主,講真,你咁既情況根本冇得講,你地人生目標都唔同,其實唔應該在一齊。你在婚前有同奶奶講過唔打算生嗎?我感覺你只同老公講,你老公又唔認真,覺得生出來阿媽湊就得咪生囉又唔係我陀,咁阿媽催佢佢又催你

琥珀宮

FennieMan 發表於 18-9-7 13:21
其實你真係要小心處理兩夫妻關係,就甘睇,生唔生仔,已經影響到你兩夫妻感情,婆媳關係亦轉差,如果繼續落 ...
同意,身邊正正有朋友發生緊依D事,不過佢唔係唔生,係試咗好多方法都唔得,後尾發現佢老公出面有小三仲生咗個仔,依家個女人仲有咗第二胎,朋友死心揀咗離婚...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至