自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我食素,外出食飯真係冇乜選擇,茶記午餐ABC通通都係肉,叫份蛋治/奶油多,伙記話午市唔做呢d,惟有叫個餐,齋食白飯,d餸俾朋友食…… 食pizza,搣走晒d肉、腸,齋食個批餅,肉醬意粉齋食意粉,雞亦、肉丸當然得個睇字…… 去老麥只得麥芝蛋包、凱撒沙律撩走煙肉,一係就叫豬柳蛋漢堡走豬柳…… 去日本餐廳就只得麻醬沙律…… 去食韓燒就只食配菜如泡菜、芽菜……
覺得跟別人食飯已經係一種壓力,因唔係每間食肆都有素菜選擇,亦冇理由全村人就我,所以只想一個人,就越嚟越變獨家村。真係好想大喊 一場

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

hiragana 發表於 19-3-9 13:40
香港素食係有困難, 但這是個人選擇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Giant 發表於 19-3-10 16:13

咁惟有妳去到就嗌妳嘅餐,塞住個headphone手機送飯,佢有佢煩 ...

你明就好
唔好為左飲食習慣而令自己咁大壓力。有時你估同事心意,同事又估你心意,仲尷尷尬尬。希望呻完你可以釋懷啦

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-10 11:20
放心,佢一定get唔到(哎,一言難盡)
其實主因係我懶。我係果種:「最好唔駛行樓下茶餐 ...

咁惟有妳去到就嗌妳嘅餐,塞住個headphone手機送飯,佢有佢煩惱食乜
多謝妳,係嘅,為遷就同事,俾佢哋發板,好似好好人咁,但反而可能令到佢哋有壓力,咁嘅聯誼對方應該有點委屈感添。
睇完咁多jm意見已釋懷,以後一個月至跟同事出去食lunch一次,冇素菜嘅就食碟邊素,唔飽嘅就返到公司食包餅囉,有乜咁大不了,一個月先一次,唔再為此而鑽牛角尖

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Giant 發表於 19-3-10 09:24
我都覺得係,如果素食會為別人帶嚟不便(甚至麻煩)就真係唔好勉強。如果妳真係唔想繼續妳哋嘅鐵飯腳關係, ...

放心,佢一定get唔到(哎,一言難盡)
其實主因係我懶。我係果種:「最好唔駛行樓下茶餐廳ok可以食一世」果種人
有d人就唔係,鐘意成班捐窿捐罅搵食,咁就影響無咁大
所以我以第一身「受影響人士」同樓主講,如果同事鐘意周圍食,而你食碟邊素,其實大家應該唔難接受,建議你主動搵一間大家都有野食嘅食肆,你食素,佢地叫返自己野食,就可解決。反而你怕影響到人,而次次要求人地決定,人地仲為難 (同事都唔食素,點識揀啊)

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

木土土 發表於 19-3-9 20:56
咁你無理由日日就佢,唔啱咪分開食law

我都覺得係,如果素食會為別人帶嚟不便(甚至麻煩),又何必呢?如果妳真係唔想繼續妳哋嘅鐵飯腳關係,搵個借口話減肥或肚唔多舒服,推得佢一個星期,我諗點都get到妳意思。如怕從此關係變得惡劣嘅話,間中買個生果,或明知佢食得嘅零食請佢食,佢都應該感受到妳嘅善意的

珍珠宮

回覆樓主:

我有朋友都食素, 間中約出來食飯, 有時選素食buffet, 有時普通餐廳, 佢自己叫碟菜或豆腐,有時就打邊爐鴛鴦湯底, 咁大家鍾意食咩都得

男爵府

2018復活節勳章

Giant 發表於 19-3-9 20:35

次次驗血都合格,應該冇問題的,我堅持每朝早餐一份蛋治 + 鮮 ...

咁就好了 高營養價值仲有藜麥、奇亞籽,都適合素食者的。

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-9 20:10

佢要求比你高好多

咁你無理由日日就佢,唔啱咪分開食law

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Giant 發表於 19-3-9 13:14
我食素,外出食飯真係冇乜選擇,茶記午餐ABC通通都係肉,叫份蛋治/奶油多,伙記話午市唔做呢d,惟有叫個餐 ...

介紹呢個app俾你

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

eliekim 發表於 19-3-9 20:31
唔食肉身體會唔會唔夠營養

次次驗血都合格,應該冇問題的,我堅持每朝早餐一份蛋治 + 鮮奶,午餐一杯乳酪 + 麥皮 + 生果,蛋白質應該充足

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

yeemeif 發表於 19-3-9 19:21
樓主加油,不過你咁樣食素法唔多健康,你上youtube搜尋盧麗愛醫生,佢係一個菇素好多年嘅香港外科醫生,佢 ...

謝謝,會搵嚟睇
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

2018復活節勳章

唔食肉身體會唔會唔夠營養

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-9 20:10

佢要求比你高好多

好專業,佢嘅選擇範圍比我更窄~
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

onlam2005 發表於 19-3-9 13:50
唔會呀.. 有屋企人, 朋友都係食素.
如果你唔係宗教關係食素, 或蛋奶素的話,
更加方便

其實我覺得出街食素唔到個喎,人地茶餐廳個獲唔會同你洗得好乾淨,係咁二 朗下佢就算,但都會有少許肉汁

王國長老

樓主食碟邊素,如果想同同事食飯,茶餐廳,飲茶都得
茶餐廳叫羅漢齋、炒牛河走肉片(自己走都得)、雪菜肉絲米走肉絲,(盡量肉絲肉片),都可行嘅
飲茶食蓮容麻容包、素餃、馬拉糕、油菜、齋腸煎腸粉
西式一人一碟,叫mushroom risotto,pesto sause、蕃茄香草粉麵,素pizza, 都ok呀
越式湯粉唔食肉得唔得?齋春卷
日式餐廳樓上jm都俾左意見你,除左勁齋嘅蘿白卷泡菜卷,日式蛋你都可以食(我同事已經話有魚煮過唔食,豉油都唔掂),湯麵同埋蔬果天婦羅,豆腐

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

香港真係好似比較少人食素,我覺得真正既朋友應該唔會介意既,頂多一齊食飯既時候你食你既,我食我既

男爵府

2018復活節勳章

香港最近都多素食店嘅,我住個區就真係得一千零一間

珍珠宮

回覆樓主:

其實呢幾年已經好多餐廳有素食( 唔使走呢樣就嗰樣)

王國長老

木土土 發表於 19-3-9 19:20
你一開始,應該只係Monday 食素先同佢食。

而家你可以照去想去既地方,唔洗太就佢。如車仔面,佢也可以食 ...

佢要求比你高好多
唔食肉,所有有肉都唔叫
湯怕有肉,所以湯麵車仔麵中式麵泰式麵全部唔岩
軟糖、棉花糖有gelatin幾乎全部唔食 (只能買瑪莎某d講明suitable for vegatarian嘅糖),連零食附加劑麵要對number上網睇下有無動物成份(包括魚膠粉)
唔食蕃茄

所以樓上好多人建議嘅,佢都唔岩 (中式飯盒佢其實麻麻,嫌多,扣底都好多)

首頁
12345...7

尾頁

跳至