時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

whatsapp收到,信不信就自己判斷,內地AI人臉識別技術真係好勁,如果子女會返大陸就提一提佢,唔好以為帶咗口罩就得。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

miriam  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-11 15:35

男爵府

開心吸收勳章

如果香港都出現人臉識別就好啦.起碼我們良民會安全D.

洋房

blee427 發表於 19-8-12 08:08
即係香港車牌都有扣分,住公屋都有扣分。借錢都要check環評。

對,其實是差不多的東西,ABC那個新聞講計分太扯了,真不懂國外記者為什麼寫這種無中生有的新聞

複式洋房

SabrinaR 發表於 19-8-11 13:46

內地有城市已經行緊,仲有計分系統,太低分小朋友不能入讀 ...

匪夷所思 从未听闻

男爵府

millennia 發表於 19-8-11 18:08
之前睇係陳雲叫人唔好換,根住成班都reply 話出唔到境,連搵工都搵唔到, 唔換唔得。佢地傻唔晒嘅: ...

佢哋要返工既咩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港快d引入系統
真心覺得可以防止罪惡發生

男爵府

puffcat 發表於 19-8-12 00:53
其實是兩種完全不同的概念,大陸駕駛員的駕照一年有12分,像駕駛員未係安全帶扣2分罰100,副座罰50(不同 ...

即係香港車牌都有扣分,住公屋都有扣分。借錢都要check環評。

子爵府

coffeejoeybb 發表於 19-8-11 17:10
其實真係有得有失,要民主定民生?
個人認為冇犯事,冇什麼可怕!
但係香港,人權,私隱,呢個交叉點, ...

現世代既人,不停晒post去旅行,食過咩,買左咩,家事又晒,生日又影,不停揭自己底牌出嚟,但又怕比人起底, 好矛盾

侯爵府

回覆樓主:

大陸技術好犀利,上次杭州失蹤女孩果單我先了解。
世界太大,我太渺小

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

jellomama 發表於 19-8-12 01:52
香港快啲有就好嗱!

之前政府好似搞過,咪就係喺燈柱裝 cam!後來被反對!
唔係有發生過件咁事嗎?!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

接線生 發表於 19-8-11 13:51
哎呀!有人唔敢去食太二,飲喜茶喇!
最衰係政府害我

邊有時間去呀?!
要光復香港!逢星期五、六、日.... 都忙住衝出唻!
星期一至四要做文宣!好忙架!

公爵府

碗仔 發表於 19-8-11 15:59
其實lee個技術係好耐之前已有,就算你包到成個任何人都好,都可以憑你本人行路的姿勢,手腳的擺動模式,身 ...
香港快啲有就好嗱!

洋房

SabrinaR 發表於 19-8-11 15:49
https://www.abc.net.au/chinese/2018-09-18/china-social-credit-leave-no-dark-corner/10264922

咁呢個 ...

我終於知道什麼是計分系統了外媒一如既往地喜歡黑中國哈哈哈,AI現在一般用於安防、金融、交通等等,超市裡有人臉識別支付,學校公司裡用來門禁打卡,幼稚園還用來識別接送父母和校車等等,AI是一個跨時代產品,美國一直不希望中國走的太快。

另外裡面提到芝麻信用,其實是支付寶裡產品,我不太用分數都很高,像淘寶退換貨成功,花唄每月按時還款(類似信用卡功能)巴適地鐵交易這種良好記錄就可以,分數高的可以免押借雨傘、租電子產品、住酒店民宿、吃喝玩樂也有不同折扣,最方便快捷的是申請國外簽證,可以不用提供財力證明。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洋房

blee427 發表於 19-8-11 15:49
罰左款就唔會扣分,問左上海朋友,惡意欠款,租霸,犯嚴重法就會扣分。但呢D過馬路,亂泊車都係罰款了事。 ...

其實是兩種完全不同的概念,大陸駕駛員的駕照一年有12分,像駕駛員未係安全帶扣2分罰100,副座罰50(不同城市金額不同)後排乘客無所謂,違反不同交通規則扣不同分數和錢,普通行人或電動車亂闖紅燈罰5-20,駕照累計扣滿12就不能開車了,一次性扣滿(嚴重違章)還要回駕校重新唸書考試。

你說扣到不能乘交通工具,是另一種叫征信黑名單,限制一些高消費非正常生活和工作必須的消費行為,像高鐵動車一等座、星級以上賓館夜總會、買車買樓、子女上私立學校等等,針對賴著不肯還錢,卻還在高消費的失信人員。另一種是高鐵飛機上霸座吸煙等違反治安管理,會在一定期限內禁止搭乘。

洋房

SabrinaR 發表於 19-8-11 13:46

內地有城市已經行緊,仲有計分系統,太低分小朋友不能入讀 ...

從來沒有這種計分系統……讀不讀好學校,是靠小朋友自己面試考進去的,好學校競爭特別激烈,也有個別有錢有關係的父母偷偷塞錢走後門(一般是私立學校),怎麼可能會有因為買尿片和煙酒扣什麼鬼分而不能讀??

複式洋房

厲害

侯爵府

mln 發表於 19-8-11 15:02
大陸親戚sent 過來的,唔知係咪真的,如果連香港人之間的朋友都係咁話有人已被捉到, 我估應該係真了!

但 ...

乞衣人真正目的就係扇動大陸學生參與暴動
令佢哋失去學生visa,減少在港大陸人
乞衣人真係愛港

#曲要講明

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

careycarey 發表於 19-8-11 18:04
咁嚴㗎咩?我喺新加坡過新山,兩邊關卡都唔駛落車,開車門望吓個樣就過
...

我地無包車返新加坡, 好似皇崗咁上落
放下自在

男爵府

fyyjott 發表於 19-8-11 13:49
其實瞳孔都可以識別,總之人在做,天在看

公爵府

ddkaka 發表於 19-8-11 17:13
唔換都諗得出?邊個天才諗出嚟架

之前睇係陳雲叫人唔好換,根住成班都reply 話出唔到境,連搵工都搵唔到, 唔換唔得。佢地傻唔晒嘅

首頁
12345...11

尾頁

跳至