自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

朋友對手變形左幾年去瑪x驗血話係類風濕關節炎,再隔左一兩年去另一間醫院驗血又話唔係,真係嚇親。

你地有無試過以為有某d病但原來唔係?

伯爵府

牛年勳章

有,有次肚痛,睇西醫話腸胃炎,但之後都痛,就睇急症,照超聲波先知係朱古力瘤。

大宅

繼續。。。

因為呢個手術留下既 scar,攪到我腸有黏連,幾年前陀住bb 要再做一次特急既手術,因為陀住bb, 所以要由胸口打直劏開成個肚做,傷口共23cm 長(大約1把9寸牛肉刀),入手術室前醫生問我老公如果情況惡劣救大定救細。。。

大宅

我有啊,4個唔同既醫生同時誤診(因為我先去診所看,之後返屋企,幾粒鐘後依然係咁,再去第二間診所,再過幾粒鐘後情況更嚴重,於是去急症室,最後上病房,共看了4個醫生),仲開埋刀,醫生劏開左我先發現原來唔係個樣嘢出問題,係見到第二處有問題,即刻 call 專科落黎手術室攪掂佢。我醒番時身上有2個傷口。
呢次手術係急做,星期日,私家,所有費用 double
當時剛剛出黎做嘢,第一份工,未買保險
公司保險剛欠1日才生效(即係星期一),因為爭1日先做夠1個月
所有費用爸爸比,醫院連誤診開錯刀個個手術費都要我地比

子爵府

mimi987 發表於 20-3-4 18:50
最想知誤診有無得告佢

無呀!淨係唔明點解一樣係驗血兩個答案囉!佢之前都擔心左好耐
[img]https://media.tenor.co/images/ad119e11a6963fdfa3

子爵府

yoyo_yoyo_yiu 發表於 20-3-4 17:38
現在 confirm 左係什麼病?

貧血
[img]https://media.tenor.co/images/ad119e11a6963fdfa3

珍珠宮

王國教室勳章

wingyantt 發表於 20-3-4 14:28
有但我的是中醫!

我都係,話我有左同血有事佢仲要係好出名睇婦科好彩我第二日就睇醫生驗血

侯爵府

simsim06 發表於 20-3-4 13:58
朋友對手變形左幾年去瑪x驗血話係類風濕關節炎,再隔左一兩年去另一間醫院驗血又話唔係,真係嚇親。

你地 ...

最想知誤診有無得告佢

珍珠宮

mikis 發表於 20-3-4 17:32
有。
上個月以為M痛,忍左幾日頂唔順去睇普通私家醫生,咩都無特別問好快就耍左我話我腸胃問題,開咗d退燒同腸 ...

呢單我阿哥,SARS 後,雙非時,私家醫院床位緊張,又唔想收發燒病人,我阿哥雖然有保險,但都要去政府睇急症,因為佢實在痛得厲害,我大嫂大肚,所以我陪佢去,等咗好耐,醫生睇完,居然只係開些退燒和一些藥叫佢走。因阿哥一向身體健康,呢次痛得唔尋常,我堅持話屋企有大肚婆,如果發燒是因傳染病,傳染給大肚婆,你會負責嗎?為何不檢查清楚些?終於那位醫生收阿哥入院。之後通知我是肺炎要住隔離病房,8日後才出院。

好在當時堅持入院檢查,真係好險!

所以有保險都末必有保障,有醫生睇亦不是安全,最緊要自己根據情況争取。

mikis    發表於 20-3-4 18:54
mikis    發表於 20-3-4 18:43

珍珠宮

華華子 發表於 20-3-4 17:08
醫生當時叫我入醫院割瘜肉~~

-

男爵府

我阿爸去法國醫院照CT,
照到個胰臟有黑影,個醫生話係癌症,叫我阿爸入院做手術,
最後去政府check多次,原來係個水囊,唔使做手術,只要每年檢查觀察住

我自己差唔多10年前肥腫難分,當時塊面腫到對眼變到勁細,條頸都唔見左,但政府醫生話我只係肥。對腳又係勁腫,就話我水腫,冇諗住幫我做檢查。後來我俾佢地睇我大脾啲紫色橙皮紋,佢地先幫我抽血檢查,check左成個月先知我腎上腺有粒瘤,搞到內分泌失調

男爵府

好媽媽勳章

超級特務 發表於 20-3-4 14:47
氣管發炎當氣管敏感, 錯過頭1星期最佳治療時間, 咳足3個月, 瘦咗18磅。

瘦18磅,因禍得福

大宅

simsim06 發表於 20-3-4 13:58

你地 ...

現在 confirm 左係什麼病?

大宅

2018復活節勳章

有。
上個月以為M痛,忍左幾日頂唔順去睇普通私家醫生,咩都無特別問好快就耍左我話我腸胃問題,開咗d退燒同腸胃藥比我...
食左兩日都無起色覺得好唔妥,發燒無力辛苦到就死咁,去左私家醫院諗住俾錢快手check,點知問完診私家要我去返公立醫院A&E,最後住左幾日內科先check到我係尿道炎...

珍珠宮

2521 發表於 20-3-4 14:50
N年前成日胃痛,睇腸胃專科醫生照胃鏡,醫生話我胃炎,食藥就得,但當時仲會間歇性嚴重胃痛, 2年內照左3次 ...

系喔,點解唔照埋膽?我之前都系成日痛,但醫生都有幫我用超聲波照埋膽既
即系你睇果個醫生水皮,無經驗

珍珠宮

回覆樓主:

我女中耳炎,醫生都斷左係中耳炎,但比左第二隻唔對症的藥我女,2星期後睇第二個醫生先知佢開錯藥,最後搞到我女耳膜穿孔,好在佢細個,小心護理幾個月最後個窿生返埋
我婆婆,一直所有睇既醫生都話佢肺弱,直到臨終前2星期先有一個政府住院醫生同我講其實婆婆係心臟病好多年,捱到今日算係咁,佢隨時走的,你哋多d來陪下佢。
雖然我有怨過政府醫院d醫生點解咁多年各種各樣的覆診,也曾經危險到要插喉,都冇一個人同我哋講過婆婆係心臟病,但我好感謝果位住院醫生,佢批准左我哋隨時都可以陪婆婆,令到婆婆同埋我哋都無遺憾,婆婆係笑住訓緊覺走的
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

名醫名黎only

冇把握醫好都會踢人走

我仔細個濕疹睇陳x毅睇幾次冇把握醫好,咪叫你吾駛覆診

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bbc2018 發表於 20-3-4 17:06
入院割甚麼?

醫生當時叫我入醫院割瘜肉~~

珍珠宮

華華子 發表於 20-3-4 14:53
噢.....照左有瘜肉, 仲要再入醫院再照嗎? 通常都係入醫院直接做手術括宮~~

因為我之前都比醫生話子宮有 ...

入院割甚麼?

象牙宮

回覆樓主:

當然有,睇政府街症咳到傻仲話我肺無事,比左d藥水仲咳得勁,睇返自己醫生話係chok痰水,令我多d痰咳出黎!最後係支氣管炎,所以我唔再睇政府街症醫生

首頁

尾頁

跳至