自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果家中有人用緊焗爐焗嘢,已經Set 左 timer 計時 (唔係用焗爐個 timer, 係另外用alarm 計時)。當alarm 響後,咁岩當時人唔得閒處理,咁你會:

A. 由個焗爐繼續開,件食物繼續喺入面;
B. 熄左個焗爐

重點唔喺點解當時人唔得閒理又或者點解唔問當時人點處理,純粹想探討下大部份人會點做

侯爵府

回覆樓主:

正常嘅外傭應叫醒僱主話聲畀佢聽alarm已響,set 得梗係有作用啦!
外傭如唔想自己親手叫醒僱主嘅話,就擺個alarm喺僱主隔離等佢自己醒。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢地唔慣Muti task thinking.機響,熄機。跟住就唔記得架喇。下次教佢一系列動作:機響,停機,熄爐,拎食物。

男爵府

回覆樓主:

姐姐唔敢叫醒太太又唔敢攪太太壇嘢,佢哋都係兩難。

子爵府

先問當時人如何處理

伯爵府

muimui2 發表於 20-4-18 12:58
如果家中有人用緊焗爐焗嘢,已經Set 左 timer 計時 (唔係用焗爐個 timer, 係另外用alarm 計時)。當alarm ...

簡簡單單,我會選B,不過等當事人自己攞

伯爵府

回覆樓主:

B
好多常呀,唔通由得佢焗到過曬龍咩?

珍珠宮

如果家中有人用緊焗爐焗嘢,已經Set 左 timer 計時 (唔係用焗爐個 timer, 係另外用alarm 計時)。當alarm ...

肯定B啦!

侯爵府

回覆樓主:

我會由佢,提下當時人alarm 響睇下佢想點處理,我唔會主動熄,因為我唔知set alarm for 咩用途

珍珠宮

選B
及通知當時人
萬物皆空,因果不空

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

b

大宅

smiletigger 發表於 20-4-18 23:59
係姐姐嘅話,個處境題就假設重点無講啦,因為果個唔係家人
姐姐真係唔講唔會做。佢費 ...

姐姐真係唔講唔做架,我家姐姐落街買嘢,我叫佢帶定電話啦,佢係有帶呀,但無聽電話呢,我諗我叫漏左佢聽電話,所以我諗我都唔怪得佢

講返正題,我諗樓主係嬲在,個姐姐喺alarm 響時快速熄左個alarm 又唔通知聲。即係如果樓主係去緊廁所,聽唔到alarm 響嘅話,處境一樣,可能大家會明白佢嬲乜多啲。

正常情況下,姐姐一係乜都唔做,連alarm 都唔熄,咁樓主自己唔醒唔怪得人。但佢熄左,又唔做啲嘢 (熄爐又好,問句樓主想點又好),就有啲奇怪,有冇諗過亞mum 真係一時聽唔到呢?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我會入房之前同姐姐講聲,叫聲我或者幫我熄火

我平時响屋企都會同 c6 講聲,又 set 埋alarm! 因為講少 d 真係會做錯...

珍珠宮

2024年龍年勳章

你有無試過你瞓緊,佢叫醒你,你炳佢一大餐呀?
Minniemouse:-P

侯爵府

muimui2 發表於 20-4-18 14:05
呢輪喺屋企home office, 對得姐姐耐真係腎上腺指數標升架,佢做左7年喇,但係煮飯越唻越無heart。冰封三尺 ...

係姐姐嘅話,個處境題就假設重点無講啦,因為果個唔係家人
姐姐真係唔講唔會做。佢費事做多錯多。今次咁,你都唔敢理直氣壯鬧佢,因為真係無講過;反而你瞓咗而叫醒你,你可能會發老脾;如果佢做到你心意,又未必會開口讚佢。我係佢,都未必會叫你。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

睇下對住咩人。
正路就當然係問當事人。
但如果係我c6,我會唔理佢(除非會火災)。因為佢平日中意嫌人煩又唔中意人理佢既野,我會等佢衰左先。

大宅

B

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

muimui2 發表於 20-4-18 14:05
呢輪喺屋企home office, 對得姐姐耐真係腎上腺指數標升架,佢做左7年喇,但係煮飯越唻越無heart。冰封三尺 ...
咁點解你咁肯定姐姐知道個alarm同焗爐有關?

其實唔洗勞氣,只要同佢講,聽到alarm就check下有無野要turn off。

複式洋房

既然熄得個爐,我會熄爐開左度門,起碼可以散熱唔使繼續焗住

珍珠宮

畀面勳章

muimui2 發表於 20-4-18 13:29
其實一直喺屋企煮飯焗嘢,alarm 響佢都會叫一叫我。就當佢見我瞓覺唔想嘈醒我啦,但由啲食物喺個焗爐入面 ...

瞓之前應該同人講一聲,如果唔係,人哋唔知你想點喎。
一個正常姐姐,冇事前吩咐,都唔敢隨意叫醒人。

首頁

尾頁

跳至