自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

復課只返半日,小朋友学校仍放1个月暑假,真可以追回以往的学習?定又俾返家長自己跟?家長怕追吾上又會安排補習,咁点解吾可以只放2星期假呢?講真而家吾係日日有zoom.就算有只得半小時。
係呢个疫情體會到'你心目中的小学並吾係你想像咁好。

大宅

0q.cathy 發表於 20-5-12 17:45
我係好贊成要返學架,因為社交同自理都要在學校內先做到,只係樓主話老師無教書,我唔贊成,因為老師呢段 ...

同意呀,如果跟住學校進度,又唔會冇野學到啊。復課後從新再敎就主要教學生易錯的地方,咁唔需要好似平時咁多時間。
另外,雖然放緊假,但冇得出去玩,同暑假好大分別啊。所以我覺得暑假可以放短D,但又不能冇。

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

熱媽 發表於 20-5-12 13:01
學校好緊要,就小學嚟講,常識我可自己教,數學勉強都可以(只要細佬理解到,但點至講到佢明?),但中英文 ...

我係好贊成要返學架,因為社交同自理都要在學校內先做到,只係樓主話老師無教書,我唔贊成,因為老師呢段時間已經又學拍片又剪片又zoom 咁教學,如果真係有跟著做,無理由一d都學唔到,要停埋暑假去補課。

禁止訪問

伯爵府

MSAA 發表於 20-5-12 13:34
真係好唔明點解咁多家長唔想小朋友有暑假?諗返以前細個,一考完大考就好期待放暑假,最緊要係唔駛咁早起 ...

我知點解
因為家長自己想free囉,7:30推咗小朋友入校門,成班阿太就去飲茶,shopping,打麻雀,做facial, 跳健身舞,上大陸整甲,按摩,食野, 如果小朋友補埋習,即可以玩到5-6先接,但小朋友放假,即家長所有活動告吹,在家困獸鬥,好似而家咁。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

polliebb 發表於 20-5-12 13:05
其實點解咁多人唔鐘意學生放暑假? 你唔鐘意但好多人鐘意架喎, 我係其中一個, 哩半年其實唔係放緊假 ...

今年無暑假,咪要到下年暑假至有得抖!!!暑假係唔駛默書,唔駛諗考試,學生的真正放鬆假期。呢幾個月絕對唔係放緊假囉,個個星期都做功課,原本學校教的課本知識都由家長教。

侯爵府

回覆樓主:

學校未公布

wcpcelia    發表於 20-5-14 15:34

公爵府

回覆樓主:

7月17開始放~

大宅

happymama11 發表於 20-5-12 13:55
雖然我仔小學仲未公佈有無暑假, 不過尋日班主任已經Whatsapp通知家長, 除咗5年級要考呈分試之外, 其他級別( ...

支持放暑假

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

KATRINE 發表於 20-5-11 16:11
復課只返半日,小朋友学校仍放1个月暑假,真可以追回以往的学習?定又俾返家長自己跟?家長怕追吾上又會安排 ...
雖然我仔小學仲未公佈有無暑假, 不過尋日班主任已經Whatsapp通知家長, 除咗5年級要考呈分試之外, 其他級別(包括6年級) 全部本學年不用再考試了...即係我仔今年六年級, 已經沒有任何考試了, 真正開開心心等畢業升中了....所以我估計我仔小學係會繼續原定日子放暑假吧!

水晶宮

都已放咁耐!D人仲想要放!?話就話好似學校有俾工課!但唔係正式上堂!D小朋友放咁長有咩益處?尤其黑暴咁嚴重!D小朋友成日走出去暴動!冇咁多假期冇咁多藉口!

子爵府

polliebb 發表於 20-5-12 13:05
其實點解咁多人唔鐘意學生放暑假? 你唔鐘意但好多人鐘意架喎, 我係其中一個, 哩半年其實唔係放緊假 ...

真係好唔明點解咁多家長唔想小朋友有暑假?諗返以前細個,一考完大考就好期待放暑假,最緊要係唔駛咁早起身返學,一年返學咁辛苦,暑假都係抖個半月啫,咁都唔想小朋友休息下?我好想我兩個小朋友有暑假架,呢幾個月係唔駛返學校,但日日都上堂做功課,暑假要比佢地放鬆下既!況且佢地困左係屋咁多個月,希望疫情真係過去,暑假可以出去玩下

polliebb    發表於 20-5-12 14:08

伯爵府

solim 發表於 20-5-11 21:21
有得復課已開心。放一個月暑假都好,呢期太抑鬱了,希望暑假可以出多少少街。
...
有小小難,疫情過後会好多黑色嘢出末,由上年6月冇咩出過街,只落街食飯,娘家都少返
月月都纪念,我諗年年都更加大搞

珍珠宮

虎到金來勳章

其實點解咁多人唔鐘意學生放暑假? 你唔鐘意但好多人鐘意架喎, 我係其中一個, 哩半年其實唔係放緊假架, 日日都有有功課要做, 我想放一個完全咩都唔洗做嘅假期. 唔係無得去旅行就一定要返學卦.

子爵府

0q.cathy 發表於 20-5-12 12:39
點會唔需要學校呀,無學校邊個拍片比學生在家睇? 你係咪誤會左d咩?
學校好緊要,就小學嚟講,常識我可自己教,數學勉強都可以(只要細佬理解到,但點至講到佢明?),但中英文就,因作文我真係唔識改。學校佔分比重亦可證明咗,分別係常佔1百,數佔2百,中英各佔3百

公爵府

幸福花 發表於 20-5-12 11:14
回覆 0q.cathy 的帖子

咁不如唔需要學校!喺屋企讀書咪得囉咁叻。

點會唔需要學校呀,無學校邊個拍片比學生在家睇? 你係咪誤會左d咩?

水晶宮

我而家每個星期一好大壓力,
因為星期一,老師俾晒一星期功課,
水蛇春咁長.

水晶宮

回覆 0q.cathy 的帖子

咁不如唔需要學校!喺屋企讀書咪得囉咁叻。

公爵府

我們都放一個月暑假,仲會考試,不過呢幾個月都有上堂,我估有跟著睇片,都有小小認識,咁復課再講下,應該都掌握到。課程其實我們教晒架啦,咁復課老師教返大家功課錯得多既就得。如果呢三個月無咩上堂,咪趁未開學,就拎返本書黎讀,追返再mark 低咩唔識,就返學問老師。其實你自己細個返學都知,就算老師講書,有幾多個係百份百識同明,都係自己做功課再讀下書,就會識。

首頁

尾頁

跳至