自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日響FB見到有個舊同事話佢就黎做外母,佢個女(20幾歲)黎緊11月結婚,呢個舊同事48歲。我認識呢個年紀既朋友,啲仔女好多都仲係中小學階段。所以我覺得呢個年紀既女人好尷尬。你地有無朋友40幾歲就升左做外母、奶奶級?

不過我舊同事就話唔係好想咁早著外母禮服喇,唔講我地呀媽果個年代,其實我都覺得依家呢個年代,40幾歲都唔係好老,都要啲時間接受、消化。

伯爵府

sandycherie 發表於 20-9-5 12:40
今日響FB見到有個舊同事話佢就黎做外母,佢個女(20幾歲)黎緊11月結婚,呢個舊同事48歲。我認識呢個年紀既 ...

我仔18我仲有幾年先50, 唔該千期唔好比我咁快做婆婆,我唔覺係好命,因對仔女思想仲好BB

男爵府

回覆 sandycherie 的帖子

點會尷尬?各有前因,如你真是她朋友,就應恭喜她吧!

公爵府

好媽媽勳章

我48個女都25歲佢要結婚我唔會覺得尷尬,適齡廿幾歲嫁人好過佢48歲先嫁

珍珠宮

今日響FB見到有個舊同事話佢就黎做外母,佢個女(20幾歲)黎緊11月結婚,呢個舊同事48歲。我認識呢個年紀既 ...

剛剛有一個,五十歲做公公

男爵府

回覆樓主:

我都想咁好命呀

大宅

jounhappy 發表於 20-9-6 09:13
兩母女都未成年就生B?

外國合法嘅。但當然最後婚姻就嘛嘛囉

子爵府

回覆樓主:

識人四十中做咗嫲嫲, 孫仔讀k1

男爵府

不過我有朋友都咁嘅年紀,仲想追多個BB,真係乜人都有

男爵府

之後好快仲可以做埋太嫲太婆,梗係有福氣啦!

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我媽四十頭都已經做婆婆啦,到我四十頭我D仔都二十頭,我就可以繼續做我想做嘅事, 有啲同學30尾識40頭先生第一胎,佢地條路仲遠,我個人覺得只要係有責任感, 靠自己成立一個家,唔好麻煩到人,任何年齡結婚生仔都不是問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女出世時,我奶奶都係48歲,佢湊我女去買野,d 人恭喜佢生多個細女

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

berrymama 發表於 20-9-5 12:48
我有舊同學個媽媽,34歲做婆婆。

好多34歲先至生第一個

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我有好友(中同)個仔已成年,但有朋友(中同)仲未婚,拍緊拖,我覺得都無咩野,每人際遇不同,無話鑑唔鑑尬。

伯爵府

非常羨慕添,越早越好,我都好期待
人人都要經歷不同階段,只係遲同早,早完早享受。
四十幾先結婚好定做外母好?
滿頭白髮個小朋友先讀小學,自己已更年期,火星撞地球,咪重慘!
我成日同朋友分享,仔女细時最辛苦,又困身又累,請的工人又唔好幫唔到手,青春期又勞氣又遠離自己期望,但現在已捱過,好自由,可以分享自己的經驗,D朋友現在先去經歷,體魄已無咁好,加上更年期同仔女更多衝突,去邊又唔得閒,常叫苦。

wcpcelia    發表於 20-9-7 16:01

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每代2x-30歲结婚只要有經濟基礎嘅,我覺得羡慕多於尷尬,反而3x歲就做呀婆呀嫲嘅,通常學歷唔會高婚姻亦唔多好,自己太细未定性都未玩夠,呢啲大部份都唔睇好。

珍珠宮

我媽45歲做阿婆, 個時我都26了

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有,我同事33歲,佢媽都係53歲,大我幾年咋,我自己仲有兩年50,仔都係剛升高中

男爵府

每個人旅程唔一樣。
我媽三十尾已經退休,四十中已經做外婆,得閒去做下運動,種下野,去旅行,玩下孫,生活無休,幾寫意。
亦有人4x仲收緊利是,拍下拖,周圍去飲飲食食,無負擔一年飛幾轉。
最辛苦既反而係4x,子女細,父母又老呢一類人。
我自己就29生b,要挨到至少50先可以甩身。

子爵府

唔會尷尬,如果個仔有本事(搵到錢自己養家)我都想48嵗都做奶奶

首頁

尾頁

跳至