自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同上

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 20-10-7 14:14
小心駛得萬年船
未了解清楚習性前,plan for the worst: 會跳樓,會咬野,會咬人,會揀飲擇食,會周圍痾.. ...

我就係想了解多啲……多謝你嘅分享呀……

子爵府

育兒性格勳章

我頭像隻兔仔响BK收養,由半歲到而家就嚟5歲,一歲時去咗做公公,其餘日子只睇過一次醫生 (touch wood),見佢冇心機唔食嘢,醫生話佢可能肚仔痛,食咗幾次止痛藥就生猛返晒,成為$800。 平均2個月才到兔協online shop入貨,每次$400-500左右,養佢都算平。

但唔好以為兔仔好温馴,隻衰仔會抓人會咬人,又唔會好似早前台灣單新聞咁恐怖咬斷手指,但都會瘀咗。 成日鬼鬼祟祟偷入房,一被發現就拔足狂奔,好以做賊咁,超攪笑。

冇人及夜晚才入籠,平時就自由行,夏天我會整個冰盒俾佢。 養耐咗發現佢唔係所有電線都會咬,只要阻礙佢才會咬,例如梳化後面啲電線,但放响電視櫃前的义電線成日跌落地,佢行過只會嗅下就走開喎。

每日執屎洗廁所 (好叻仔,出咗嚟玩都會入返籠去廁所),一星期梳一次毛剪指甲,但轉季會大量換毛。 佢識聽自己個名,有時呢埋咗,你大大聲叫佢幾聲,佢會凸個頭出嚟望住你,好似話 : 你叫我呀!

我家的一歲惡爺
https://www.baby-kingdom.com/for ... p;extra=&page=1

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我和兔友的趣事
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23350847

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mavis904 發表於 20-10-7 13:31
我其實衣家上緊兔協義上堂嘅……想了解多啲唔同兔友嘅兔仔有咩特質同有咩要注意,此終聽書同實淺都係兩回 ...

小心駛得萬年船
未了解清楚習性前,plan for the worst: 會跳樓,會咬野,會咬人,會揀飲擇食,會周圍痾....所以要小心舖排
到知道佢地會點/唔會點,再微調好了,始終佢係動物,每一隻都有不同脾氣同習性的。我話俾人知放兔要關窗,都好多兔友話誇張架,邊識跳咁高,我心唸試過你就知,曳到飛起
我覺得兔仔智商拍得住貓,面懵心精,只係較慢熱,要熟左至表現出來

禁止訪問

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 20-10-7 13:27
每隻兔唔同性格
我隻仔細膽又乖,我隻女成隻牛咁橫衝直撞
放兔時我一定要關窗,我隻女喪嘅,會跳 ...

我其實衣家上緊兔協義上堂嘅……想了解多啲唔同兔友嘅兔仔有咩特質同有咩要注意,此終聽書同實淺都係兩回事,想聽多啲了解多啲,領養得返屋企,都想好好甘善待嘅……

王國長老

回覆樓主:

每隻兔唔同性格
我隻仔細膽又乖,我隻女成隻牛咁橫衝直撞
放兔時我一定要關窗,我隻女喪嘅,會跳上櫈再上檯,如果開窗實跳落街
我隻仔就一定唔會
同意樓上,搵定屋企附近邊個獸醫會睇兔

如果本身健康+打理得好,兔仔唔需要太多睇醫生

我無日日梳毛,一星期一次啦。如果喂完水果痴立立會幫佢抹嘴(佢最憎)。兔籠就日日洗

男爵府

mavis904 發表於 20-10-7 10:46
甘你夏天係咪都會24小時開冷氣?如果夜晚係咪會放佢出嚟,朝早返工就收返入籠?
...

朝早熄冷氣就開風扇比佢,因為間房夏天都唔太熱。我哋夜晚困佢入籠,放工就放佢周屋走

公爵府

mavis904 發表於 20-10-7 09:52
請問你係咪第一次養?比起你想像難養嗎?

平時唔難照顧,但要經常留意住佢身體狀況,即係精神,食慾,大小便是否正常等,一有唔妥要即刻仆去同佢睇醫生,因為兔仔一唔舒服係好易死。

複式洋房

summer14 發表於 20-10-7 10:41
係第一次養,我覺得唔難養,不過佢好鍾意捐窿捐罅, sofa底我哋要搵嘢攔住唔比佢捐入去
...

甘你夏天係咪都會24小時開冷氣?如果夜晚係咪會放佢出嚟,朝早返工就收返入籠?

男爵府

mavis904 發表於 20-10-7 09:52

係第一次養,我覺得唔難養,不過佢好鍾意捐窿捐罅, sofa底我哋要搵嘢攔住唔比佢捐入去

複式洋房

summer14 發表於 20-10-7 09:41
初初只係擺喺房間度,有放佢出嚟,地下有鋪膠墊, 等地下無咁滑,兔仔容易啲活動
我家兔仔養咗五個月,初初 ...

男爵府

spikenard 發表於 20-10-7 08:56
適應家庭環境後,留意電線,佢地好鐘意咬電線

我家兔仔初初到我家成日咬膠墊,現在只吃食物,沒有咬其他物品

男爵府

mavis904 發表於 20-10-6 22:56
你好呀,請問當初接返屋企時,你點安置兔兔,令到佢無甘驚,昜啲適應呢?
...

初初只係擺喺房間度,有放佢出嚟,地下有鋪膠墊, 等地下無咁滑,兔仔容易啲活動
我家兔仔養咗五個月,初初佢只係在有鋪膠墊範圍活動, 現在已經成個廳周走,我哋每日都比草、糧、菜比佢食,佢好醒,我哋一行過佢就跟住我哋,要我哋比菜佢食

水晶宮

回覆樓主:

適應家庭環境後,留意電線,佢地好鐘意咬電線

複式洋房

野原美冴 發表於 20-10-7 08:23
梳少2日唔會死。佢未習慣你搞佢,佢會嚇死。

多謝你嘅意見,因爲我都新手,想聽多啲有經驗嘅朋友意見,想好好善待兔仔

珍珠宮

減齡達人勳章

mavis904 發表於 20-10-6 23:00
甘咪無得幫佢梳毛??

梳少2日唔會死。佢未習慣你搞佢,佢會嚇死。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

mavis904 發表於 20-10-6 23:15
形容得好好,wahaha.... 平時屋企係咪都要好靜咖?!
我又無特別控制音量,佢哋會慢慢適應你屋企生活習慣(反正就算屋企靜都會有行雷聲嚇一嚇),我個人會建議你諗定獸醫先,起碼心中有個譜,一出事就知去邊間唔會被人呃,有朋友隻兔就係被無良獸醫醫死左

複式洋房

mickey2013 發表於 20-10-6 23:13
你想像下你無啦啦去左巨人國,然後望都未望清楚就被人捉出黎沖涼洗頭會有咩感覺?適應左就食得痾得,唔好心 ...

形容得好好,wahaha.... 平時屋企係咪都要好靜咖?!

首頁

尾頁

跳至