自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

接近一年既失眠 情緒失控 負面/尋死想法 到最近完全無食慾 身心疲累
同身邊人傾訴 無人明白我 活得好辛苦 好無意義
好想尋求幫助 我應該如何是好?
如果去排普通科門診 醫生會唔會唔理會我?
經濟問題 私家太貴 有無過來人/同路人可以比意見我

侯爵府

Ssstellap 發表於 20-12-3 01:35
接近一年既失眠 情緒失控 負面/尋死想法 到最近完全無食慾 身心疲累
同身邊人傾訴 無人明白我 活得好辛苦 ...

晒下太陽啦.

男爵府

人最大的問題在於日日夜夜在比較,由細到大被洗腦了!

學習不比較,什麼事都隨他去。
這會蝕底嗎? 不會的,瞓係病床才發現已太遲。

侯爵府

樓主情況失眠成年
日間精神亦難以集中
有輕生念頭
屬於嚴重
一定要正視
上YouTube 找余德淳博士的情緒講題系列
了解自己多啲
或許對你有幫助

侯爵府

回覆 彩虹水晶 的帖子

由幾時開始有呢個念頭?有冇遇過重大打擊(婚姻/家庭/人際/工作/身體)?

大宅

回覆樓主:

我也想死, 是不是抑鬱呢

大宅

Ssstellap 發表於 20-12-3 13:07
其實我咩方法都試過 做運動 令自己忙啲 去佛堂 同人傾訴 但每樣野都令我投入唔到 人係個到但靈魂好似飛走 ...
我都係過來人,我而家仲食緊藥,做自己覺得放鬆的事,如果有能力就睇住私家先,搵個社工幫手申請資助,我知道近排政府對睇精神科好似有7000補貼,不過要透過社工幫手申請。希望幫到您

珍珠宮

Ssstellap 發表於 20-12-3 13:07
其實我咩方法都試過 做運動 令自己忙啲 去佛堂 同人傾訴 但每樣野都令我投入唔到 人係個到但靈魂好似飛走 ...

最近有冇好啲啊?

侯爵府

「凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裏來,我就使你們得安息。

我心裏柔和謙卑,你們當負我的軛,學我的樣式,這樣,你們心裏就必得享安息。

因為我的軛是容易的,我的擔子是輕省的。」

(聖經.和合本, 馬太福音 11:28-30)

大宅

lumfamily 發表於 20-12-3 13:02
2月算快,排2-3個月,早期試過要半年。

你自己分散注意力去其他地方,煩嘅嘢可以避開就避,人⋯⋯其實只 ...

其實我咩方法都試過 做運動 令自己忙啲 去佛堂 同人傾訴 但每樣野都令我投入唔到 人係個到但靈魂好似飛走左咁 同人傾訴 但佢地思維係理解唔到我咁 傾完我都舒解唔到自己 我長期係谷底 上過網搵輔導員 但覺得好廢 但佢地都推介我去搵精神健康社區中心搵社工傾訴 睇下有咩幫到我 我今朝打電話去 講講下我已經失控喊 佢約左我一陣上去見面 我嘗試搵方法幫自己

DreamCatcher

用戶要求終止服務

牛年勳章

Ssstellap 發表於 20-12-3 12:42
我今日去左普通科 醫生話要做評估先 評估都排到2月 佢話由評估個邊轉介我去專科會快啲⋯ 淨係開左訓教藥比 ...

無辦法,需求太大,資源太少,精神科係要排好耐㗎!聽其他 jm 講,寶血醫院精神科收費平些少,急嘅睇住先,一邊睇一邊排政府。
未經許可,請勿轉載

男爵府

我今日去左普通科 醫生話要做評估先 評估都排到2月 佢話由評估個邊轉介我去專科會快啲⋯ 淨係開左訓教藥比 ...

2月算快,排2-3個月,早期試過要半年。

你自己分散注意力去其他地方,煩嘅嘢可以避開就避,人⋯⋯其實只有自己幫自己。

見精神科醫生,離不開比你 血清藥同安眠藥,有用,不過你都要有恒心同耐性。因為藥要適應,會手震,會眼瞓,你要努力去克服。
好多情緒病人自己停藥,令病情無好轉。

如果你覺得真係好辛苦好唔開心,考慮去就近嘅教會,嗰度d人好熱心,唔會收取任何費用。可能傾下計可以舒緩到你嘅不安同焦慮丶壓力,人夾人,試下無妨,比自己一個出口。

另外小心遇到騙子呃錢,陌生人見你精神唔好,好容易乘虛而入,自己好好守住d財產。

為家人,勇敢生存下去!祝福你!

子爵府

你可以睇下有冇家庭醫生係有精神科證書,睇住先,邊睇邊排,因為佢哋都可以開到情緒藥架

大宅

issactmaria 發表於 20-12-3 12:40
唔係!係當年阿仔覆診時,醫生覺得我需要幫我排專科。

我今日去左普通科 醫生話要做評估先 評估都排到2月 佢話由評估個邊轉介我去專科會快啲⋯ 淨係開左訓教藥比我 有啲絕望 要等咁耐

DreamCatcher

男爵府

Ssstellap 發表於 20-12-3 10:41
請問你都係睇普通科再transfer去專科嗎?

唔係!係當年阿仔覆診時,醫生覺得我需要幫我排專科。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

一定要睇醫生呀
還你千世笑來世未必能遇到

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實呢大半年好多人都有壓力同情緒問題出現,只要你肯面對處理,已經係行出一大步。
首先可以搵人傾訴;唔得就搵醫生,政府私家都可;最緊要係肯去做運動,唔跑步唔跳繩都可以去散步、拉筋、慢跑之類,深呼吸同流汗都係放鬆心情減壓嘅最便宜方法。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 Ssstellap 的帖子

我剛離婚的時候, 我都很沮喪, 但是我吃血清很不舒服

我補充了一些營養濟,轉好了好多

事實是,你必須承認是什麼觸發了你情緒, 並好好的處理了它.

大宅

Ssstellap 發表於 20-12-3 01:35
同身邊人傾訴 無人明白我 活得好辛苦 ...

祝福妳及各位患情緒病嘅JM, 祝大家難關難過關關過,大家一起一起加油,you are not alone!

男爵府

先睇普通科, 佢地的醫生會轉介

首頁

尾頁

跳至