自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教信耶穌的朋友,究竟怎麼樣的祈禱,天主才會聆聽和答允?
祈禱是否有特定的方式?係咪一定要用特定的方法(例如特定的句子),祈禱就有效? 我只知道天主教徒祈禱開始時要劃十字聖號。其實除了劃十字聖號,天主教和基督教的祈禱方式、內容有什麼分別?

侯爵府

Catty2020 發表於 21-1-15 23:52
會,人總會犯錯一次。是否每一次祈禱都要悔改?呢個有些不明白

記得就認錯,悔改
主禱文都教
真心,天父知道的

侯爵府

Catty2020 發表於 21-1-15 18:10
回覆 yin-ting 的帖子

清心的人就可見神,甚麼是清心?可否解釋一下。我也想見到神,說真的 ...

.神的話:人有了神的生命,如何能夠看見神呢?聖經說:「清心的人有福了!因為他們必得見神。」(太五8)清心的人愛慕神的話,心中充滿了神的意念和神的原則,因此能看見神。但若我們沒有神的話,不讀聖經,就不知道神是怎樣的神,也不明白神的心意。所以神的話語很重要。當我們有神的話,神會按照祂的話啟示我們,加上聖靈的幫助,就能遇見神。

公爵府

20162016 發表於 21-1-16 10:06
如果你懂得自我反省、常常感恩,相信神會指引你正確的路,你唔需要理會佢聽到與否,只要善心對己對人就得 ...

認同
而家太多顏色係宗教入面
好難心平靜
記住 神職人員都係人
佢地未必百分之百係無錯

自己去教堂 感受下個平安
多做善心 就好了

水晶宮

Catty2020 發表於 21-1-10 18:38
祈禱是否有特定的方式?係咪一定要用特定的 ...

如果你懂得自我反省、常常感恩,相信神會指引你正確的路,你唔需要理會佢聽到與否,只要善心對己對人就得啦

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

3btsoi 發表於 21-1-14 06:26
我係呀。
學樓上jm講,慕道班目的唔一定去受洗,你去聽下,了解下,再諗洗唔洗,呢件係人生大事,真係信先 ...

約翰福音15:16
不是你們揀選了我,是我揀選了你們

公爵府

Catty2020 發表於 21-1-10 18:38
祈禱是否有特定的方式?係咪一定要用特定的 ...

樓主 如果你而家覺得困擾 無助
可以試下去聖堂感受下先
甚至參與彌撒
天主教從來都唔chur
甚至無乜人會理你
你感受下先 慢慢再參加下緊會
了解多啲

願主賜給你平安

公爵府

KTKTKT5 發表於 21-1-14 00:01

天主教係比較著重聖母瑪利亞, 基督教嘅睇法係神嘅大能讓聖 ...

我諗你誤會了
天主教從來都只得一個神
三為一體的神
天主教都係教
耶穌經童貞瑪利亞取得肉驅而成為人(信經)
天主教教徒會向聖母祈禱
係因為聖母係天上的母親
因人普遍都痴媽媽
(睇呢度就知 好多人都痴媽媽)
而祈禱內容係
希望聖母代我地同天父禱告
因佢係最忠誠的
好似你做左曳野 叫阿媽同阿爸求請咁
唔代表阿媽會代替左阿爸

天主經會唸 聖母經會唸
信經會唸 聖三光榮經都會唸
並非新教教徒所講
「只拜聖母 唔信神」

至於祈禱內容係咪較文章化
以前的人 字都唔識多隻
所以想有人教佢地祈禱
所以出現咁多祈禱文
但絕對相信 有心同天父溝通
文唔文 唔再重要

珍珠宮

清心的人就可見神,甚麼是清心?可否解釋一下。我也想見到神,說真的 ...

信靠神是認識祂的真理, 遵循祂的話, 相信祂派遣祂唯一的兒子耶穌代人類的罪去釘十架救贖所有人, 讓人類的各種罪得到神的卸免, 死後得永生

我不知道你對罪的認識有多少. 貪婪已是罪, 過份期望神的有求必應, 是貪婪的一種. 聖經上大概的話語說: 除了我之外不可有別的神. 如果你不排除其它宗教, 相信占卜問卦, 追尋各種方法與靈界溝通, 已經有違神的旨意. 你說最近沒犯錯, 如何悔改? 信靠神, 要謙遜承認自己有錯, 是罪人, 希望以信靠神來透過耶穌釘十架清除自己的罪

進入信靠神的第一步誠心讖悔, 真心悔改. 認識祂的道和真理, 守祂的行, 不是你所想的我想見祂, 要祂出現你眼前, 望你明白

大宅

KTKTKT5 發表於 21-1-16 01:18

說真的, 二千幾年來很多人都想見到神, 教宗都可能未見到.
我沒事呀,要你擔心我,不好意思呀。我其實每天仍然照舊返工和做家務,生活正常,沒有停滯不前。只是幾個月前家母離世,令我对生死這課題感到興趣,請原諒我對宗教的無知,提出了這些儍問題

珍珠宮

說真的, 二千幾年來很多人都想見到神, 教宗都可能未見到.

老實說, 從你帖子中的回復或提問, 真的感覺到你越來越鑽牛角尖了, 倒不如放鬆一下, 我之前給你的留言, 我知道你對叫你向前看的人都不會回覆, 不過大家也是想你把注意力放在現實的生活, 有宗教信仰是好的, 但你已過了火去追求有求必應. 在這個網上, 我相信沒有人看過上帝或耶穌的重臨世上讓人類見到祂的容貌. 祂會改變很多人, 很多人靠信主而改變了行為和品德, 他們說的遇見神可說是心靈的, 遇到神的帶領, 他們得到的了神的恩典是心靈上追隨祂, 打從心底的敬畏祂.

敬畏耶和華是智慧的開端. 信天主教基督教是認識祂的道理. 遵守十戒

男爵府

我覺得,祈禱唔需要執着用咩方式,我覺得係隨心隨時可以同天主傾偈,如果你遇到一啲事覺得係幸運,你應該懷住感恩嘅心,多謝天主,如果你遇到唔如意嘅,可以求天主幫助,佢未必會預期實現你所祈求嘅嘢,不過我相信,天主每做一個安排,一定有佢嘅原因,好似樓上有 JM 所講,天主嘅眼光係好長遠嘅

大宅

kurocat 發表於 21-1-15 22:54
之前由細到大?
會,人總會犯錯一次。是否每一次祈禱都要悔改?呢個有些不明白

侯爵府

Catty2020 發表於 21-1-15 17:34
如果嗰一排沒有犯錯,咁点悔改?

之前由細到大?

大宅

1010k 發表於 21-1-15 10:46
用心祈禱,天神就會聽到.

地球很多人,你試下 一日4次祈禱啦~
係喎!究竟基督徒每天要祈禱幾多次才是理想?我聽過穆斯林每天必須向麥加方向祈禱五次。

大宅

回覆 貓頭雀 的帖子

可否分享一下你那些奇妙的事情?我也是因為家母幾個月前離世而開始去了解宗教。

大宅

清心的人就可見神,甚麼是清心?可否解釋一下。我也想見到神,說真的

大宅

kurocat 發表於 21-1-13 22:52
真心悔改
誠心善意祈禱
等候
如果嗰一排沒有犯錯,咁点悔改?

大宅

conniecheung 發表於 21-1-13 23:01
其實work唔work冇人知。

天主教
想請教您:你會不會每一個奧蹟都唸唒十次聖母經?有時唸玫瑰經都觉得好累,可能我本身身體不好,容易暈

男爵府

陪月勳章

其實呢個問題係全世界任何宗教都答唔到嘅問題
祈禱不是只有祈求,也要有付出(善行)

首頁

尾頁

跳至