自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港人接種率高過美國,英國,加拿大等其它好多國家。

dcnmxw    發表於 22-3-2 11:06
la_source    發表於 22-3-1 13:24

大宅

KamMui 發表於 22-3-2 09:36
大部分死既係老人家
電視講左 ,打針死 =0.9% ,即係100個染疫,先有1個死。 但唔打針死有7點幾,即係100個 ...

又想問老人家死,點樣累死香港呀? 唔通要吊住條命,先對香港好?
老人家到咁上下,唔係a病死,就係b病死!
又唔講下,其實好多老人家已經感染咗,咪又係好返。

子爵府

lileikam 發表於 22-3-1 12:12
香港人接種率高過美國,英國,加拿大等其它好多國家。

我見英國打得多好多㗎喎

珍珠宮

dcnmxw 發表於 22-3-2 11:32
只靠疫苗,人的免疫力抵抗力係也會越變越弱。
人是動物,要常出外(如返學、課後活動、正常社交)才能建立 ...

內地公共衛生與流行病學專家曾光解釋,人類對新冠病毒演變的規律尚不完全清楚,在Omicron後很大機會出現新變異株,而中國人群自然感染率比西方國家低千百倍,是完全靠疫苗接種建立免疫屏障,形容是軟肋、要有自知之明。

大宅

只靠疫苗,人的免疫力抵抗力係也會越變越弱。
人是動物,要常出外(如返學、課後活動、正常社交)才能建立天生的抵抗力。疫情至今已超過2年,長時間「減少出外至低水平」會削弱人的抵抗力。
始終,病毒是靠抵抗力打的。所以唯有再快些打針,要盡快回復正常

公爵府

fasola 發表於 22-3-1 15:21
60 歲以下, 舊年已經有8成人打左. 唔係爆疫先至打

爆疫先至打係班老人

我62八十歲一路堅持唔打,但如果唔打就入唔到超市,所以上星期終於打第一針

伯爵府

gigimo 發表於 22-3-2 07:13
好想知香港點樣畀唔打針嘅老人家累死?

大部分死既係老人家
電視講左 ,打針死 =0.9% ,即係100個染疫,先有1個死。 但唔打針死有7點幾,即係100個有7個。相差7 倍,你話係咪差天共地。同埋 有大部分入院都係70歲以上既長者。
老人院既老人家打針率好低,但要知道老人院一個染疫,好快成間老人院都係。唔好話老人家弱唔打得針了,人地歐美又好,大陸新架坡老人家打針過晒8成了,係咪淨係得香港老人家特別弱先?

大宅

boobooli 發表於 22-3-1 13:05
有班老人家唔肯打冇計啦
上班族都基本8成打晒針
個香港比老人家累死. 咁唔合作 ...

好想知香港點樣畀唔打針嘅老人家累死?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

公司咪一樣幾個冇打, 最後因為出左唔打針炒係合法咪仆去打 , 之前又話唔堂食冇問題啦, 有病唔打得, 到轉口風話睇完醫生先月中打, 到最緊就話拿拿淋打左

fb仲有堆都係堅持唔打

大宅

回覆樓主:

大把大陸佬係抖音笑香港人抵死話我地唔肯打針又唔聽話

msms0118    發表於 22-3-2 06:34

侯爵府

唔係點迫針?

珍珠宮

平平無奇2 發表於 22-3-1 21:00
一直死唔肯打、到第五波殺到先因為無茶飲、入唔到超市先肯打。啲病毒等咗你成两年啦
...

係law,係呢輪先多人打針,又話book唔到,之前叫人打又唔打,無計架喎

男爵府

平平無奇2 發表於 22-3-1 21:00
一直死唔肯打、到第五波殺到先因為無茶飲、入唔到超市先肯打。啲病毒等咗你成两年啦
...

事實擺在眼前,飲茶、入街市超市的重要,即時蓋過晒那些三高。

伯爵府

唔打針唔緊要,但如果染疫,醫療會優先比打左針既人。其實好fair , d 人成日話支針毒,咁我地打左針既人擺到明搵命駁,做緊白老鼠。
唔打針既人都係覺得自己染疫死既機會少過打針,咁咪要等下囉。

msms0118    發表於 22-3-2 06:35

男爵府

boobooli 發表於 22-3-1 13:05
有班老人家唔肯打冇計啦
上班族都基本8成打晒針
個香港比老人家累死. 咁唔合作 ...

防疫措施係為咗保護那些仲未打疫苗的人。

全港已經有超過77%的人口打咗2針疫苗,而市民還未能恢復正常生活,就是因為仲有些人未肯打針。

現在最唔肯打針的,就是60歲以上的老人。
所以我認為政府應該立法強制60歲以上的市民接種新冠疫苗。

有命活才有人權,病死了就變成屍體。

老人的新冠疫苗接種率,可以看

香港各年齡層,已接種疫苗的統計
https://www.covidvaccine.gov.hk/zh-HK/dashboard/resources

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

fasola 發表於 22-3-1 15:39
多數國家都係長者打先, 但大陸就例外. 當時大陸仲未俾60 歲以上打. 所以香港就有人質疑大陸都未俾60歲以上 ...

有原因架,記得當時同事講過講,大6係勞動人口打先。
下面係上年新聞
內地對於接種疫苗對象有明確要求,除了年齡限制設於18歲至59歲外,以北京市為例,北京疾控中心甚至分別為糖尿病、高血壓、甲狀腺疾病患者提供具體指引,他們須符合特定要求才能接種疫苗。
不過,國家衛健委疾病預防控制局今年1月曾表示,隨着疫苗臨床研究數據的不斷完善、防控工作的需要以及疫苗供應量的增加等,中國會把疫苗接種目標人群擴大到更多人群,包括60歲及以上老年人。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

yyh08 發表於 22-3-1 14:29
幾好嘅政策都無用,被傳媒和KOL抹黑完,只會事倍功半。

呢班根本想香港死。

仲有個前香港醫生馬乜乜,自己去英國就打曬三針。

公爵府

2024年龍年勳章

MKma 發表於 22-3-1 15:41
最新一波不幸有小朋友過身,又有好多長者過身,所以多咗好多家長帶小朋友去打針。

前兩日我去私家醫生打第 ...
呢啲咪係唔見棺材唔流眼淚

公爵府

2024年龍年勳章

chuck_bass 發表於 22-3-1 12:50
因為係佢地眼中, 擔心打針有事= 自私

完全唔尊重每個人嘅身體自主權
身體自主權大晒。你係一個地方生活、你一舉一動都影响身邊嘅人。你中咗招你估其他人唔會有危險。救你個醫生護士都有危險啦

公爵府

2024年龍年勳章

紫翹 發表於 22-3-1 12:47
高係咪因為呢輪多人打咋, 成年幾啦! 好多堅持唔打的都因為疫苗通行政要打. 我妹唔打仲唔俾我媽打, 宜家佢 ...

首頁

尾頁

跳至