自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原本下星期去照鏡,剛收到電話, 話因為疫情關係所以取消 。 要重新再排過期到2023年先有。

我話而家疫情緩和,點解要再排咁耐。跟住就好晦氣,又話我咁夜仲要打電話畀你,我冇ot㗎!!!乜乜乜。。。。

你咪自己問醫生囉。。。。 跟住仲cut埋我線!

乜原來而家連政府醫院啲文員都可以咁既態度?

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

回覆樓主:

HA 好多嘢都簡單複雜化,明明好容易可以完成的工作,高層就要先交出1x個方案出來,每個方案還要不停修改。
高層就un un 腳,做就做死班低級的。

前線的職員好慘架,複背受敵,上至護士長,下至洗潔姐姐,也會比面色佢哋⋯⋯
再加上專貴的香港市民,什麼奇難雜症,都要面對,真係少啲EQ也做不成這份工。

珍珠宮

yan_yan_mummy 發表於 22-4-23 21:49
千真萬確,據我所知,佢晌瑪嘉烈做,邊個部門就唔清楚。

莫非咁啱比我遇到?! OMG!!

珍珠宮

tutik 發表於 22-4-23 21:33
我都見唔少態度正確,性格溫柔既姑娘,醫生,佢地責任重大,一樣非常忙,所以我覺得部份人自身修養問題, ...

多謝你信我同明白我。

你做支援,工作更加忙碌啦!仲要畀佢哋玩?

見其他討論區: 醫管局的外判工,好多小圈子,仲鍾意玩新人。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

大姑娘 發表於 22-4-23 18:30
白卡人士?! 咁我完全明曬!

相信我呢個情況,應該係理所當然。

千真萬確,據我所知,佢晌瑪嘉烈做,邊個部門就唔清楚。

侯爵府

lingw. 發表於 22-4-23 16:50
我做過病房文員,短短一星期,係我一生人遇過最難頂的工

可以分享下嗎?

侯爵府

大姑娘 發表於 22-4-23 14:45
做得政府醫院,就知道一定忙既。

但唔係將咁嘅態度發洩喺病人身上囉!

我都見唔少態度正確,性格溫柔既姑娘,醫生,佢地責任重大,一樣非常忙,所以我覺得部份人自身修養問題,影響醫院形象。
我見識過部分醫院巴閉文員,我做支援都會比佢地玩架,所以我信你講亦明白。

大宅

大姑娘 發表於 22-4-23 16:42
哦! 乜佢哋咁大權力㗎?

咁咪操生殺大權囉? 自己家人可打尖排隊囉? 其他人既 bookings 就取消囉?

唔會呱?我講吓笑啫 你唔使咁認真
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

szesze_lam 發表於 22-4-23 17:22
病房或門診所有職員都好惡架,哩個係劣質文化,所以佢哋流失率高

唔好話壓力大,淨係得佢哋做野壓力大呀? ...

非常認同,壓力大隨便搵人出氣,其實在香港打工有邊個無壓力,點解服務業界對著麻煩客一定係服務員的錯,因為顧客永遠是對的,今時今日的服務態度不對。

醫護人員遇著病人問多2句(態度正常)係病人唔應問,因為醫護人員太忙,被出氣也要體諒,我自問無咁大諒。

水晶宮

回覆樓主:

好多專科覆診檢查和非緊急手術都改哂期,香港公營醫療資源真係嚴重不足,個文員可能工作壓力太大,佢亦係講事實,根本佢改期又唔係佢話事。

有錢afford得到睇私家唔使受氣~

男爵府

大姑娘 發表於 22-4-23 18:30

其實條氣唔順係可以投訴,但係都一定係不了了之,對香港既公共醫療體系唔好有太高期望。我都受過啲姑娘氣,但都冇得追究。有過住院經驗就會明…….

珍珠宮

yan_yan_mummy 發表於 22-4-23 17:16
我識一個親友做醫院文員,燥鬱症患者(白卡人士),但醫管局恩恤理由聘用佢
...

伯爵府

回覆樓主:

病房或門診所有職員都好惡架,哩個係劣質文化,所以佢哋流失率高

唔好話壓力大,淨係得佢哋做野壓力大呀?佢地份工巴閉d咩? 壓力大唔係藉口囉!壓力大可以隨便搵人出氣?我真係好憎佢地哩種文化

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

我識一個親友做醫院文員,燥鬱症患者(白卡人士),但醫管局恩恤理由聘用佢

男爵府

醫院工唔係人做的 環境長期陰鬰D員工都性情暴戾
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

珍珠宮

angiehouse 發表於 22-4-22 19:57
聽人講做病房文員都好惡頂,要受姑娘醫生各路人士氣,流失好大,你吾好擺系心,費事傷身
...

我做過病房文員,短短一星期,係我一生人遇過最難頂的工

珍珠宮

petitrat 發表於 22-4-23 15:09
可能延得仲耐

哦! 乜佢哋咁大權力㗎?

咁咪操生殺大權囉? 自己家人可打尖排隊囉? 其他人既 bookings 就取消囉?

我會否喺呢個情況呢?!

珍珠宮

Jessiejazz 發表於 22-4-23 15:14
點解係重新排過而唔係延期既
我本身都有個手術三月中做,之後醫院職員打黎話因為疫情要延期,早 ...

因為要裝修喎!

你 defer 三個月咁好?

如果我只係 defer三個月,我會多謝佢添。

但要從新排過,猛講自己冇 ot ..... blablabla

***佢一開始,冇講自己係文員。只係話我個期要取消,我以為姑娘通知我(照鏡 booking 纸當初係姑娘比我)。所以先問點解要取消,佢就喺度發難。

大宅

tutik 發表於 22-4-23 14:36
係我話應該投訴,向院方反映,奇怪個個都覺得多野做就可以不顧形象態度惡劣係合理,唔怪得病人越來越無人 ...

咁唔可以只聽片面之詞嘛, 大家都係覺得無理由文員一開始就晦氣既

侯爵府

回覆樓主:

樓主,文員只是負責通知你,點解要排咁耐,佢都無資格講㗎,你語氣點我哋唔知,大家都有壓力,呻完都係要接受,或者你自己再拉醫護問,執着話佢對事無幫助。

首頁

尾頁

跳至