自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

幾個月前, 磚家話6/7月可以不戴口罩了, 好似自己有水晶球咁.
未來的事, 好心佢就唔好作長遠的預測,好似阿南德預言咁,
佢仲告知市民, 引至社會各方意見更撕裂,在社交論壇上也引起罵戰

難道這才是他的真正目的?

本月9日, 佢提議新政府放鬆防疫政策至3+4.
3日已過最危險的潛伏期嗎?有何科學或醫學根據?
佢話3日夠就係3日就夠?數據呢?
林鄭以前封樓強檢都封5日

假如入境者有家在港, 可以回家隔離4日, 但如非獨居, 孔教授有冇考慮過執行的細節呢?

如和家人同住, 就算有獨立房間及獨立洗手間作隔離用,
是否同住的要全家隔離呢?
家人要隔離多少日先夠呢?
減少了社會的勞動力
attach0/tmp/php7UZI5K

翡翠宮

daijuju 發表於 22-7-9 15:00
無健康碼+追蹤唔贊成家居檢疫,點知啲人會唔會周圍走?唔覺得會自律囉。

x2
唔信人人會自律, 如將來入境後可部份日期居家隔離,就一定要戴電子追踪器, 否則是“冇掩雞籠”.

仲有,因入境者在潛伏期雖然冇癥狀, 但仍可傳染俾家人,同住的所有人一齊要居家隔離, 全部要戴電子追踪器.

政府仲要立法,違者重罰, 才有阻嚇性.

ps.的確有部份人中招後完全康復,
但亦有部份人有長期後遺症, 叫“長新冠”( long covid), 除了肺部, 亦可影響其他器官, 上了腦就連返工、返學、體力、思考、集中能力都有影響.(見下圖, 英國政府National Health Service網頁)

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/long-term-effects-of-coronavirus-long-covid/

切勿以為同感冒一樣,
不是人人咁好彩, 中新冠後冇遺症
attach0/tmp/phpeW4dIO

翡翠宮

無健康碼+追蹤唔贊成家居檢疫,點知啲人會唔會周圍走?唔覺得會自律囉。

x2
唔信人人會自律, 如將來入境後可部份日期居家隔離,就一定要戴電子追踪器, 否則是“冇掩雞籠”.

仲有,因入境者在潛伏期雖然冇癥狀, 但仍可傳染俾家人,同住的所有人一齊要居家隔離, 全部載電子追踪器.

政府仲要立法,違者重罰, 才有阻嚇性.

水晶宮

gallygally 發表於 22-7-9 14:39
所以衛生署要做好標準化防疫酒店, 不能只單靠酒店自行管理. 好多酒店唔係跟足衛生署要求或標準

之前好似有單家人去隔離酒店探親?定隔離中嘅人外出探親 好兒嬉

如在家隔離無健康追蹤碼,更加係無掩雞籠

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實幾多日都好 入境, 第3 第6日都做test會安全啲

男爵府

ernbe 發表於 22-7-9 15:07
中国新闻网 2022-07-09
中国多地出现奥密克戎BA.5变异株 安徽泗县实现社会面零新增
...
內地昨增371宗本土新冠 天津今起全員檢測

國家衞健委周六(9日)公布,內地前一日新增371宗本土新冠病例,包括67宗確診和304宗無症狀感染。天津市周五(8日)新增1名無症狀感染者,自周六開始進行全員核酸檢測。

天津市防疫部門周五發布通知,要求全市居民由翌日下午5時起,在居住地保持原地相對靜止,按照安排接受檢測,在有檢測結果前要繼續保持相對靜止。疫情較嚴重的安徽省新增139宗本土病例,主要集中在宿州泗縣;江蘇無錫新增50宗本土病例,均從集中隔離點和重點管控區域發現。

原文網址:內地昨增371宗本土新冠 天津今起全員檢測 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0709_00952_001.html

侯爵府

ernbe 發表於 22-7-9 14:10

每日平均100人入院,但每日又幾多人出院?

身邊有人中的人, 平時都好鬼緊張的, 日日換幾個口罩咁.
但其實, 佢有家人中左, 咪一樣無上報, 最後幾日咪搞掂左.
好鬼憎成日話到個疫情幾嚴重幾嚴重.
就拎出數據來講囉.

珍珠宮

daijuju 發表於 22-7-9 14:57
Agree 睇片內地啲隔離酒店著晒防護服,甚至用機械人送餐收垃圾,香港嘅酒店一定有改善空間。

中国新闻网 2022-07-09
中国多地出现奥密克戎BA.5变异株 安徽泗县实现社会面零新增

珍珠宮

dolala 發表於 22-7-9 14:36
盧局長都係拎數據做擋箭牌,但總比一味乜野落黃泉好

如果香港因為檢疫而外資大量撤離,0+0都要啦。 ...

要睇埋經濟數據

男爵府

通關無期經濟難復 林健鋒促放寬商務檢疫 允點對點往工作地方

本港新冠肺炎肆虐逾2年,通關依然無期,行政長官李家超日前指要達成任何有效建議在乎互信,亦要做到風險可控可追,並透露會與內地探討「中途方案」。身兼行會成員的經民聯議員林健鋒今早(9日)在電台節目表示,通關對本港經濟復甦非常重要,而且愈快愈好,他認為即使目前未能全面放寬入境檢疫限制,亦可改善現有機制,例如容許市民居家檢疫4天、隨後3天可「點對點」到工作地點。
原文網址:通關無期經濟難復 林健鋒促放寬商務檢疫 允點對點往工作地方 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0709_00822_001.html

珍珠宮

珍珠宮

所以衛生署要做好標準化防疫酒店, 不能只單靠酒店自行管理. 好多酒店唔係跟足衛生署要求或標準

Agree 睇片內地啲隔離酒店著晒防護服,甚至用機械人送餐收垃圾,香港嘅酒店一定有改善空間。

男爵府

其實分別不大

唔會多咗人嚟令旅遊恢復

應該第五日PC R陰就放人合理d

珍珠宮

2年半了,酒店就是酒店,不會變成隔離病房

子爵府

ernbe 發表於 22-7-9 14:31

第五波爆發就係因為巴婦起酒店檢疫21日,臨尾中招傳入社區。留 ...

男爵府

盧局長都係拎數據做擋箭牌,但總比一味乜野落黃泉好

如果香港因為檢疫而外資大量撤離,0+0都要啦。

珍珠宮

gallygally 發表於 22-7-9 13:58
如果3日就夠, 就唔會攪到宜家BA.4,5流左入社區啦, 佢仲話BA.5將會在香港成為主流. 即係離大爆發不遠矣!
...

第五波爆發就係因為巴婦起酒店檢疫21日,臨尾中招傳入社區。留起檢疫酒店太耐反而更易交叉感染中招。

17/1/2022
海景絲麗酒店爆交叉感染 巴裔婦坐完疫監1傳9 至少9人初步確診
本港爆發第五波疫情,變種病毒Omicron殺入社區,衞生防護中心今(17日)宣布,今日新增7宗確診個案,另有少於20宗初陽個案。當中包括上周五(14日)確診、於回港後第26日完成檢疫才確診的43歲巴基斯坦裔婦女(#13045),其5名家人以及朋友的家庭4人,即合共9人已初步確診,意味該主婦離開檢疫酒店後,由1人傳予9人。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我都覺得3日酒店加每日核酸已足夠

Boeing787    發表於 22-7-9 14:21

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 22-7-9 13:48

假設酒店隔離減至3或4日係冇科學根據(斷估)/係唔夠的 ...

如果'防寬防疫措施/減酒店隔離日期'等,
只係學'反清復明'咁,
只係想搞到社會更撕裂的口號,

請各醫學專家及議員尊重盧局長,
以入院數字及重症/死亡數字為根據,
提議減隔離日期,米噏得出就噏

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lawiskcyu 發表於 22-7-9 13:56
現在由盧局長處理,請其他專家.....

收聲

首頁

尾頁

跳至