自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

牛年勳章

如果你恆常會去一位親友家,但時間不定。(主人家未必在家,也知道客人會到)

A - 當日預先 whatsapp 工人姐姐大概到訪時間,然後到訪前再 whatsapp 一次,到訪後按門鈴。

B - 直接到訪,按門鈴待開門。

#30 樓續:情境題2

更新:
冇耐性,嫌我唧牙育膏的 JM 可跳去
#134 樓。thanks

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係我,就算兄弟姊妹,我都覺得每星期來借水洗車好煩,你一個月洗一次就話啫,每星期?你既然咁錫車就唔好慳拎去俾人洗啦。除非人哋配條匙俾我,咁即係唔介意,否則我覺得其實都係介意

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

virgokaren 發表於 22-11-22 18:45
成件事就係我每次都用 A 方法,但由姐姐們 whatsapp。
因為我冇問佢取電話號碼,諗住家人的姐姐未必想俾我 ...

次次都專登唔開門我就唔會忍佢
第1-2已經笑笑口問佢搞乜唔開門
第3次一定開聲話佢兼同佢老細講叫佢提醒下

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

成件事就係我每次都用 A 方法,但由姐姐們 whatsapp。
因為我冇問佢取電話號碼,諗住家人的姐姐未必想俾我,而且佢地两個本來係相識的。

咁用 A 方法都係因為我都要 confirm 下佢在不在家,因為初期佢都會出去買餸,我仲曾經係街市接埋佢返屋企添。

咁佢屋企個門鐘響,佢係房再關門就應該聽唔到,所以 A 就係我認為最好的方法。
初期係門口都係等一陣,好多時㩒鐘都冇反應,要 whatsapp 或電話再 call 佢一輪。但我又覺得正常知道呢個時間總有條麻煩友會來,就會 alert 下門鐘或手機。
但近幾次真係等好耐,所以至問下大家,如果係你,你會點做?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

睇下個親戚係邊位
如果係我妹
得姐姐同小朋友係屋
我直踩上去,姐姐知我隨時上去
無人都會上去
其他朋友親友就會A

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Prosperous 發表於 22-11-22 16:38
唉! 你好似唧牙膏咁講件事出來, 講到第 6 版先知原來係你個姐姐同人地個姐姐唔啱, 你講的所謂有 whatsapp ...

覺得好似比樓主玩咗一鑊

伯爵府

牛年勳章

唉! 你好似唧牙膏咁講件事出來, 講到第 6 版先知原來係你個姐姐同人地個姐姐唔啱, 你講的所謂有 whatsapp ...

咁又唔係喎,
我叫姐姐 whatsapp 佢,
對方有回覆我地先至再去。
所以,之前講的全部是事實。

因為之前我冇姐姐 phone number
諗住由佢地两個溝通就算。

我係俾你地啓發,至想起佢两個最近好似不和。

翡翠宮

冇睇到咁後
原來仲有咁多版

樓主有心講就一次過啦

翡翠宮

virgokaren 發表於 22-11-21 11:19
續情境題2:

如果揀 A,到門外按門鈴,等左好耐姐姐都吾出來開門。然後,一次比一次耐。由5分鐘,變到等 15 ...

A去到門口,唔開門,會打電話叫工人開門

翡翠宮

回覆樓主:

A但唔係通知工人,係通知主人家

侯爵府

virgokaren 發表於 22-11-22 12:05

我冇講俾家人知,家人又點知佢遲開門?

唉! 你好似唧牙膏咁講件事出來, 講到第 6 版先知原來係你個姐姐同人地個姐姐唔啱, 你講的所謂有 whatsapp 預先通知, 對方原來都唔肯睇!

坦白講, 你真係浪費晒大家的心機, 係咁同你諗原因又建議你點做!

珍珠宮

回覆樓主:

老實,頭幾次會A, 但如果去到恒常,可能會變B

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

virgokaren 發表於 22-11-22 15:29
不是印,..冇拜神。

Ah, 咁即係想收開門利是

伯爵府

牛年勳章

lily-of-valley 發表於 22-11-22 13:42
工人係咪印? 印信回教, 拜緊神, 話之你打爛度門, 佢僱主都唔開, 火燭唔走, baby喊唔理, 老公即係佢 ...

不是印,冇拜神。

伯爵府

牛年勳章

lily-of-valley 發表於 22-11-22 13:54
你每次去, 比D開門利是個工人, 咁個工人就聽到開門。

呢個辦法應該得。
Thanks!

珍珠宮

回覆樓主:

A

伯爵府

牛年勳章

crystal媽咪 發表於 22-11-22 13:21
我都冇惡意,只係講意見出來。

如果係屋主或者工人姐姐心態,佢有本身工作/習慣(如聽歌做野),又或者屋好 ...

係工人角度,佢梗係唔想我去啦。
但家人係冇所謂,反正佢都不在家。
唔洗消毒架,屋都可以唔入。

不過你都講得啱,有D人係唔中意外人上去佢屋企嘅!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

工人姐唔開門咁咪直接聯絡家人,點都冇可能揀B, 工人係咪你出錢請?如果係咪換咗佢,唔好激親自己嘛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

lily-of-valley 發表於 22-11-22 13:54

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...7

尾頁

跳至