自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問小學唔係一線名校,係二三線果種,就算小朋友考頭級第都只會派返二線中學?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

李露眉 發表於 23-5-25 09:53
我女二線, 以往精英班約30名, 都band 1
但BAND 1有細分的, 英英??

2線都有咁多

水晶宮

一線唔會無band 3

寶校都唔會無band 1

只係比例多少而已

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

RCTY 發表於 24-1-5 21:56
請問band 3學生升中大埔選那一間中學好D!(emoji)(emoji)選孫書進取嗎?

大埔區B3學生通常建議靈風及劉梅軒

三育上年B3乙1派入

SEN支援教育卍慈、大光

STEM 馮梁結,但近年某位男教師有官非,現在是否停職不太清楚。

鄉中、李中放最後。

水晶宮

man11981 發表於 23-5-25 12:47
我就係南區

你這問題,應由幼升小時步署,而非到升中才問。

水晶宮

mrs.so 發表於 23-5-29 15:08
南區有英中落南,英中學額形勢更嚴峻,過去兩年自行階段家長另覓他區英中,印象中男/女校比例失衡,令家 ...

因此,家長要晨早小學入中西區或灣仔區讀。自己想方法。

大宅

mrs.so 發表於 23-5-25 12:34
請參閱:

https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D-%E4%B8%AD%E5%AD%B ...

請問band 3學生升中大埔選那一間中學好D!(emoji)(emoji)選孫書進取嗎?

男爵府

回覆樓主:

我諗:41網嘅二線都好過其他網嘅一線,應該睇邊個網。

男爵府

pomanlife 發表於 23-5-31 08:17
鴨真好唔好呢?

Band 2 來說不錯、不少中西區b2 女都揀佢。及名小b2生升唔返上中學部都揀佢。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正式嚟講
每個學生在升中階段都有個rank order (RO)區計/全港計
全體學生分頭1/3就係band one,之後band two band three 如此類推

問題係,你學校嘅實力(之前師兄姐考嘅pre s1排名)能夠為師弟師妹帶來咩RO位置

例如a校強,按之前pre s1,70% band one, 20% band two, 10% band three, 咁今届學生就會用呈分排名決定誰是b123

而b校弱,按之前pre s1,10% band one, 50%band two, 40% band three, 咁假設今届有50個學生,考5/6已經有機會係band two了

睇全港RO時,強弱校形勢分別會更明顯

子爵府

二三線小學就算入到band 1也不一定是好事,應該選適合的學校。識得人個女係三線小學考第一,入到band1 中學年年考包尾幾個,結果大學都入唔到。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我就係南區

鴨真好唔好呢?

男爵府

回覆 mrs.so 的帖子

謝謝你資訊!

公爵府

20170101 發表於 23-5-25 14:16
咁想問,如果小學是讀二線私校呢,中學都係大抽獎?
唔該晒

私小要睇有無中學部,有中學部就家長決定是否直升。

例子:大埔德萃,有中學部,家長選擇直升留位費約兩萬幾,若參加中學統籌辦法,要留意私小有無呈分試,德萃幾年前未有參加呈分試,所以學生Banding有點難估,現在已增加呈分試,家長升中選校有較明確方向。

公爵府

我就係南區

南區有英中落南,英中學額形勢更嚴峻,過去兩年自行階段家長另覓他區英中,印象中男/女校比例失衡,令家長好憂慮會否下移,有機會考慮的話他區選校勿只留南區。

男爵府

咁想問,如果小學是讀二線私校呢,中學都係大抽獎?
唔該晒

子爵府

mrs.so 發表於 23-5-25 12:41
你意思是指該區英中學位不足,B1學生或許下移中中?

以南區為例,英中學位不足供求南區B1學生,當自行選 ...

我就係南區

琥珀宮

Babylyly 發表於 23-5-25 11:29
緊係唔係。 2 線都有3 分1 人入band 1 架
不過,1 線50% 或以上咁解。

未必有三分一係b1,部份只有二十幾%

公爵府

man11981 發表於 23-5-25 12:36
請教一下,如果嗰個區本身少Band one中學,咁點算?thanks

你意思是指該區英中學位不足,B1學生或許下移中中?

以南區為例,英中學位不足供求南區B1學生,當自行選校兩間就要考慮跨區英中及視乎該年全區學額供求,教局或會電腦派位階段由他區借位,乙部便可填借位選擇。

子爵府

shareholder 發表於 23-5-25 12:10
Band 1正常比例是33%,如果你間學校是差的(差的定義是以住考中一入學試的成績相對全港學生差),那你學校 ...

請教一下,如果嗰個區本身少Band one中學,咁點算?thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊