自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

睇吓會否帶動市民出夜街!

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2502319

政府推出一系列香港夜繽紛活動,財政司副司長黃偉綸在一個電台節目表示,香港市民自疫情後,生活習慣改變,希望透過一系列活動,讓市民習慣晚上外出,他強調,並非要與周邊餐廳或商店爭生意,而是透過表演、體驗活動帶動人流和生意額。

黃偉綸表示,補充勞工優化計劃已經接受申請,相信可以補足人手不足的問題。對於有聲音認為夜繽紛活動沒有太多新項目,黃偉綸認為舊有項目如果受歡迎,可以繼續推出,並加入新元素推陳出新。

黃偉綸在本台節目表示,難以量化活動成效,相信個別活動將帶動人流增加,目前有86間商場會延長營業時間至晚上10時,感謝商舖配合。他又指補充勞工優化計劃已經接受申請,獲批輸入的勞工最快要明年初來港。 楊潤雄:正商討提升廟街氣氛重新吸引人流 文化、體育及旅遊局長楊潤雄表示,夜繽紛活動首要希望吸引更多本地人外出消費或進行文化活動,當中的大型活動,例如煙花匯演,相信同樣可以吸引旅客來港。

楊潤雄表示,旅發局正和廟街商會討論提升廟街氣氛,重新吸引市民和遊客到訪廟街。他强調,政府並非要決定廟街日後發展,只是希望推動與廟街檔販合作、設置大型裝飾,相信帶旺人流後,商戶會自行調節迎合市民喜好。

戲院方面,楊潤雄表示,接近9成院綫在9點後或午夜場提供戲票優惠,但晚上人流增加,噪音亦會相應增加,最重要是平衡居民生活和生意,希望雙方理解和互讓。 黃偉綸:香港有優勢可吸引內地旅客來港消費 對於有聲音認爲要吸引北上消費的市民回港消費,黃偉綸表示,香港有其優勢,包括國際化的氛圍、商場商店多樣化,若認爲本港有吸引力,都會吸引內地旅客來港消費。

楊潤雄說,香港人向來喜歡到外地旅行,即使周末到大灣區旅行,其他時間都會留在香港,重點是如何吸引市民在留港期間參與活動。

伯爵府

回覆樓主:

唔明點解要攪夜經濟,日經濟都唔掂,日頭都唔消費,點會夜晚消費?鼓勵夜生活對身體都唔健康啦

別墅

係有經濟先有夜市,
唔係有夜市先有經濟,
唔好本末倒置。

大宅

littlehoneymum 發表於 23-9-15 13:26
香港治安差咗咁多,又多咗咁多南亞人搞事,

其實應該早啲返屋企,早睡身體好! ...

朋友又係咁講,都係屋企舒服,已無出夜街好多年。

大宅

cupid0627 發表於 23-9-15 13:13
其實夜晚係應該回家休息的

已刪除用户

子爵府

LedTV 發表於 23-9-16 02:13
未夠40 有左仔女嘅我
都唔想去

係咪少少帶錯風向、訊息混亂呢?
諗內需循環,不如創意香港,吸引遊客,
有特色食檔做膽,配以不同時段主題,天下文章-大抄:
日本花火大會,遊戲攤位、澳門都有烟花比賽啦
足球、兵乓波、羽毛球、滑板、攀石、桌球、劍擊等等,國際體育盛事
歐美澳紐,好盛行運動品牌舉辦夜間越野跑、毅行、定向、渡海泳
國際廚藝、甜品、蛋糕比賽

靜態,可以有微型藝術、劇團、光影視覺
兒童合唱團、樂團、太空館、科學館,咁有特色標旨性,冇好好發揮,宣揚航天科創

去京都我哋學茶道,遊客嚟香港、可以學沖奶茶、竹昇麵、豆腐花、薑醋、龍鬚糖、雞蛋仔

唔明做乜只強調夜消費囉

大宅

今日第一日已經紅雨

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ntk_mami 發表於 23-9-15 13:31
to be honest, 吸引唔到我, 冇打算去....
真心想早D返屋企休息...
40歲的人上

未夠40 有左仔女嘅我
都唔想去

2x歲未有仔女先會出下夜街

有左小朋友邊得閒出去
所以佢地target 嘅人一定唔係我地呢班

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ernbe 發表於 23-9-15 13:18
大學生啱玩

有大學生認為香港夜繽紛具吸引力 有人稱已習慣早回家

屋企幾個平台d 戲同劇有排都未睇完
而家完全無「行街睇戲」呢個癮

子爵府

唔係細路 發表於 23-9-15 23:59
搞好治安先啦! 又打劫打斬人,點安心出夜街呀

呢句真
基礎上,當然支持多元活化香港動能,但如果演化屯門happy伯2.0,核突生藕阿嬸、打賞交易嘈音,廣場舞霸佔,甚至罪惡溫床,咁,真係熄燈早抖
貴精不貴濫,慢慢策劃完善再執行,諗清諗楚如何管理、配套,唔好錢就洗咗、令香港人失望

伯爵府

3年疫情,
又要人限聚,
又要人social distance,
stay at home,
又要嘟安心通行證至可餐廳食野,
已經令人習慣宅在家,
突然又要人出來,都幾難了

子爵府

ernbe 發表於 23-9-15 13:18
大學生啱玩

有大學生認為香港夜繽紛具吸引力 有人稱已習慣早回家

香港有幾多大學生?人口集中在哪個年齡組別?我哋呢D c9 或阿婆年紀人口算最多,但幾多個想出夜街,有能力出夜街,有動機去夜街?見到人多價錢貴性價比低便無心情
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

stella.cheung 發表於 23-9-15 22:55
回覆 fanny590 的帖子

樓市股市都唔得邊有心情洗錢

股市好 樓市旺 治安佳 市民搵到錢 才有興致去街消費吧⋯⋯高官咁醒 無理由吾知卦.

男爵府

搞好治安先啦! 又打劫打斬人,點安心出夜街呀

男爵府

供樓啲利息每個月多左咁多, 就嚟日常消費都唔多想… 重要夜晚出嚟駛錢

伯爵府

回覆樓主:

有幾繽紛?唔出夜街嘅都係唔會出街㗎

男爵府

後生個陣玩通頂都頂得住, 而家夠鐘瞓覺即刻想

大宅

回覆 fanny590 的帖子

樓市股市都唔得邊有心情洗錢

大宅

後生的都係唔好去!儲多個錢第日買樓生仔好過啦

首頁

尾頁