自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

水晶宮

attach1/tmp/phprGw9EC

funfun759    發表於 23-9-22 11:37

男爵府

我仔都係校友,學校要停辦真是覺得十分可惜。
我仔細B,當年同IN ST CAT、KV、劍鳴,去到SC感覺老師完全冇愛心,我仔亦非常不合作;之後去KV,我他初初唔答老師問題,但老師慢慢引導佢,之後仲唱埋歌。我果刻就覺得呢間就是合適我仔的學校。

學校老師大部分好好,K1上學老師會抱抱,K3時有試過是較年長的老師,會比較嚴,要不朋友坐得好好。老師一定有教書,小朋友回家可以自己溫習,老師有一套技巧教他們記中文字,英文GRAMMAR完全冇問題,數學亦佳。冇NET前$2477真係冇得頂,之前請左NET加左少少,性價比高。學校有活動,中秋、復活、聖誕、新年有主題活動,攤位遊戲;聖誕好似仲有魔術表演睇;另外仲有運動會(在學校舉行)、話劇表現(比老師同學睇),活動家長冇得參與,但小朋友一樣好開心。

操場有樹屋、三條山坡滑梯,另外仲有其他滑梯、千秋、搖搖板、魚池......仔話千秋每人打十下輪下一個小朋友。每逢生日會果日放學仲可以留低玩耐D,每日校長都會出來送小朋友放學。真心我覺得呢間學校好好,教到小朋友好乖好自律。
還有的是,KV校車是自己的,不是外面校車公司,司機也是學校請的,背景一定要清白才請(當年司機叔叔告訴我),而跟車的不是褓母姨姨,而是學校老師,呢一點真是它獨有。

我仔KV畢業升上英小,英文完全冇問題。非常感謝學校,此刻心情實在非常不捨。仔上了BAND 1中學,近日知道KV停辦,發現身邊原來有不少同學也是KV校友,希望學校有機會開放,我一定會和兒子去緬懷一番。

大宅

2024年龍年勳章

講下講下,呢個 POST 變左 KV vs SC

大宅

睇咗咁多留言,好多道聽塗說好好笑,真係人哋講唔好信,真正用家先會知Kv嘅好最明顯嘅係會自動自覺做功課,呢啲係責任心,一生受用。

公爵府

chanti 發表於 23-9-22 09:42
唔冼話得唔得閒、一上Chsc.hk/kindergarten 已經知全港幼稚園收生情況。
呢個forum 好奇怪、大家傾下計就 ...

因為冇理理據,所以用最好用的:唉呀,我冇你甘得閒咩咩咩。有聲有畫

子爵府

bigbighei 發表於 23-9-24 10:33
其實佢停辦可以每年分返啲位比其他幼稚園 可能 會救到其他收唔夠既幼稚園.
...

本地出生率跌得咁勁,都救唔到幾多間

侯爵府

2024年龍年勳章

竟然

伯爵府

Taitaimui 發表於 23-9-23 11:12
有啲名幼係特別唔鐘意律師父母….嫌呢啲父母麻煩….

專科醫生係好既背景,律師就未必。

基本上所有學校都怕律師父母

男爵府

其實佢停辦可以每年分返啲位比其他幼稚園 可能 會救到其他收唔夠既幼稚園.
...

唔好話300個新k1, 有k1收不夠13 個,已經執埋…
不過Victoria , LH甚至迦南呢2 年仲有新校舍、之後個幾年應該係教育界強者越強既世界。

侯爵府

2024年龍年勳章

LokYauYau 發表於 23-9-24 12:20
只因政見的,可以只讓子女去外國讀書,不用勞民傷財想也不想就連根拔的去移民。。。
所以我奇怪那些人,從 ...

呢一浸移民既人有各種原因,好難一概而論
我啲朋友大多係香港公司relocation、考到當地專業資格、在港搵到當地工作先一家過去,而且仔女係讀私校,我覺得佢地諗過度過先過去
上網就見有啲真係「想也不想」就走,無計劃無資金,所以發現異地生活無想像中咁順利,好快就舉家返歸

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-9-23 11:05
朋友圈中走既大部分唔係因為政見
係覺得係有能力既情況下為仔女爭取多個選擇
所以佢地唔係覺得香港差

只因政見的,可以只讓子女去外國讀書,不用勞民傷財想也不想就連根拔的去移民。。。
所以我奇怪那些人,從未去過要移民的國家,等也不等有仆到移過去的人,究竟有沒有想清楚。

子爵府

...

SC更難入

琥珀宮

SmallTungmama 發表於 23-9-22 19:42
give me five , 我大女都做咗嘢幾年呀!唔知學校會唔會開放比舊生入去懷緬一下
...

如果有就好啦,我同老公一定同仔女返去影下相

我仔女都喜歡根德戶外既攀爬鐵架,唔係好bb果隻,比小朋友小息放電超正

珍珠宮

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

LittlePanda101 發表於 23-9-22 08:13
我係用㗎,兩個小朋友都係讀根德園,冇喺出邊催谷,佢嘅同學仔大部份都冇特別催谷,學校老師教有佢一套教 ...

對,我仔在出邊上興趣班咋

大宅

redhot 發表於 23-9-23 23:51
哈哈,好得意呀,估唔到有人知我講咩,仲送條片比我懷念,多謝晒!

呢兩日我因為啲家庭問題情緒頻臨崩潰 ...

雖然大家唔認識,但都希望你快啲解決家庭問題,開心快樂地生活。

珍珠宮

easypeace 發表於 23-9-23 23:19
我個女轉眼間已經26歲喇,佢都係要做左功課先食嘢架當年我記得KV學費好似千八蚊左右,但St Cat要三 ...

你女果然早幾年呀!我仔讀時學費已是2千幾蚊(尾數已唔記得)。 我仔當年維記、St Cat同KV都收。最終選咗KV,我到今日都好多謝自己當年做咗個非常好嘅決定。

子爵府

redhot 發表於 23-9-23 23:51
哈哈,好得意呀,估唔到有人知我講咩,仲送條片比我懷念,多謝晒!

呢兩日我因為啲家庭問題情緒頻臨崩潰 ...

不客氣,因為我仔係讀蒙特梭利幼稚園
祝事事順利!

珍珠宮

cupid0627 發表於 23-9-23 23:41
這種穿外套方法是蒙特梭利方法

https://youtu.be/-FaxBoCvNqM?si=tjSn9rYkLqJaY81V

呢兩日我因為啲家庭問題情緒頻臨崩潰,睇完條片開心晒

子爵府

redhot 發表於 23-9-23 07:59
係呀係呀!我仔細時放學,要立即做功話課,我叫佢食完茶點先做佢都唔肯,佢話老師教佢放學立即要做功課。 ...

這種穿外套方法是蒙特梭利方法

https://youtu.be/-FaxBoCvNqM?si=tjSn9rYkLqJaY81V

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊