自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

家人近兩年牙周病要深層洗牙, 每隔4至6個月洗一次.

頭幾次家人真係有牙醫恐懼症, 每次打三,四針麻醉藥, 翻開洗牙袋內面, 麻醉藥未過個嘴唇好像控制唔到, 麻醉藥過後就痛, 之後唔食野都痛幾日, 持續一兩個星期, 要食軟身食物, 現在牙周病轉好, 都要每隔5個月洗一次.

所以家人每次洗牙都驚, 不過已經洗了多次, 近一次牙醫話已經好轉, 只有一個牙袋位比較深又冇咁清潔, 只須打一枝麻醉針, 近一兩次洗就冇咁痛, 可能洗乾淨左好多, 不過佢話仍然怕。

已經係香港牙周病專科醫生洗牙, 都唔知道講咩安慰佢, 只好倍伴佢去醫務所同埋之前食的佢鍾意食既野, 明天又要深層洗牙了.

男爵府

回覆 Anka 的帖子

真心覺得貴,依家仲考慮中,想睇多個專科聽下意見,請問大家有推薦嗎?Thank you

珍珠宮

dor88 發表於 23-11-30 21:42
我上星期睇完專科,醫生話有一隻保唔到要脫,深層洗牙分四次,收費四萬左右,真係要甘貴咩。。。。 ...

真係荷包傷時是肉又痛

珍珠宮

fishkpc623 發表於 23-11-28 11:42
剛剛洗完第一次,, 牙醫話要分4次洗, 上下左右每次$2000, 隔一個星期可以再洗, 我冇錢又想等d 牙抖下,所以隔 ...

洗完四次隔幾個月使唔使再洗

刷牙兩三分鐘咁少
現在刷牙要八至十分鐘

牙線好堅韌未試過斷

男爵府

我上星期睇完專科,醫生話有一隻保唔到要脫,深層洗牙分四次,收費四萬左右,真係要甘貴咩。。。。

大宅

剛剛洗完第一次,, 牙醫話要分4次洗, 上下左右每次$2000, 隔一個星期可以再洗, 我冇錢又想等d 牙抖下,所以隔3星期先再洗.

我輕微至中度牙周病, 牙袋4度, 有一兩隻6度,
有麻醉針, 打時少少痛, 感恩洗完無腫無特別唔舒服, 係洗完有當日牙冇力菜都無力咬, 2日之後慢慢正常返, 本身牙極度唔整好似陳凱琳未cool 牙前, 但呢樣係矯型同牙周病無關係
洗時一定唔舒服撐住個口半句鐘, 希望洗完後牙沒有大問題

ps 現在好認真刷牙, 以前一分鐘內刷完, 現在要2-3分鐘+牙線, 感覺原來刷牙可以好攰!
以前冇用牙線好驚整鬆d牙又怕條線斷左點算, 其實現在都驚但冇計, 唔理牙縫有細菌 之後又有問題,又唔見錢又痛

珍珠宮

gooseho 發表於 23-11-27 10:58
回覆 kwhkwh 的帖子

我好多謝你地post,因為我係25年無睇過牙醫,牙醫的資深恐懼者,自我覺得嚴重牙周病, ...

好好保護牙齒跟足一世
唔好嘥咗啲洗牙福利

珍珠宮

mocha2 發表於 23-11-27 11:43
好似係有打麻醉針,係收費好貴就真

要打麻醉針
唔打一定頂唔順
家人上個月尾係最後一次深層洗牙
牙醫話之後去返普通牙科

大宅

好似係有打麻醉針,係收費好貴就真

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

gooseho 發表於 23-11-27 10:58

我好多謝你地post,因為我係25年無睇過牙醫,牙醫的資深恐懼者,自我覺得嚴重牙周病, ...
好好護牙,牙齿會回報你。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

我好多謝你地post,因為我係25年無睇過牙醫,牙醫的資深恐懼者,自我覺得嚴重牙周病,都打算做曬呢篇野的treeatment. 唔想60歲無曬d牙,想做個靚婆架嘛!
今日硬住頭皮睇一個book做成個月的牙周專科牙醫,+失眠左成晚)好彩他話我無咩事,係蛀左三隻牙,少少牙石(25年無洗牙,年年公司有2000蚊洗牙claim,我從來唔用)……跟住話你副牙,我都無乜嘢好講了,你可以走得~我超感動。

我平時三餐都有用牙線 電動牙刷 漱口水清潔,平時飲水同茶,唔鐘意食零食的。

我從此不再懼怕睇牙醫了,也會年年乖乖洗牙,穩牙醫檢查牙齒,也會好好教導仔女刷牙!大家加油保護!

kwhkwh    發表於 23-11-27 11:04

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小十字 發表於 23-10-28 16:54
買定舒適達防敏果隻D人話幾好

我一向用呢隻

別墅

kwhkwh 發表於 23-10-28 17:12
刷牙呢家野, 我被玩左幾年。

見到牙肉貼回牙齒, 值得

開始有d痛了 一陣食兩粒必利痛

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 16:52
係呀 佢都要我小心護理 佢話呢PART要靠自己 話我牙周袋會有食物渣 要多D牙縫刷

...

刷牙呢家野, 我被玩左幾年。

見到牙肉貼回牙齒, 值得

別墅

yanyan-mummy 發表於 23-10-28 12:17
每次洗完都會有一段時間敏感,不過而家洗多咗就冇咁犀利

買定舒適達防敏果隻D人話幾好

別墅

kwhkwh 發表於 23-10-28 16:50
一次過狠狠地清左佢, 之後再世為人, 小心護理.

錢, 會賺得返既!

係呀 佢都要我小心護理 佢話呢PART要靠自己 話我牙周袋會有食物渣 要多D牙縫刷

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 16:47
佢好用力挖 感覺挖到咁上下有D沙沙聲咁唔係係咪牙石碎

一次過狠狠地清左佢, 之後再世為人, 小心護理.

錢, 會賺得返既!

別墅

kwhkwh 發表於 23-10-28 16:45
of course 係「痛」既

周身唔聚財。

仲有3次呀.....

別墅

kwhkwh 發表於 23-10-28 16:43
我估你應該感受到深洗是有佢用意.

我記得洗完, 乜mood 都冇.

佢好用力挖 感覺挖到咁上下有D沙沙聲咁唔係係咪牙石碎

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 16:42
加重左麻醉係臨尾幾個位酸痛 而家等麻醉散左會唔會痛
of course 係「痛」既

周身唔聚財。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊