自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

想請教大家一件事, 本人癌症復發,如果要用一線藥物要打雙標靶,要好多錢,要用到隻藥冇用打一世咁,有封頂打過N次就Free,呢隻藥平均存活率45個月。 佢係貴,但係佢可以保持到生活質素。又唔係完全負擔唔到,不過係要賣樓去用藥,仲有樓住緊冇問題的。
眼見有其他病友用其他藥係辛苦d,成日要換藥,但都捱到好多年,生活上都冇問題 。我個心想留得一蚊得一蚊比小朋友,老公就想買返我多幾年,其實我唔識諗。如果你地係家人,你地會覺得點?
謝謝大家!無論如何我都會去接受治療只不過係個方案上暫時未選擇到。
補充少少,其實六年前都已經醫過一次用單標,連手術都過百

侯爵府

luvkaka 發表於 23-10-28 09:40
想請教大家一件事, 本人癌症復發,如果要用一線藥物要打雙標靶,要好多錢,要用到隻藥冇用打一世咁,有封 ...

醫學昌明,每日都進步緊,一定要留住條命,去等新機會,祝你早日康復

子爵府

減齡達人勳章 醒目開學勳章

想請教大家一件事, 本人癌症復發,如果要用一線藥物要打雙標靶,要好多錢,要用到隻藥冇用打一世咁,有封 ...

luvkaka 祝福你

禁止訪問

珍珠宮

luvkaka 發表於 23-10-31 12:16
我一直都有做好多運動㗎游水打拳跑步瑜伽每日,又一直睇住中醫一路打緊荷爾蒙針,不過佢真係要搵我我都冇 ...

醫啦!仲後生,仔女又細,你個人又積極,話唔埋慢慢搵到醫治方法,有時醫生判斷唔一定咁準,都要睇病人意志力!你有嘅!加油

瑪瑙宮

回覆 luvkaka 的帖子

陪多家人幾年.
小朋友大個有手有腳自己搵錢養活自己.

祝福你.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔識幫你選擇, 但祝福您。

水晶宮

李家承 發表於 23-10-30 18:10
都係架,返左工唔會成日諗住都會好啲架,咁你有無做運動?每日幾多次同做幾耐?有無睇中醫或飲癌奶幫手?
...

我一直都有做好多運動㗎游水打拳跑步瑜伽每日,又一直睇住中醫一路打緊荷爾蒙針,不過佢真係要搵我我都冇辦法

子爵府

luvkaka 發表於 23-10-30 13:15
我有返工,返工都係醫治我嘅一個動力

都係架,返左工唔會成日諗住都會好啲架,咁你有無做運動?每日幾多次同做幾耐?有無睇中醫或飲癌奶幫手?

水晶宮

kolher 發表於 23-10-29 21:55
我屋企人都有乳癌,仲打緊標杷。你打雙標把。我估你係her2型。其實坊間仲有好多基金申請和同路人群組可以協 ...

謝謝(emoji)祝闔家身體健康!

水晶宮

李家承 發表於 23-10-29 22:47
郭林氣功真係有用架, 好多3,4期現在仲見在,只要花2至4小時時間努力練功,一定有幫助,你有無做野?
...

我有返工,返工都係醫治我嘅一個動力

水晶宮

hfl2000 發表於 23-10-30 08:24
(續) 到最後一晚凌晨,護士通知我哋我爸彌留就快走,我哋全家睇住佢撐咗一個通宵,喊足8個鐘,直到天光佢先 ...

明白,眼見你嘅字我好心刻嘅體會,多謝你無私嘅分享希望你同家人身體健康! 歡欣滿載

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

(續) 到最後一晚凌晨,護士通知我哋我爸彌留就快走,我哋全家睇住佢撐咗一個通宵,喊足8個鐘,直到天光佢先至走,睇住佢咁頑強唔想走,嗰陣我好深刻感受到咩係生命力⋯ 有時我會諗係咪應該俾佢洗腎換多幾年命呢?(佢自己喺後期病到好痛苦嗰陣都有問仲可唔可以洗,不過已經太遲了)。我係覺得,你依家可以有能力俾錢換命既,屋企人又支持,當然立即去馬啦仲諗乜呢,錢佢哋將來可以再搵,對屋企人來講有時生命先至係無價,無儘力既話,可能佢哋餘生都會喺後悔之中渡過⋯ 可能將來小朋友會怨點解爸爸/親戚當時唔俾錢救媽媽呀?
祝樓主有奇蹟,早日康復

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

樓主,本來我避開睇呢啲唔想同你講多錯多,但都少少同你分享吓,今年我爸仙遊了,佢係8年前有腎癌割咗個腎,上年臀衰竭,醫生話得返1年命,因為都年紀大(80幾),當時都決定唔洗腎(洗就有多大概5年命但每洗一次都會有感染腹腔炎死亡風險,&佢話都年紀大啦,唔好要洗屋企人錢,留返啦),我哥哥喺我爸生前大家都暴躁性格水火不容既,當時佢竟然問可唔可以佢捐一個腎俾我爸換腎⋯ (當然最後無咁做啦,年紀風險太大無醫生肯咁做手術)。

禁止訪問

子爵府

luvkaka 發表於 23-10-28 14:43
乳癌復發轉骨

請問之後手術後有無藥食?

公爵府

牛年勳章

認真答,小朋友有媽媽陪伴長大係無價嘅,錢駛左可以再搵,但屋企人冇左就係冇左。
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

luvkaka 發表於 23-10-28 14:42
好啱用,好多人介紹叫我上氣功班謝謝你祝你身體健康

郭林氣功真係有用架, 好多3,4期現在仲見在,只要花2至4小時時間努力練功,一定有幫助,你有無做野?

男爵府

我屋企人都有乳癌,仲打緊標杷。你打雙標把。我估你係her2型。其實坊間仲有好多基金申請和同路人群組可以協助。我屋企人參加咗FB乳你一起的群組。佢話好好,有好多同路人幫手!

子爵府

回覆樓主:

申請唔到關愛基金嗎?
自住樓唔計架
可以參考一下:https://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=208084&Lang=CHIB5&Dimension=100&amparent_ID=206049&Ver=HTML

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊