自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

朋友講我都唔信,以為要執剩個超巿。

我相信繼續會有…(emoji)

一田百貨沙田店收縮 港人料北上熱潮所致 內地客讚一田好過山姆
01 https://www.hk01.com/article/981293?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/981073/%E4%B8%80%E7%94%B0%E7%99%BE%E8%B2%A8%E6%B2%99%E7%94%B0%E5%BA%97%E6%94%B6%E7%B8%AE-%E5%8C%96%E5%A6%9D%E5%B0%88%E6%AB%83-%E4%BC%91%E9%96%92%E6%9C%8D%E9%A3%BE%E5%8F%8A%E5%85%A7%E8%A1%A3%E9%A3%BE%E5%93%81%E5%B9%B4%E5%88%9D%E5%9B%9B%E5%BE%8C%E7%B5%90%E6%9D%9F

水晶宮

BK Milk勳章

佢嘢貴
我咁耐以嚟係特價買床單套裝,
平時唔會去囉

珍珠宮

yuyueng 發表於 24-1-17 19:19
我都係呀,一去就直接去目標貨品買完即走,認住條路出返去,新城市一期近火車站果邊都會行下。
...

所以成個格局留唔住客人,上上落落電梯,我先發覺行錯方向,以前可以經希爾頓天橋入番muji個位,唔會雜亂感,而家天橋入又好,地面又好,都係搵唔到條路好行,佈局好亂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

6299 發表於 24-1-17 17:12
每次去都係有目標買完快快走,無意欲想慢慢行街無想留多陣,就算係都只是超市買少少,其他野完全無想睇
...

我都係呀,一去就直接去目標貨品買完即走,認住條路出返去,新城市一期近火車站果邊都會行下。

男爵府

其實宜家北上人數少過疫情前數字,只係d人減少左消費,始終經濟環境差

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我都好中意以前嘅一田
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

珍珠宮

yuyueng 發表於 24-1-17 11:16
一田裝修後放到周圍都系貨,樓底又低,裝修完第一次去行以為仲未裝修好,好亂好雜唔想行打算走,點知走來走 ...

初裝修完同你一樣以未整好,佢2層都係無方向感,又係搵唔到出口,上上落落電梯唔知自己係幾樓

伯爵府

kk80400 發表於 24-1-15 20:16
我唸主要係日本貨問題,自從污水問題,我自己就少買咗日本貨。

都係呀! 以前都好喜歡買日本生果, 而家好少買了!

伯爵府

yuyueng 發表於 24-1-17 11:16
一田裝修後放到周圍都系貨,樓底又低,裝修完第一次去行以為仲未裝修好,好亂好雜唔想行打算走,點知走來走 ...

之前我都鐘意行超市,有時候收工不想煮飯,就到美食廣場兜一圈,然後再到超市買行水果。完全岩曬我。
自從裝修後,沒曬美食,其實是有幾間,分別不同角落。如果去行超市,買完還要兜幾個扶手梯才上到來。

珍珠宮

ddkaka 發表於 24-1-17 12:32
其實縮細個中空位一半或3份2都騰出好多位出嚟,好過宜家咁,有啲似行緊旺角信和咁,又迫又窄
...

比你一講,終於諗到點形容
就係覺得似信和,我加埋旺角中心
斬開好多鋪出黎,條路又窄又暗又迫

禁止訪問

2024勳章

珍珠宮

ilej 發表於 24-1-17 09:25
完全同意晒呀
我同好多人都咁講
以前成日去

每次去都係有目標買完快快走,無意欲想慢慢行街無想留多陣,就算係都只是超市買少少,其他野完全無想睇

禁止訪問

2024勳章

水晶宮

白毛毛 發表於 24-1-15 21:22
以前二、三樓中空,開揚光猛,舒服,精神,好好行。
而家啲商場唔知係咪流行暗黑設計,行到入去無幾耐我就 ...

其實縮細個中空位一半或3份2都騰出好多位出嚟,好過宜家咁,有啲似行緊旺角信和咁,又迫又窄

子爵府

Lilyforest 發表於 24-1-16 08:15
從來無行過donki,早2日去咗黄埔見到就入去行個圈,其實佢售賣嘅嘢比一田差又擺到立立亂真係無興趣喺嗰度 ...
仲要成日開大音樂嘈到死

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

山娒係超市,一田剩返個超市,即係超市有賺,只係百貨唔掂,我反而覺得香港人去日本,南韓買衣服百貨類,小左香港買就真

禁止訪問

2024勳章

子爵府

sphhku 發表於 24-1-17 11:39
不過老實講,樓下果層賣衫家品都無咩人行
最有用處係超市果part
cut都係大勢黎,斬開咁租收多好多錢:money$ ...

「斬開咁租收多好多錢」

宜家就係咁概念
所以個個商場都係果啲店舖
吸引唔到人行

男爵府

回覆樓主:

根本係佢設計有問題,以前三層佈局鮮明容易行,現在黑忟忟,佈局混亂,貨品種類又少,根本提唔起本人購物慾。其實大埔嗰間都有同樣問題,遲早執。

唔好成日賴走咗好多人所以無人買嘢,根本係
1. 網購已成為習慣,尤其係本身鍾意shopping 嗰班
2. 人仔貶咗值,香港人北上成風
3. 人仔貶咗值,自由行唔捨得洗錢

禁止訪問

2024勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊