懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

相信呢幾日大家都知發生咩事,對我地呢班睇開余醫生嘅媽咪唔多唔少都有d不安,我自己本身係余醫生舊客,之前都係余醫生開刀,今胎都係約咗余醫生10月尾開刀,一路以嚟我都好相信余醫生的專業。特別係我本身有焦慮症,佢可以令我係兩個懷孕期都陀得好安心。今早有好多朋友一早打俾我,因為知我睇開余醫生,個個都問我點打算,令我突然感到好徬徨!

複式洋房

回覆:markey 的帖子

我真係好少上黎 所以依家先回覆。 我係2009年在尖沙咀仁安分科診所搵余啟文做唐氐檢查的。因我個仔在仁安生。

大宅

回覆 fattybb 的帖子

我第一胎,係囡囡!妳開刀曰子定咗,唔駛等好耐啫,加油,好快就見到!會好開心!

大宅

引用:我生咗啦,辛苦到死,余醫生同姑娘都好好,

原帖由 littlesweetie11 於 12-09-21 發表
我生咗啦,辛苦到死,余醫生同姑娘都好好,好細心,妳哋加油唔駛擔心,要信任余醫生! ...
恭喜晒!你第幾胎?囝定囡呢?我都好緊張想快d見到小小b, 依家約咗余醫生下月尾開刀

大宅

回覆 NANAAU 的帖子

我最終比預產期早一日出世! 其實我好旱就話我落咗盤,有機會早產,但終於挨到耐啲!所以唔駛太膽心,盡量唔好太粗勞!

NANAAU  知道!  發表於 12-9-21 13:42

男爵府

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

我兩星期後會第一次見余醫生,到時8w.
如無意外,我都係揾佢幫我生!你揾得個醫生,就係對佢既專業百份百信任!

大宅

littlesweetie11 發表於 12-9-21 08:47
我生咗啦,辛苦到死,余醫生同姑娘都好好,好細心,妳哋加油唔駛擔心,要信任余醫生! ...
恭喜你呀!!係順產呀?幾多週呀?我星期一先見完余醫生,照左好耐,話我胎盤低可能會早產。。。好擔心。。。

大宅

我生咗啦,辛苦到死,余醫生同姑娘都好好,好細心,妳哋加油唔駛擔心,要信任余醫生!

複式洋房

引用:意外大家都唔想!尤其dr+Yu+...我相信佢心

原帖由 iamauka 於 12-09-08 發表
意外大家都唔想!尤其dr Yu ...我相信佢心入面非常難過,所以不要作其他無謂的落井下石。始終調查當中,對 ...
十分認同

大宅

畀面勳章

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

我今天交了按金,edd 16/3, 余醫生

別墅

意外大家都唔想!尤其dr Yu ...我相信佢心入面非常難過,所以不要作其他無謂的落井下石。始終調查當中,對任何一方都不公平,最緊要BB吉人天相!bless him

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

以下小小意見,和平分享 :)

事主朋友(adayy)一直以來的匯報,如媽媽們所言,其片言隻字會牽動著大家的情绪。本人覺得透露內情同叫大家唔好自亂陣腳應該沒抵足的。相反,打個比喻,如果仁安唔想余醫生的client媽媽自亂陣腳而拒絕透露事件,相信大家既感覺都不會良好的。

如果adayy所講所引述既都係事實,是在兩位醫生身上有發生的、有講過的,即使這一刻結果未調查完成,佢轉述比大家知最update的資料,相信佢係想比大家知道多一點內情罷了。如果佢未知道有無其他醫護人員有份導致事件,所以只係轉述關於兩位醫生的內容亦不出奇。知幾多,講幾多,唔知既就唔講,我覺得都無問題既。

我地都係有分析能力既女性,即使聽到新聞的一刻會覺得驚嚇、徬徨,冷靜下來後都應該會懂得將聽到的資料(就算仁安公佈的都未必會係事實的全部)及別人的經歷用腦去分析,再作一個合適自己的決定。
我地黎囉Babe

公民黨班9今日食左9糧未呀?

複式洋房

回覆:bluetulip 的帖子

好認同你!!

子爵府

引用:Quote:原帖由+markey+於+12-09-07+發表講清

原帖由 Kakakiki 於 12-09-08 發表
Can't agree more!!! 12萬?點計嘅呢?!
$60000 (package + doctor's fee)
$60000 (for bb)

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:Quote:adayy+發表於+12-9-7+08:28+成張單$1

原帖由 markey 於 12-09-07 發表
講清楚少少比較好吧,
開刀生BB用左6萬,已包PACKAGE等等。
兒科用左6萬,因為做左好多唔同CHECKING先會咁 ...
Can\'t agree more!!! 12萬?點計嘅呢?!

大宅

jnellen 發表於 12-9-8 01:08
我的女兒正是余醫生接生的,我對余醫生相當有信心,是次開刀生產過程也非常順利,當中余醫生手勢很好,傷囗 ...
同意,我們都祝福事主一家,希望bb快點康復,而我們待產的一班媽媽都需要良好的心理質素去迎接我地的BB,既然尚未有結果,就不要先下定論

複式洋房

kerobebe 的帖子

我的女兒正是余醫生接生的,我對余醫生相當有信心,是次開刀生產過程也非常順利,當中余醫生手勢很好,傷囗唔痛,亦非常照顧到我情绪!産前説了很多次叫我試順產,不像某些醫生很快就話要约開刀,産後又好鼓勵我餵母乳等等

我绝對明白現在陀bb又跟余醫生的媽媽肯定很擔心,我只能將我的經驗跟大家分享,希望能给妳們多些信心。

最後那位事主的朋友,因為你很像是第一身的滙報,你的片言隻字也牽動著大家的情绪!你每遍留言也是重覆地説未找到事故原因,亦暗示著余,劉似是最大嫌疑的人,這些説話重重覆覆,教人無法不自乱陣脚。

大宅

發表完感受,好欣慰有咁多JM俾返正能量,呢啲就係我哋需要嘅嘢,謝謝,希望各JM同出咗世或未出世嘅bb都健康快樂!

大宅

其實件事真係無人想, 會唔會係接生左後送上去姑娘同BB沖涼入暖箱之間出現左問題呢, 我都覺得似跌過多D.

我自己兩胎都係DR YU開刀, 一個三年幾前, 另一個年半前. 他是一位好醫生. 由四年幾前睇佢, 佢一直都好細心. 尤其做手術, 好快手, 手勢好, 佢一出動由開肚取B連傷口, 只半小時內攪掂啦, 中間麻醉師仲會幫手推肚->推個BB出, 傷口唔痛, 埋口埋得好靚, 過程順利. 還記得第二胎. 我打背脊果支麻醉時, 未打倒, 佢拖住我隻手鼓勵我仲同我講笑. 其實到我第二胎睇佢時已經好熟落左, 佢仲比左個DISCOUNT我添, HAHA. 我有好多好多朋友之前都係搵佢生, 知佢係手勢好至搵佢, 所以兩胎我真係好滿意. 我第一個出世時, 係有用產鉗, 仔仔眼側有輕微紅. 第三四日都已消左LU. 至於第二胎. 我見張單冇產鉗錢, 唔知係佢冇收定冇用. 但囡囡就冇任何鉗印.

點都好啦. 準MAMA我明白你地依家一定會心大心細. 但如果你係相信呢位醫生就信落去. 其實佢一向咁出名. 一定有佢既賣點. 好好咁去分析下. 如果真係不安. 便轉吧. 無謂令到自己唔開心. 有咁既心情都好正常.

支持大家同埋希望BB快D好番, 順利踏過.
大眼bb哈士奇

子爵府

畀面勳章

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文

我2個女都係余医生開刀,任何問題都無,陀大女係又出血作小產,休克,皮膚病樣樣出齊,余医生係跟得好好。2次開刀都有同我推bb出黎,完全唔知要用拑,而且受傷bb頭骨裂真係跌过可能性大d,我偏向認為唔係余医生做成,相信會查出原因。

首頁
12345...7

尾頁

跳至