自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛看完報章,身同感受,本月初我的兒子須要做手術還要住院2星期,其間的所見所聞另我對醫護人院十分之失望。上至E生下至掃地阿嬸之態度簡直不之所謂 , "禮貌與尊重"我想他們"遺失"了很久。
衛生情況亦很嚇人,見得到就掃,見唔到就算,阿嬸仲用"腳"踏上玩具

[ 本文章最後由 梓麒 於 07-7-23 19:58 編輯 ]

禁止發言

好媽媽勳章

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係啦!你小朋友住邊間呀?我爸爸早兩個月住瑪麗同葛量洪,D E護人員禮貌都算OK啦!不過係有時夜晚我爸爸按鐘真係幾耐先有人黎囉!我諗佢地人手真係不足!:-x :-x :-x

大宅

我62住緊仁濟幾好!北區就:tongue:

男爵府

畀面勳章

我兩個細路都住過屯門醫院既兒科病房,有好有吾好既,有d姑娘見有呀頭係度就扮晒有愛心,呀頭未黎之前就鬧我地好攞多張登,大佬呀,我兩個人過夜,吾通一個大人企係度咩,其實無論私家同公立醫院,我都覺得有d醫護人員會自視過高,總之我係醫生,你就要聽我講,你d蟻民吾準出聲,尼d就係醫院比我既感覺,但都有遇過好醫生好姑娘既.

男爵府

唉.......早幾日仔仔病醫生都話叫佢入院
高燒103.8
我吾入..因為醫院d菌重勁...
好在....再睇食左藥巳退左燒.....因我怕要陪佢
同再野到d菌重死
所以我0地真係要小心睇住佢0地
[

男爵府

好媽媽勳章

我岩岩係qe做完手術出返黎,其實呢排d醫護人員比之前生囡囡時好左好多,d姑娘都唔會嫌你煩,反而唔比你落床自己周圍行,驚你暈,相對我02年入院做腹腔鏡手術~第二日d呀嬸趕我落床仲話你篤幾個隆駛乜人付,真係想打x佢~ ,唔想做可以唔做,唔駛咁講野,真係想拎把刀篤佢幾個隆比佢感受下~
今次我入院好左好多,d呀嬸態度係麻麻,但只少唔會講野寸寸下,d姑娘就好左好多~值得讚下~
不過真係醫院人手好唔夠~我訓既位己經係加床位,兩三個姑娘兩個呀嬸日頭真係未停過手~又要換床單幫d婆婆換片接人黎,未停過手但都冇黑面~
衛生方面真係爭少少,學版主講見到地方先會抹,我望上廁所個門邊d麀成寸厚都幾恐怖~仲有入院住d櫃佢地唔會抹左先比第二個住,呢樣野真係要改善下~~

其實版主可以寫投訴信去醫院管理局等佢地知道呢d事,用腳夾玩具,真係超嘔心~~

複式洋房

早幾年在東區醫院用插入陰道的超聲波檢查子宮瘤, 正在檢查的中途, 有另一醫生在門口問正幫我檢查的醫生一些問題, 於是他就讓那枝檢查的棒留在我的陰道內超過十分鐘,令我覺得自己像手術床上的實驗動物而不像人, 而他就在門口和人爭辯, 回來後很大力地用那根東西大力插我, 令我很痛, 姑娘在旁很想阻止但又不敢.
我後來看病時同醫生講, 他們沒有什麼反應.

大宅

其實今次係5年內第4次入院,但之前3次都冇咁差。

我不是一足篙擺一船人,當然亦都有好的醫護人員,但比例很少。

我們住的是 "肥肥"個間公立E院

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我生囡囡時,住威記D姑娘都幾好架!我想餵個衰女食人奶,但個衰女唔生性,一埋身就係咁瞓,D姑娘都好有耐心教我架!但都有少少嫌我煩嘅,但呢D都可以諒解,因為我一晚都揾佢地3,4次架!因為我擔心個女由出世起廿幾個鐘都無食過一滴奶喎!做媽咪點會唔擔心吖,但最終都係要食奶粉,因上唔到奶!!:-( :-( :-(

大宅

原文章由 梓麒 於 07-7-22 11:19 發表
剛看完報章,身同感受,本月初我的兒子須要做手術還要住院2星期,其間的所見所聞另我對醫護人院十分之失望。上至E生下至掃地阿嬸之態度簡直不之所謂 , "禮貌與尊重"我想他們"遺失"了很久。
衛生情況亦很嚇人, ...

伯爵府

唉....
係甘架啦....
佢地好容易將自己脾氣轉到病人身上~

公爵府

好媽媽勳章

唔係ar∼∼
我個女同我都入過去QM....
兒科同婦產科∼∼

我個女仲要住了成兩個星期∼∼

所以人都好好∼∼成日清潔ar∼∼

原文章由 alleeckw 於 07-7-23 10:02 發表
唉....
係甘架啦....

大宅

原文章由 alleeckw 於 07-7-23 10:02 發表
唉....
係甘架啦....

其實一間間e院既姐,
睇下你好唔好彩, 遇到d 好既姑娘~

珍珠宮

畀面勳章

我自己同mami都住過醫院幾次, 同一間醫院, 不同種類病房都會受不同對待
普通內科, 病人多數識行識走, 不需要特別照顧, 工作人員態度會好d
mami住過幾次老人科,好多時因為人手不足, 唔會比病人自己落床去廁所, 病人多數會用尿dou或者用片,嬸嬸又要餵飯餵藥沖涼,好多野做, 態度多數差d, 好悔氣, 我mami都好怕要再入醫院

民房

原文章由 梓麒 於 07-7-22 14:38 發表
其實今次係5年內第4次入院,但之前3次都冇咁差。

我不是一足篙擺一船人,當然亦都有好的醫護人員,但比例很少。

我們住的是 "肥肥"個間公立E院

我以前都係呢間E院做。
"衛生情況亦很嚇人,見得到就掃,見唔到就算"----係真的!最荒謬係每個月噴殺虫水,話有曱甴wor,basic hygiene 唔做妥噴多多殺虫水都無用la!?-( 都唔明E院俾人醫病,點解又個個月整D致癌物出嚟害人?!
我屋企唔用殺虫水,又唔見有曱甴!
同Ward manager反映,只會認為你係trouble maker !

"我不是一足篙擺一船人,當然亦都有好的醫護人員,但比例很少。"------絕對同意!(我咪係其中一個!)
但就算俾你遇到"好的醫護人員",都睇下佢係咪真心呀!有所謂"好的醫護人員",為了擦鞋、升職、攞著數,就對自己的病人好好,其他的病人就話之你c!

睇見就眼寃:tongue: !所以我resign咗!

子爵府

我個人覺得唔一定係公立 e院既e護人員先至唔好態度,
話說我生大囝時, 咪又係住私家,
我入院時果位姑娘, d態度就真係想打 x 佢,

佢幫我用手探下個位, 又係度吟吟尋尋咁話我,
話我個胎位咁高, 點生呀之類既野, 我問佢可唔可以自然生,
佢重要加埋 d 冷笑聲, 話諗下都得既咁喎~
跟住佢要幫我加d藥去通便, 咁佢又叫我自己整得唔得,
梗係唔得啦 , 一來我唔識, 二來我都流緊血, 點整呀~
佢又話我, 咁你等下先啦, 唔好咁快生呀, 我未戴手套呀~

後來e 生黎幫我睇完, 都係話個胎位過高, 我又流好多血,
咁開刀生會好d, 咁e生吩咐佢要去準備,
咁佢就幫我吊鹽水之類既野啦, 又同我講, 因為要開刀,
所以, 一定要確定我知係做乜喎, 就要我答佢問題,
咁佢問乜, 我咪答乜囉~
次次佢問我, 我答佢, 佢又窒我話, 你唔洗講原因俾我知,
我都唔想知, 跟住有時佢問, 我又簡單d答, 佢又話我唔應佢喎~
我都唔知佢究竟想點, 答佢又窒人, 答得少又話你唔講~

後來, 有單野係講有個mama入去呢間e院生,
個姑娘都唔來得切戴手套, 個bb已經急不及待生左出黎,
跟住佢重要鬧人地, 話都唔知會唔會有愛滋傳染俾佢果位囉~

民房

可唔可以講邊間院?

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

e院d人不嬲都

首頁

尾頁