夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想知(八卦!)大家老公對你地做過最令你感動既事~ :loveliness:
我有3次~ 我揀唔到邊次係最...

(1) 老公同我求婚 - 我啱啱放學好攰好想返屋企,但老公call叫我等佢接,本來有d炆...之後佢車咗我去一間好靚玻璃屋餐廳,(我當時同佢講我想走,因為間餐廳好靚但我果日好好好烏where )但佢話唔怕啦~間餐廳都無人,我一睇,係喎~真係一個人都無喎,於是入咗去。睇餐牌時佢同我講:我上次黎依間餐廳無我想要既野,唔知今次有無呢?咁我問佢係乜野...佢就走埋我身邊跪低,喺西裝袋度攞咗隻戒子出黎,佢話上次黎依間餐廳時無老婆,希望今次會有...我呆咗幾秒後就喊(因無唸過佢會求婚,之前講好咗我畢業後返香港做幾年野先結婚...),但老公同我講:你唔好返香港嘞,我地結婚啦!點解要等幾年?我仲養得你起...之後侍應過來恭喜我地,捧咗支香檳出來話係佢老闆請我地既......跟住走去開大門放d客入黎 老公原來一早同餐廳老闆夾定,老闆將其他客人booking推遲d,因老公話想只係屬於我地兩個人既moment 侍應都有同門外既客人解釋,所以佢地入餐廳之後都好開心咁過來恭喜我地~ :loveliness: 但支香檳老公就只飲咗一小杯,因佢要揸車,成支幾乎都係我飲哂(半醉~)...唔想冇禮貌嘛......唉~ 不過果晚係"黑色星期五"- Friday the 13th來的...

(2) 無幾耐前我誤會老公有第二個女人,好唔開心...老公習慣每日lunch都打電話比我,但果日我全日屋企電話又唔聽,手機又唔聽,走咗出街...我返屋企時,老公比我早到一步...佢一知我喺屋企樓下就跑落樓,一見到我就攬住我勁喊話担心C佢(之前冇見過佢喊!)返到屋企誤會解決咗,但我見到士多房亂哂,問佢搞咩,佢面勁紅話:你無聽電話,返到來又唔見咗你,咪以為有人入屋打劫殺咗你收埋喺士多房...衰婆~~比在平時我實鬧鬼佢摷到d野亂哂,但果晚反而好開心好冧~ :loveliness:

(3) 今日既事 - 尋晚去咗睇戲,將手機較咗silence,但到今日都唔記得較番聲...今日晏晝老公打緊機,我預備緊晚餐時發現有野唔記得買,於是我同老公講話要落街買d野,佢offer話幫我去買,我話:你唔識架...咁佢話車我去,我又話唔洗啦~果兩步路,我買好少野,好快返來,你繼續打機啦! 佢叫我小心d,我就自己去咗超級市場。大約半個鐘之後,喺超級市場老公迎面跑過來,佢見到我之後鬆一口氣,跟住叫我check吓個手機...
我同老公個手機係同型號,有一個緊急function - 按側鍵3次會發一個"救命sms"比你指定既人,咁我地當然係set 咗對方啦...原來我個手機喺手袋裡面唔知點樣"意外地"按咗側鍵3次,佢收到"救命sms"後不停打電話比我,但手機較咗silence我聽唔到:lol...我又不知不覺買野睇耐咗,佢就以為人地捉咗我......我見到佢咁緊張咁狼狽覺得好好笑,笑咗好耐:lol :lol :lol,但佢就慘~ 因佢平時係貪靚鬼,但佢來揾我時著住屋企條穿窿睡褲... :lol :lol :lol 佢見我不停笑,就話:你再係咁樣嚇我,你以後唔洗指意自己出街 :-x !

雖然我覺得好搞笑,但見老公咁緊張自己,真係好開心好感動~ :loveliness: 亦知道老公覺得我對佢好重要,唔係只係得個講字...今日既事,令我唸番之前有過既感動moment......

大家既老公有乜令妳地感動既事可以分享?

大宅

畀面勳章

我覺得女人係被老公求婚時會係最感動
唔係都唔會應盛嫁比佢喇
不過你真係好幸福,有咁多感動既時候,
希望你將來會有更多感動幸福既事分享!
''WhAt We sHouLd dO iS nOt forGet,buT to FoRgivE"

別墅

.

別墅

我老公都做左好多令我感動ge事..都吾知講邊樣好:loveliness: , 總之佢對我做ge一切, 我會永遠記係心裡面, 記住老公對我ge好, 有時自己都會唸.可來有這福份...點解有個男人可以對我咁好, 對我有著無施ge愛同付出.......

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主你好幸福呀!有個咁緊張你又錫你嘅老公~~好好珍惜呀:mrgreen:
我老公(當時仲係男友)送俾我第一份情人節禮物係一樽幸運星,total999粒!我當時好感動架!因為我覺得唔係個個男仔都肯做,加上嗰時撞啱考試,佢係一路溫書一路摺,佢隻貓貓仲要喺側邊搞破壞,摺到佢傻呀

大宅

回覆 #1 KoyeBaby 的文章

我老公都做過好多令我感動既事...

結婚前, 有一個情人節, 佢系花墟買左d花, 又買左包花既紙, 自己整左一扎好靚既花送比我.

有一次, 我入左醫院, 我老公知我唔食醫院野, 佢就專登返屋企煲左煲有味飯比我食, 雖然冇胃口, 但個心好甜, 覺得佢好錫我...

有一次, 同佢鬧交出左街, 佢返到屋企唔見左我, 打左好多次電話比我, 我先聽, 跟住係咁問我系邊, 叫我即刻返屋企, 我知佢未食飯, 所以去左買野比佢食, 冇耐佢又再打電話比我, 問我點解仲未返到, 點知一落的士, 見佢企左系樓下等我, 見到我即刻攬住我, 仲眼濕濕....

仲有, 好多好多.... 總之佢為我做好多野我都會好感動!!!

子爵府

原文章由 changeyourmind 於 07-12-2 17:15 發表
我老公都做左好多令我感動ge事..都吾知講邊樣好:loveliness: , 總之佢對我做ge一切, 我會永遠記係心裡面, 記住老公對我ge好, 有時自己都會唸.可來有這福份...點解有個男人可以對我咁好, 對我有著無施ge愛同付出..... ...

~:loveliness:

男爵府

生個女36小時一直在陪我:-P

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我生仔仔個時,老公陪我入左院之後,返屋企拎完嘢又出黎,本來老公諗住等到探病時間先出黎,點知突然,佢send訊息比我話比我聽佢係度等我,等到生埋仔仔,佢開心到喊,因為佢應承我會係產房門口等我生,到生完之後,佢見我隻手仲吊緊炎水,佢就餵我食飯,食我飲嘢,從未見過老公對我咁溫柔,所以個一刻係最開心,日日都出黎探我同仔仔,係我地出院個日,仲叫個fd黎車我地返屋企

有一次,佢話要出去整d嘢,點知返黎個時,送左隻介指比我,我同佢未註冊,大家都唔係好有錢,但佢都去買左一對鑽石介指,我開心到成個跳起

仲有好多好多,不過以後都唔會再有....................

別墅

老公唔係好會體貼人, 不過佢feel到就會自動做, 剛剛想起2件小事, 都係同天氣有關, 因為佢呢2年隻腳有問題, 所以我令我幾心甜.

有次我同媽媽去咗買餸, 老公去完街返屋企, 去到屋企平台覺得好大風好大雨, 佢打俾我話截架的士去接我地, 因為唔想我無帶遮行出去截車.

另一次就好大風, 佢又係返到屋企平台覺得好大風, 就叫我返屋企打俾佢, 佢出來護架我返屋企, 唔駛我行得咁狼狽.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今年情人節前一日,我為左一件好小事發佢脾氣同佢嗌交,o個時佢仲係我男朋友~
到左情人節當日,我一起身入廁所就見到有個紙袋仔掛左o係個勾度,仲插住一支朱古力花~
當時佢就走左入黎,話係送俾我既情人節禮物,係一隻戒指同埋手鍊黎既,我同佢一人一對~
o個刻真係好surprise好感動,即場攬住佢喊左出黎~原來佢前一日唔陪我出去同朋友食飯係為左買禮物俾我,我仲因為咁發佢脾氣,所以佢送野俾我o個刻覺得好感動~

不過最令我感動既係,佢可以接受到我呢d冇一個男人可以忍受到既大小姐臭脾氣~:loveliness:

禁止訪問

翡翠宮

真係好sweet, 你真係要好好咁珍惜眼前人啦

比你突然咁問我都諗唔到野添
原文章由 Vca 於 07-12-2 07:55 發表
想知(八卦!)大家老公對你地做過最令你感動既事~ :loveliness:
我有3次~ 我揀唔到邊次係最...

(1) 老公同我求婚 - 我啱啱放學好攰好想返屋企,但老公call叫我等佢接,本來有d炆...之後佢車咗我去一間好靚玻璃屋餐廳,( ...

大宅

同佢一齊十幾廾年好多事都令我感動,一句講晒下一世我都想佢做我老公

別墅

恭喜你呀樓主, 你無嫁錯人呀! 珍惜眼前人呀!
我一路睇, 一路諗究竟我老公做過D咩? 但係我真係諗唔起...唔通我失憶, 還是根本無呢?
我諗我要攞本簿記低佢以後有D咩係令我感動既先! 等第時老左都可以SWEET 吓, 比人問起都有得講吓..HAHA:loveliness:

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 ShinTung820 於 07-12-3 14:42 發表
恭喜你呀樓主, 你無嫁錯人呀! 珍惜眼前人呀!
我一路睇, 一路諗究竟我老公做過D咩? 但係我真係諗唔起...唔通我失憶, 還是根本無呢?
我諗我要攞本簿記低佢以後有D咩係令我感動既先! 等第時老左都可以SWEET 吓 ...

me too

男爵府

大家老公都做過好多令妳地感動既事,雖然好唔同,但係都好sweet 喎~~:loveliness:

我老公真係做咗好多好多令我感動既事,但依3次感覺特別深刻...:D 其他好似未結婚時:落大雪揸唔到車,佢雙手捧住個成5、6磅重既公仔生日蛋糕搭火車去我屋企同我慶祝生日; 佢未有車時,朝朝早風雨雪不改搭第一班火車(5am)去我屋企為見我果個零鐘先返大學; 我病時煲d好難食既通心粉比我,食到我喊... ;幾年前我有季節性抑鬱症,佢陪我睇醫生; 第一次同我講"我愛妳" - 拍拖3個多月,時為2000年1月1日零時剛倒數完,佢大街大巷跪低同我講"我愛妳"(d鬼佬以為佢同我求婚,走黎恭喜我);一齊咁耐,我所有生日卡、聖誕卡、情人節卡etc,全部都係佢自己親手整既......仲有好多好多~~

尋晚同老公一齊睇"穿越時空的少女",我問佢如果佢可以好似卡通裡面個女仔咁可以穿越時空,佢會做d乜?我以為佢會話中六合彩之類...但佢話會返番以前再做好d,唔會令我唔開心...佢問番我,我就話希望改變以前曾經做過傷害過老公既事:( 佢同我講:傻妹,如果我地冇一齊experience過咁多野,我地而家可能唔會咁strong 呢? 跟住我地勾手指尾話下一世都一定要一齊,就算好似今世咁原本隔開咁遠都一定要揾到對方......我老公竟然喺依個時候話:你揾我應該容易好多喎! 我問點解? 佢話:you can just follow the smell! - 因為我成日話佢腳臭喎...一個本來好似好浪漫既時刻就係咁比佢破壞咗

見好多人時時話男人結咗婚就唔會好似拍拖時對妳咁好,但我反而覺得老公越來越鍚我 我好以老公為榮,莫講話下一世,幾多世我都願再做佢老婆 :loveliness: :loveliness:

男爵府

大約九年前, 因病要做手術住院(102天), 老公每日放工後都由觀塘到瑪麗醫院陪我傾計,又會用輪椅推我到canteen-大家樂食野, 然後再由瑪麗醫院返葵涌屋企, 就算不用返公, 就算我情況已穩定, 就算我唔忍心見到佢咁辛苦, 叫佢唔駛日日去醫院探我, 佢都唔聽我講.. 風雨不改.. 時間過得真快..... 好多謝你呀~老公, 一直在我身邊支持我...
Cheers,

阿檬

侯爵府

好媽媽勳章

我有在bb,搬屋,裝修時老公預左1間房比我父母住!:loveliness: :loveliness:

原文章由 ammon.wong 於 07-12-3 21:09 發表
大約九年前, 因病要做手術住院(102天), 老公每日放工後都由觀塘到瑪麗醫院陪我傾計,又會用輪椅推我到canteen-大家樂食野, 然後再由瑪麗醫院返葵涌屋企, 就算不用返公, 就算我情況已穩定, 就算我唔忍心見到佢咁辛苦, ...

別墅

原文章由 Vca 於 07-12-3 18:51 發表
大家老公都做過好多令妳地感動既事,雖然好唔同,但係都好sweet 喎~~:loveliness:

我老公真係做咗好多好多令我感動既事,但依3次感覺特別深刻...:D 其他好似未結婚時:落大雪揸唔到車,佢雙手捧住個成5、6磅重既公仔生日蛋 ...

我同老公都話下世, 下下世, 3344都要做夫妻,恩恩愛愛

首頁

尾頁

跳至