懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我知呢個題目好無聊,但成日自己同老公講起都覺得好好笑,各位有左之後應該有深深既體會。

首先,我爸爸係中醫師,而我媽媽係好傳統、農村出身既女性,所以我好相信佢地話邊樣食物涼、有左之後邊樣食得邊樣唔食得,而家我陀住既已經係佢地第6個孫,所以佢地經驗係好豐富。

講講有咩佢地叫我一定唔食得:
薏米、蜜糖 (宮縮)、香蕉、西瓜、花膠 (初期唔得,其實佢地話花膠都唔係特別好,唔使特別食)、梨、豆芽、豆腐花、菠蘿 (佢地笑住口話只係會爛頭o者,其實可以食)、白蘿蔔、龜苓膏(任何時候都唔建議)、例湯 (因為唔知人地用左咩煲)、芒果、筍、蛇(多寄生蟲)、羊(燥)

有咩社會普遍覺得唔食得而佢地覺得冇問題,次次我食都要向其他人澄清一番 (其實點解我要咁做...):
蝦、蟹(佢地認為敏感同遺傳有關,同媽媽10個月入面只係食過幾次既野冇關)、薯片(因為我寒底,由細到大都食多多都冇問題)、柿、朱古力、辣野 (呢個真係睇個人體質,因為我胃寒)

總括而言,基本上我咩都會食,除左生冷野同濕毒野,心情亦都好好,食得訓得,而家24W只係比有之前重左2KG (因初期冇胃口輕左3KG),但阿B都係中碼,個個都問我點解肥晒落個肚,我諗均衡飲食好重要。

不過最有趣係聽到身邊人見到我食乜乜時會話「乜你食得呢D咩?」,例如:牛肉、內臟、菇類、朱古力、老麥、薯片、豉油 (OMG!!!)、奶茶、咖啡 (2星期先飲一次tall size,研究話一日上限係150ML咖啡因,反正次次飲親都畀人周到啦...)。

唉,大家唔好迫我地呢D大肚婆啦,食野都要鬼鬼竄竄,我地唔係苦行僧呀。你地有冇聽過好好笑既「乜你食得呢D咩?」

男爵府

係,我覺得我好似有病多過有左。
聽到邊樣又唔得,果樣又話唔好。

我都無乜太大介口,基本話濕毒,凍野,某些海鮮無食,其他都有。
我只係見有D媽媽食左一口朱古力又話好內疚,食左一次麥記又話後悔,打邊爐又話唔好,其實係唔係要咁誇張呢.....

不過各人想法不同,只要過到自己就得。 壓力咁大為咩呢?

大宅

回覆:究竟有左BB需要戒口戒成點先符合社會期望

係law~ 都唔明久唔久食朱古力,蝦,麥記果D都話唔食得~ 又唔係一日三餐都食~ 不過我唔理人地點講,我照食~ 我只戒高危果D~

大宅

係呀,D人真係好搞笑,成日睇我食咩, 食個煙肉蛋早餐都俾同事話我狠得仔,其實我2個月冇食過啦.... 唉,唯有諗其實都係關心先同我地講。朋友同事我就笑笑口話,係呀,食得𠺢。自己媽咪、奶奶, 我就偷偷地食,因為我唔想嘈,唔想R, 又唔想佢地形住我食左xx會出事。其實大肚好辛苦,難得有D食得又想食的嘢,就由得我啦....

複式洋房

畀面勳章

有你咁講,我就放心好多啦
老公好緊張,咩都唔食得

不過 白蘿蔔 & honey 我都有照食 wor

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

木瓜呢?的確有個姑娘同我講,木瓜可吃芒果可免則免。謝分享

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

男爵府

我中醫話蜜糖食得,吓!原來會宮縮

別墅

木瓜有酵素,如果你個胃本身唔好就唔好食喇,因為落木瓜燘野係會快D稔,證明佢幾傷胃 (我都食過一次,因為阿媽話食得...)。

千祈唔好因為我話食得咩就去勁食,其實樣樣都唔好過量,而且人人體質都唔同,同埋真係唔好食生冷野,李斯特菌好惡架嘛。

之前D同事話「D人話食朱古力生個B會黑」我聽完覺得好無稽,話「我唔信囉」,而心諗黑又點呢,生女就話o者。後來我老公話人地都係關心你o者,你咪是但答句「係咩係咩?」咁就算,所以而家我都唔放在心上喇,而且D同事都知我咩都食(不過見到我食少少蟹都會白眼我)。但係我本身又唔係特別鍾意食蟹,但蟹肉忌廉湯呢D就照飲照食,大閘蟹就因為激素太勁,已經戒左幾年所以有左都冇食。

我諗蟹真係第一位公認唔食得既野。

別墅

同埋大家有冇勁食D咩?我識好多過來人話一日食一兩隻烚蛋,連黃,又話阿B會白又話會硬淨D,我明蛋白質係好重要,但雞同豆都有蛋白質,我接受唔到日日好似練大隻咁食幾隻蛋囉!

而且醫院D姑娘都話,蛋呢D好似平時咁食就得,都係跟返食物金字塔就OK。

複式洋房

哈,我試過去食拉麵,俾錢時個收銀哥哥同我講: 你可以食呢d 野咩?
我即時呆咗,拉麵都唔食得??

珍珠宮

其實bb膚色同父母膚色有關吧,如果兩個本身就黑,點會生到個白雪雪嘅BB呢?唔明

大宅

agree
成班朋友打邊爐fb比人tag 就一定有人留言 大肚就咪食呢啲
同成班親戚食飯 又要叫到成台佢地認為我唔食得嘅送
又要叫我去食
嬲到爆炸

別墅

咁你信唔信清胎毒呢樣嘢㗎?

水晶宮

我冇理人點講,自己衡量。

長輩有嘢講都算,最怕朋友都多意見。

男爵府

食, 自己覺得無問題咪 ok lor
好多 “媽媽“, 準媽媽“ 話乜乜乜唔食得,
另一個 opposite 聽過, 就係醫生叫佢唔好食(已中唐尿), 仲係咁食甜

但我覺得, 自己食左無唔舒服咪就 ok lor

食, 最緊要均衡
29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

伯爵府

引用:我知呢個題目好無聊,但成日自己同老公講起

原帖由 veshmoon 於 14-12-30 發表
我知呢個題目好無聊,但成日自己同老公講起都覺得好好笑,各位有左之後應該有深深既體會。

首先,我爸爸係 ...
營養師話朱古力/朱古力奶會阻礙鈣質吸收
佢提我只要唔係經常食都ok嘅

別墅

我信有胎毒,但唔係人人既胎毒都係以同一樣既野去清,例如白蓮蘇、腐竹蛋、龜苓膏、涼粉,好多野太涼唔係人人食得,有人又見暈又剩,如果唔清楚自己體質,食左清唔清到都只係心安理得o者,所以最好都係問返中醫師。

無錯,好多時食飯朋友都好好心問句「你有咩唔食得?」我就答咩都食得,其實一碟入面自己有野唔食得咪唔好夾或者食第二碟囉,冇咩所謂o既。

大宅

veshmoon 發表於 14-12-30 18:11
木瓜有酵素,如果你個胃本身唔好就唔好食喇,因為落木瓜燘野係會快D稔,證明佢幾傷胃 (我都食過一次,因為 ...

所有海鮮 重味 辣味少少既野 我老公都唔比我食... 我本身已經無胃口食野... 想食隻蝦都唔比... 好唔開心...

大宅

牛年勳章

我第一胎成日食老麥架喎,,,我個仔出世都好白淨無粒粒丫
其實凡事都唔係必然..不過自己受到咪ok
第二胎我又成日飲奶茶(1日1杯)...d fd見到都係呢句"乜你飲得架咩~"
大肚婆最緊要開開心心..唔over,,,食乜都得(生野除外啦)

別墅

HAHA! 我都成日飲奶茶....我老公都唔理我,佢覺得我識適可而止...掛,不過真係樣樣都唔好勁食過量,食左唔舒服下次就唔好喇。

長輩就話o者,連老公都迫你戒口咁你真係好難偷食喎。不過佢都係緊張你o者~

首頁

尾頁

跳至