論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

.

男爵府

引用:+本帖最後由+hamufamily+於+15-1-7+19:04+

原帖由 hamufamily 於 15-01-07 發表

其實我工人算中規中矩, 但佢英文極差,溝通到但只係因聽慣 ...
我有賓(英文差)有印(英文唔正)但是阿仔(兩歲半)依然一口流利英文,我、爸爸、補習姐姐教,國際學校。

我唔會因為language proficiency 而換工人。

別墅

回覆:fanfanbb 的帖子

咁又係,好工人難求。之前抄在個印比佢激餐死,仲要送錢俾佢走。而家都讀緊IS, 但唔想因為工人而繼續讀IS..想佢中文都一樣好,所以諗住行local。咁唯有我同先生放工後繼續係屋企努力扮演net既角式, 盡諒keep住佢啦。

水晶宮

回覆:姐姐英文太差,就約滿

比多個例子你。我朋友的工人英文ok, 但一對仔女唔係好講到英文.

民房

回覆:姐姐英文太差,就約滿

唔好以為賓賓英文會好,大部份文法英q曬,亦都唔好以為佢地會教你啲細路,因為你搵到1個愛心外傭真係好難,語言啲野靠自己教最好!我個賓賓同我阿囡嘅對話都係好少,有時仲會學佢講bb話,呀呀呀咁,比我鬧完都係咁...又冇愛心餵完佢就算成日要佢去訓覺,攪到佢晚上唔訓..

民房

引用:唔好以為賓賓英文會好,大部份文法英q曬,

原帖由 janetchc 於 15-01-08 發表
唔好以為賓賓英文會好,大部份文法英q曬,亦都唔好以為佢地會教你啲細路,因為你搵到1個愛心外傭真係好難, ...
文法錯q曬

別墅

回覆:janetchc 的帖子

我個件相反,講好鬼多野,所以我仔pick up哂。有時知佢up mud, 更正個仔既同時,又要教埋工人。年幾後既今日比佢第一日泥好左少少,但仲係好差,全無tense 可言,都唔知佢講緊而家,將來定已經做左。佢夠膽死同我仔將Let me holds your leg講成hold me in your leg...真係想講句你up乜xyz,錯得咁離譜

別墅

引用:比多個例子你。我朋友的工人英文ok, 但一對

原帖由 birdbird 於 15-01-08 發表
比多個例子你。我朋友的工人英文ok, 但一對仔女唔係好講到英文.
其實我唔駛佢幫我教英文,我同C6可以教,只係返工小朋友跟得工人多唔想俾佢影響。因為更正錯誤比起就咁教難好多...

大宅

引用:+本帖最後由+hamufamily+於+15-1-7+19:04+

其實我工人算中規中矩, 但佢英文極差,溝通到但只係因聽慣 ...
我一定換,我同一情況,小朋友很受影響!不單單是英文好不好的問題,而是trouble two 的小朋友有很多要求,小朋友識講,但姐姐唔識回應,會影響小朋友情緒!

別墅

回覆:pppwong 的帖子

我仔同佢溝通到,因姐姐識聽不過自己唔識講。我仔而家自己學埋賓話同姐姐講少少賓話加英文,死未

禁止訪問

別墅

引用:回覆 hamufamily 的帖子She will resign if

原帖由 cleverpig0011 於 15-01-08 發表
回覆 hamufamily 的帖子

She will resign if her English becomes nativeYour kid will learn fro ...
that\'s true, i heard that many filipino using hong kong as a stepping stone to go to canada. To be honest, local teachers\' english r no where better than my helper too, I still needa work very hard to maintain his english level.

伯爵府

引用:其實我工人算中規中矩, 但佢英文極差,溝通

請工人目的係咩?

男爵府

引用:Quote:原帖由+cleverpig0011+於+15-01-08+

原帖由 hamufamily 於 15-01-08 發表
that's true, i heard that many filipino using hong kong as a stepping stone to go to canada. To be ...
工人係做家務,教英文要請老師,口音準就要NET. 樓主你要求高咗啦。佢做得好家務、照顧好小朋友,我已非常滿意了。

我賓D英文其差,仲衰過只印

別墅

引用:Quote:原帖由 hamufamily 於 15-01-08 發表

原帖由 fanfanbb 於 15-01-08 發表
工人係做家務,教英文要請老師,口音準就要NET. 樓主你要求高咗啦。佢做得好家務、照顧好小朋友,我已非常 ...

我唔係要佢教亦唔希望佢教,我只希望小朋友唔好因為對得佢多而pick up佢D英文。針冇兩頭利,好難十全十美我明,所以我而家留係屋企自己教...

伯爵府

引用:Quote:原帖由 fanfanbb 於 15-01-08 發表工

原帖由 hamufamily 於 15-01-09 發表
其實小朋友一返學就會對住工人越嚟越小。 不過我好admire你,好多心機等小朋友學好英文。

我自己外國大,英文算係母語,我初時都驚bb會pick up姐姐啲菲律賓英文。但我要返工, 咁每天只好安排playdates同啲西人小朋友, 一星期去幾次playgroup, 等呀b多啲native英文input. 呀b依家歲半,語言progress on track. 遲啲又返n班,咁更加少時間同姐姐接觸。

我驚你炒咗呢個,嚟一個更差

禁止訪問

別墅

引用:Quote:原帖由 hamufamily 於 15-01-09 發表

原帖由 pandaforever 於 15-01-09 發表
其實小朋友一返學就會對住工人越嚟越小。 不過我好admire你,好多心機等小朋友學好英文。

我自己外國大, ...
其實都係自己擔心多左既,因之前驚唔識講野考唔到好學校。而家算係settle左個問題。大少少可以暑假send佢去美國同D表哥表姐每年住幾個月,同遲D C6以前英國讀書D西人同學泥香港玩會係我地度住,應該英文唔會太差既。
之前抄個件印,請左個衰既真係好惡頂...絕對明白。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

如工人做野掂, 唔偷, 續約啦.

唔使驚佢D水皮英文會教壞你個仔嘅. HK小朋友好醒嘅, 而且教小朋友呢個責任係你同老師. 個工人 Gee Lee Guo Loo 同個小朋友溝通到, 係好事.

我以前有個亞姨, 佢叫工人咁咁咁, 但個工人聽唔明, 佢個女用bun話翻譯. 幾好.

男爵府

lily-of-valley 發表於 15-1-9 13:27
如工人做野掂, 唔偷, 續約啦.

唔使驚佢D水皮英文會教壞你個仔嘅. HK小朋友好醒嘅, 而且教小朋友呢個責任 ...
我工人係印,廣東話同英文都唔掂,做嘢唔掂,又懶,但唔偷嘢,由阿仔出世睇到依家差不多三歲。最近老公成日投訴阿仔唔講英文,工人又成日同阿仔講D唔正嘅[size=13.6000022888184px]廣東話!
今年九月完第二個約,佢都算對阿仔好,但工作上完成唔達標,所以應該唔再續(其實完咗第一個約我已經唔想renew佢,但老公話費事煩,用返佢咋),[size=13.6000022888184px]依家開始搵工人,但又怕一蟹不如一蟹!

首頁

尾頁

跳至