想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位jm , 我會否難有bb? 星期日due day喇

大宅

回覆 chiching621 的帖子

嘩... 都好低下喎, 你係幾點CHECK?
我呢幾日訓唔好, 5點幾6點就醒, 一量就36.4, 但再訓多一陣, 8點幾量就有36.8

可能時間都會關事

大宅

回覆:體温持續低温。。help

幾低溫下,而且好似冇明顯升溫,會唔會係未排卵?

別墅

引用:請問各位jm+,+我會否難有bb?+星期日due+da

原帖由 chiching621 於 15-03-06 發表
請問各位jm , 我會否難有bb? 星期日due day喇
會唔會未排卵呀

別墅

唉,係咪黃體素唔夠呢,我係逄朝早7點多量架, 但排卵前或後都會瞓覺瞓到出汗架,我應該去醫生度check卵泡先還是食排卵藥先呢

男爵府

要連續訓5小時以上, 最好係早上5-8呢段時間量

別墅

回覆:ignit 的帖子

有時熱醒左,打開張被吹吹再瞓會否有影響呢

男爵府

chiching621 發表於 15-3-6 16:52
咁我又唔係好SURE~ 我好少半夜醒, 如果係都係急醒直頭要起身

別墅

會否今個月無排卵呢? 聽講有時左邊排有時右邊排,有時無排架

大宅

36.2好低溫wor, 難攪

大宅

引用:有時熱醒左,打開張被吹吹再瞓會否有影響呢

我都試過,好似體溫低DD

男爵府

引用:會否今個月無排卵呢?+聽講有時左邊排有時右

會否今個月無排卵呢? 聽講有時左邊排有時右邊排,有時無排架
可能你可以試下用埋紅D一齊睇

別墅

好的,3月份試下用紅d加體温再睇睇,請問係咪有深粗就一定有排卵?

別墅

每天盡量同一時間量體溫,要一張開眼就量,唔好落床唔好郁,會準d。用百靈牌電子量體溫器,快又準。之前用雜牌成日得36.3-36.5,後來先知係壞既,一用百靈就即刻度到37。
用埋哈哈笑,睇下係咪真係有排。睇圖好像沒有。有排會上36.8,9或37的。

別墅

引用:每天盡量同一時間量體溫,要一張開眼就量,

原帖由 rilakkumalau 於 15-03-06 發表
每天盡量同一時間量體溫,要一張開眼就量,唔好落床唔好郁,會準d。用百靈牌電子量體溫器,快又準。之前用 ...
多謝你的寶貴意見,咁樣我明天去買個百靈牌先,大家一齊努力bingo bingo

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇你體溫表應該仍係處於排卵前嘅低溫期未排卵, 所以體溫低實屬正常, 低溫期基礎體溫最理想係36.2-36.5, 而到排卵時體溫會比低溫期再低少少, 到排卵後最理想係三日或以內明顯升上高溫進入高溫期, 升幅需超過0.3, 而高溫期最理想體溫係36.7上, 連續高溫14天才跌回低溫嚟M代週黃體功能足夠, 如果不足14天便跌溫, 或14天裡又低溫又高溫咁, 就為黃體功能不全, 對懷孕有極大影響。
排卵前千萬別希望高溫, 因為排卵前高溫屬虛火, 有礙排卵及影響懷孕機會。

伯爵府

補充:量度基礎體溫最理想時間係每日早上六點至十點, 太早或太遲都會影響基礎體溫準確度, 每天最好同一時間量, 每晚睡眠時間需達7至10小時, 瞓得太少或太多亦會影響基礎體溫準確度, 探熱針放枕頭底, 睡醒時唔好說話, 大動作, 慢慢伸手進枕頭底攞探熱針放入口量基礎體溫係最準確, 別早又量, 晚又量, 基礎體溫係一天醒來未做任何嘢即量嘅為基礎體溫, 之後郁動過就已經唔係基礎, 只係體溫, 不能作準, 為免影響自己心情, 每朝量一次便夠。

別墅

回覆:Vinkivan 的帖子

多謝你的詳細說明
但我平均cycle 32日應該21號排左,無理由咁耐都未排,請問會否無排卵所以体温無升呢?

伯爵府

引用:多謝你的詳細說明但我平均cycle+32日應該21

原帖由 chiching621 於 15-03-07 發表
多謝你的詳細說明
但我平均cycle 32日應該21號排左,無理由咁耐都未排,請問會否無排卵所以体温無 ...
你2月10 day 1?? 照咁睇係未有排卵嘅現象, 因為排卵會明顯低溫, 有時心情或一啲外在因素都有機會影響身體荷爾蒙從而影響排卵或來經, 又或者係你睡眠時間質素影響基礎體溫嘅準確度, 嘗試放鬆心情, 唔好諗排卵嚟M等問題住, 如果情況持續又冇嚟M, 最好搵個中醫師睇睇調理下。

別墅

回覆:Vinkivan 的帖子

其實用耳探會否準過口探呢?

首頁

尾頁

跳至