自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話說c6攪緊法援,都攪左成年,跟開個書記(類似詩爺)好好,好有交帶好有經驗,前幾個月個書記退休換左個廿多歲既妹妹仔跟我地,第一次c6同佢通電話,c6話佢好串,之後書記打黎到係我聽(個妹妹仔語氣真係好串又無禮貌),因為c6驚忍唔住罵佢。
前幾日書記又打黎,原來又換左另外一個妹妹仔,今次呢個唔串啦,但係對單案唔熟,律師有文件要問我地,個書記好似就感讀番出黎,因為係英文文件,佢轉番中文讀出黎好似小學生查完字典讀番個中文字出黎但又唔係完整句子,因為當初落口功係中文,但文件係英文,咁中文轉英文有時無咁貼切,唔能夠100%等如中文意思,變左個書記問問題時好似由零開始,c6講左20分鐘佢先明白佢要問咩野,問3條問題攪左半個鐘,攪到c6當時已經火火地,係電話度話佢講野甩cut,唔熟單案,隔左幾日c6驚書記mark錯野打左比律師對多次份文件(個書記無mark錯野),臨收線佢同律師投訴個書記話佢講野甩cut唔知想問咩野,佢同我講完,我話唔好投訴個書記,佢又唔係串又無罵你,最後份文件都做好無問題,而且書記係打法援工,同律師投訴都無用,而且只係好少事,如果個書記知你投訴佢就黎玩你,做野唔上心影響單案就唔好。
佢就發哂脾氣罵我,話唔支持佢,話點解要忍個書記,做野唔好就要比人投訴,我話之後都係呢個書記跟我地,無為面左左,而且我都係緊張你先感講,佢嬲到成晚唔同我講野。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆:無啦啦比c6罵,好激氣呀

D男人係咁,呢d情況周時發生,好心著雷劈,重要結果證明佢係錯,佢都唔會認。
佢係要一意孤行就算啦,講咗佢唔聽都冇偈,等佢自己奶嘢。

伯爵府

算啦,你c6心情實唔好,仲要個書記咁漏氣,佢驚佢單案呀Ma,同埋有唔同意見唔出奇,有d人覺得投訴可以令人進步,有d人覺得投訴反而仲畀人整古,仲有好多可能性,唔同性格既人諗野都唔同

禁止訪問

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

Mt.Fuji 發表於 15-10-6 23:42
且。。。。有無做自己心知。天知地知
鬧人地妹妹仔做咩啫,人地心諗,你個窮鬼都係用duty lawer,咁串,鬼 ...
已經比c6罵完,仲要比呢d無謂人罵真係好嬲呀,好激氣呀,點解討論區以家咁多攪事既人架,只係1個c9仔受完委屈諗住上黎呻下,變左比人咒坐監呀。

wcpcelia    發表於 15-10-7 10:16

子爵府

回覆 Edithcsm 的帖子

佢上次已經想罵人,好彩比我撞到佢傾左電話先話以後我聽,最近2次我唔係度先左止唔到佢,我覺得投訴左對件事有無幫助,仲要攪到律師,好驚影響律師對我地既印象,而且罵個書記咪等如教精人地個女,但人地個女唔會感激我地,以前番工都教過好多8,9十後,真係怕左佢地。

子爵府

回覆 cloudyjess 的帖子

認同,我c6係行動派,諗到就做,唔諗後果,今次佢覺得自己係arm,所以我講咩野都唔arm聽,但世事唔係一加一等如二,有d事係要忍,忍小小風平浪靜,成就大事。書記唔得但個律師得,最後打官師都係律師架啦,做左廿幾年律師,我唔信書記打錯文件律師睇唔出。

禁止訪問

伯爵府

咁舊人退休新人接手,一時又好難完全熟識曬成單案嘅。而且個妹妹應該同時接手n個case.又係新手,難免甩漏多

子爵府

回覆 寶寶劉 的帖子

係呀,佢一d到唔明,以家係人地幫我地,唔係我地出錢請律師。

子爵府

回覆 Kanyin 的帖子

個妹妹仔態度又ok,又唔串,都唔明有咩野好嬲,攪得點咪算羅,不過佢係發洩多過真係嬲,壓力太大,半夜喊呀,話咩野都唔順利,無人幫佢,唔知幾時完。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

算啦

水晶宮

引用:回覆 Edithcsm 的帖子佢上次已經想罵人,好

原帖由 嵐嵐喵1234 於 15-10-07 發表
回覆 Edithcsm 的帖子

佢上次已經想罵人,好彩比我撞到佢傾左電話先話以後我聽,最近2次我唔係度先左止唔 ...
我覺得你有同理心,肯諗下個妹妹仔講野論盡的背後原因,及投訴個妹妹仔会不会帮到件事。

其實口供紙,对第三者來說係比較花心力去睇,因為用廣東話記錄(不是完全口語,中間灰雜書寫用語),有英譯本,加上律師問的問題個用詞又比較專業,個妹妹仔新接手,一時三刻未能暢順處理個case, 不足為奇。

男人一般比較有主見,認為所想的實啱及唔会鬧錯人,你就當自己高eq唔好同佢計較。

子爵府

Mt.Fuji 發表於 15-10-6 23:42
且。。。。有無做自己心知。天知地知
鬧人地妹妹仔做咩啫,人地心諗,你個窮鬼都係用duty lawer,咁串,鬼 ...
成日話政府做野無heart,但法援唔同,我個律師比我感覺好有正義感,有次上去要等書記打份文件,律師同我地傾計講最深刻既官吏,係十幾年前一單交通意外,有個十歲既妹妹朝早返學係樓其樓下比車車死,有街坊通知阿媽,阿媽見到妹妹血淋淋個樣嚇到有精神病,單案打左2年,初初係無得打,因為妹妹死左變相無左原告人,無原告就無被告,而且個媽媽嚇到有精神病上唔到庭,果2年要keep住睇精神科,而每次上律師樓個阿媽都係喊到講唔到野,落唔到口功,最後律師用精神損失黎打,係參考外國既案例,當年佢係香港第1個律師用依個案例打官吏,先爭取到幾十萬,律師話個媽媽真係好慘,有精神病年紀又大,得1個女都死埋,唔知要醫幾耐,有幾十萬都叫有個依靠。

子爵府

回覆 birdbird 的帖子

同佢嘈到無意思,牛皮燈籠點唔著,又傷感情,我都有哄番佢,笑番就算,單案有都唔知攪幾耐,以家最緊要有耐性,無謂因為單案影響家庭。

男爵府

琥珀宮

禁止訪問

子爵府

回覆:scubadiver 的帖子

係架,d 男人通常講兩句就(蚊), 有時好少意思,講兩句jet, 佢地就m 到咁,我唯有安慰自己eq 高,嬲都無謂,或者唔出聲算

首頁

尾頁

跳至