婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1. 出租自己層私樓,住 6299 間空置公屋。

2. 繼續出租自己層私樓,同時 以 6299 名義綠表抽居屋,日後自己供,再叫 6299 立平安紙居屋歸自己 。

男爵府

回覆:有冇 JM 咁樣樓買樓?

咁6299住邊

男爵府

回覆:Jasper_lo 的帖子

6299 一早住私樓。

男爵府

回覆:Miss_Yellow 的帖子

我並非主人翁!

男爵府

引用:1.+出租自己層私樓,住+6299+間空置公屋。2

原帖由 Miss_Yellow 於 15-11-24 發表
1. 出租自己層私樓,住 6299 間空置公屋。

2. 繼續出租自己層私樓,同時 以 6299 名義綠表抽居屋,日後自 ...
如老爺奶奶已遷出公屋而你c6不在名冊內 (因你話空置)隔離鄰舍好大機會舉報。點解知?因為我在老人中心做義工聽好多呢d個案。

男爵府

引用:6299+一早住私樓。

原帖由 Miss_Yellow 於 15-11-24 發表
6299 一早住私樓。
空置公屋濫用政府資源,房署一查水電標就知,無得呃,間中返去都知。唔知都有人舉報,你還是抽居屋或二手市場買居屋還返間公屋免補地價吧. 不過如你老爺奶奶不只有一個條,呢d唔到你提意見,等你c6同其他兄弟姊妹商量吧。

不過如你老爺奶奶買居屋時你們不在名冊內,居屋是長命契,遺囑對長命契起不到作用的。

珍珠宮

空置公屋好快就會被舉報而收返啦… 住得幾耐丫

男爵府

引用:空置公屋好快就會被舉報而收返啦… 住得幾

原帖由 Lovelovebear 於 15-11-24 發表
空置公屋好快就會被舉報而收返啦… 住得幾耐丫
但佢又真係已經好耐喎!
佢 6299 有幾個仔女添!

子爵府

做人冇得賺得咁盡…
好多人排公屋同時捱緊貴租…

wcpcelia    發表於 15-12-30 14:16
Lawsiub    發表於 15-12-7 10:55
mizrbeay    發表於 15-11-30 01:42
la_source    發表於 15-11-27 10:58
Jolin_Yuen    發表於 15-11-25 12:44

子爵府

我阿嫲之前移民後又生霸死霸,之後也被收屋

大宅

唔係你財唔入你袋
主角係你朋友??
第一點有些小唔明…6299一早住私樓? 係租定買?如果買又何來有屋公屋…如果禾租得起私樓既又做乜霸住公屋又丟空?? 況且般住開私樓既都唔會想住公屋啦…
第二點…攞6299公屋去抽居屋,仲要立平安紙死後比層樓佢地… 係你朋友兩公婆on居定當6299係白痴…

公爵府

Miss_Yellow 發表於 15-11-24 18:18
再叫 6299 立平安紙居屋歸自己 。
平安紙系可以另外重新立GA.只要佢地另外的平安紙日子是在你果張之後? 咁你果張就自動作廢(以最後的日子果張為死者意願.)

男爵府

引用:唔係你財唔入你袋 主角係你朋友

原帖由 lovehugo1314 於 15-11-24 發表
唔係你財唔入你袋
主角係你朋友??
第一點有些小唔明…6299一早住私樓? 係租定買?如果買又何來有 ...
hold 住間公屋,我朋友 6299 就可以用折扣換居屋 / 政府資助房屋,到時俾埋我朋友!

男爵府

引用:唔係你財唔入你袋 主角係你朋友

原帖由 lovehugo1314 於 15-11-24 發表
唔係你財唔入你袋
主角係你朋友??
第一點有些小唔明…6299一早住私樓? 係租定買?如果買又何來有 ...
補充 : 佢地的私樓都是早年已買。
有 JM 話,朋友叫 6299 立平安紙,到時 6299 百年歸老就可以傳間居屋俾佢,真係話咁易咩!?朋友唔買第二間私樓,為的是要等呢個買居屋折扣機會。

侯爵府

長遠睇,有錢供得起嘅就買居屋,因為公屋都有機會收返,同埋睇吓兄弟姐妹關係點,如果可見得到會吵交就唔好喇

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

BK Milk勳章

駛乜立平安紙,用長名契咪得囉!

大宅

回覆:Miss_Yellow 的帖子

私樓係6299名?? 有樓點會申請到公屋呀~定私樓又係朋友兩公婆名? 甘混亂既…

禁止訪問

男爵府

引用:私樓係6299名

私樓係6299名?? 有樓點會申請到公屋呀~定私樓又係朋友兩公婆名? 甘混亂既…

...
簡單 D 講,朋友想以最少付出,獲得最多利益。

男爵府

引用:Quote:原帖由 lovehugo1314 於 15-11-24 發

原帖由 Miss_Yellow 於 15-11-25 發表
簡單 D 講,朋友想以最少付出,獲得最多利益。
補充 : 朋友自己層私樓已供完。

想以最少付出,爭取最大私利,正常 & 冇問題,但用公帑成就自己私利,就 ......!

首頁

尾頁

跳至