自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者?我認為老公好有可能係患者,(小女巳確診),但精神科又話大人冇藥食,又話食左都冇用。有冇大人患者可分享下。Thanks

男爵府

引用:請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患

原帖由 lmc640 於 15-12-12 發表
請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者?我認為老公好有可能係患者,(小女巳確診),但精神科又話大人冇 ...
我囉!
我曾食過Concerta,食完做嘢專心D,不過我份工好free,可以唔駛好專心。係有嘢趕deadline先食,我同事話我有食藥會好覺,而且工作效率增加超過30%

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆:請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者

我諗我應該係, 發現係當年我仔做評估, 完左同醫生講甘似我細個發生嘅野

scheong    發表於 15-12-13 11:24
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者?

我由有小朋友開始,見多咗小朋友成長先知自己應該係AD⋯專注力不足!

大宅

請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者?我認為老公好有可能係患者,(小女巳確診),但精神科又話大人冇 ...
我都覺得我老公係。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁大個人,食藥都無謂,唯有叫自己「番嚟」同埋要寫程序表提自己,再迫自己專心一次過做哂D嘢,以免分十次都做唔完

子爵府

我大嫂個女出來工作先知有,睇緊私家食藥,而家佢完全依賴藥物先可以工作。

子爵府

我個大女有adhd之後我先知自己都有,我做野打字點重複檢查一樣會錯字,文字野經常出錯真係好影響工作。

子爵府

我知道自己有。所以讀書果陣成積好差,有個悲傷既童年。。可惜家裡經濟環境唔允許睇醫生食藥。而家仔都2嵗。好怕會受我影響佢都有adhd。如果佢都有,我一定會帶佢睇醫生,唔會步我後塵

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

adhd就無,不過我因為個仔確診有自閉症,我要睇精神科,所以都確診一樣有自閉症。但醫生話\"nothing to do\"。

不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

畀面勳章

我應該有,
我仔排期睇,
因為佢好似,上堂老師話專注好差
我覺得中左8成
如果係最好就食藥,
解決左專注問題先

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆:請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者?

--

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:我應該有,以前上堂專心唔到,上堂畫書、剪

原帖由 tiffybb 於 15-12-12 發表
我應該有,以前上堂專心唔到,上堂畫書、剪開叉頭髮、坐唔定、遊雲、成日比老師罰企、一係老師就叫我去廁所 ...
咁都算

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁係咪好大機會遺傳

水晶宮

畀面勳章

引用:我應該有,以前上堂專心唔到,上堂畫書、剪

原帖由 tiffybb 於 15-12-12 發表
我應該有,以前上堂專心唔到,上堂畫書、剪開叉頭髮、坐唔定、遊雲、成日比老師罰企、一係老師就叫我去廁所 ...
老師有無話要評估?

水晶宮

之前有個求職者來面試時講佢大學畢業後做野時,才發覺自己同人地好唔同(係上司和同事指出佢既問題),後來才確診是ADHD.佢唔洗食藥,但要做行為治療.佢面試既時候,同我講,如果講佢就要遷佢就

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tiffybb+於+15-12-12+發表我

原帖由 CathyChan1126 於 15-12-12 發表
老師有無話要評估?
我個年代冇...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我應該有專注力不足加讀寫障礙,我老公應該係自閉症兒童,但佢好專注。所以我覺得呀女兩樣野都有遺傳。呀女細時專注力好差(似我),但又唔同人講野和溝通(似爸爸),而家10歲專注力好咗,溝通能力差(似爸爸),讀寫障礙(同我一樣)但比我好一點,評估過話佢踩界。

男爵府

元華有講過

M@ggie :-D

子爵府

引用:Quote:原帖由 tiffybb 於 15-12-12 發表我

原帖由 1928mickey 於 15-12-12 發表
咁都算
算呀。adhd係做好多野都專心唔到架。又好難坐定定所以大部分成積都好差。因為專心唔到,學既野等於冇學過。

首頁

尾頁

跳至