論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

爸爸 6X 歲行動不便 & 需在家長期洗肚,所以我請左個印尼工人,上工兩個月,我爸 999 入左 5 次醫院,爸爸同我們投訴,每次屋企得返工人和他時,工人經常着低領衫烏身 / 越坐越埋他 / 幫他用噴霧洗頭至全屋煙霧一片 / 搞到爸前天神經失常猛扯自己肚上的洗肚喉 我們 call 999 入院。

爸媽決定炒工人,爸爸出院後會即入老人院,工人方面想即炒,要賠多一個月薪金 ......

男爵府

回覆:Miss_Yellow 的帖子

請問是否首先同 agent 講?
程序如何?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:請問是否首先同+agent+講?程序如何?

原帖由 Miss_Yellow 於 16-04-10 發表
請問是否首先同 agent 講?
程序如何?
炒工人冇需要同agent講,如你自己識計好數,再補一個月同机票等,叫工人簽收即可以離開。担心既就所有程序係cam下進行。如果你相信個agent, 亦可以直接帶同工人去agent度,由佢地當面處理。點做都好,通知入境處终止合約張fOrm我一定會自己fax去入境處。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

炒工人又真係唔使通知A準,我家印姐第四年十月完約,我8月見到個本地完約賓幾好,新姐姐8月頭完約,入我家手續8月中已搞店,咁唔想拖新姐姐太耐咁叫佢8月尾返工,舊印姐我就當日早上一早計好晒D糧,機票高價折現,補充大假、一個月代通知金、車錢等,印姐不知幾開心多一個月糧唔使做。

男爵府

引用:炒工人又真係唔使通知A準,我家印姐第四年

原帖由 yuyueng 於 16-04-10 發表
炒工人又真係唔使通知A準,我家印姐第四年十月完約,我8月見到個本地完約賓幾好,新姐姐8月頭完約,入我家 ...
即是我唔使一定俾張機票佢?當天早上通知當天要佢走?我要填咩?信?咩都吾識。。。

知道必須出一個月代通知金,但工人搞到我爸入院甘多次,我們吾憤氣。。。

子爵府

引用:Quote:原帖由 yuyueng 於 16-04-10 發表炒

即是我唔使一定俾張機票佢?當天早上通知當天要佢走?我要填咩?信?咩都吾識。。。

知道必須出一個月代通 ...
其實你可以俾一個月通知期佢, 話爸爸情況要入老人院, 唔需要工人
你如果即日炒佢, 都要俾封 termination letter 佢, 寫好last date 幾時, 計好哂糧, 其實唔建議俾錢代機票, 第一唔想 cash 益佢, 第二, 如果佢玩野都有藉口告你 ... 因為呢樣野成日都發生, 如果真係俾, 炒佢嗰陣問佢要14日內邊日機票, confirm 簽好哂野先上網買機票

如俾通知期, 你要一個月前俾termination letter 佢, 做法同上一樣

男爵府

引用:Quote:原帖由 Miss_Yellow 於 16-04-10 發

原帖由 AndrewMami 於 16-04-10 發表
其實你可以俾一個月通知期佢, 話爸爸情況要入老人院, 唔需要工人
你如果即日炒佢, 都要俾封 termination le ...
我媽已請長假,爸現仍在醫院,之後直去老人院,爸媽都唔想工人再留在家沒事做但 keep 住搞破壞 (今天又發現雪櫃插頭鬆左,令到爸爸支冷凍針薬報廢要延遲打針,所有雪櫃食物需丟掉不在話下! ),但仍要我們支薪金!

爸爸爆話工人煮的食物,工具不乾淨,食完嘔,説話衣著不點檢。。。

禁止訪問

子爵府

引用:機票一定要比佢,你一個月通知佢,計清楚條

原帖由 肥師奶MING 於 16-04-10 發表
機票一定要比佢,你一個月通知佢,計清楚條數,通知入境處終止,我係你唔會幫工人寫話入老人院所以唔需要請 ...
唔實寫明俾佢,只口頭講 termination letter 可以只寫personal reason ... 但當然寫去入境處嘅 id407e 就一定鬧爆佢
同埋只有 relocation, death, 同埋financial problem, 仲要提交証明先當完約, 所以佢係唔會得逞, 佢係斷約工人

禁止訪問

回覆:AndrewMami 的帖子

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Miss_Yellow 發表於 16-4-10 16:17

知道必須出一個月代通 ...
比機票定錢其實係雇主決定,關係不太差反正佢機票用唔着既我會折現益佢,關係唔好即你既情況---一定出機票,因為佢地成日博炒攞多一個月糧同機票錢。

男爵府

千千千祈唔好話你爸爸入老人院唔要工人。佢會屈你賠遣散費。�照你你照寫佢工作表現唔理想或者有不合理行為就得。。

男爵府

回覆:mondd 的帖子

各位,工人只來了兩個月,我媽打算今星期日 (17/4) 即炒工人,我是否要在星期六 (16/4) 通知中介公司?

17/4 (日) 早上我和工人各填一份終止合約書,並由我親自於七天內 fax 去入境署?17/4 (日) 早上突然同工人講 17/4 是 last working day,出糧 + 代通知金 + 車費 即俾工人,咁機票要如何搞?

然後叫朋友做見證人在埸睇住工人拾行李,我帶工人返中介?

過程是否如以上?

男爵府

有人提到要寫 termination letter, 是否就是入境處份終止合約書?

男爵府

不是。是你比工人嘅信。、

子爵府

mondd 發表於 16-4-11 13:06
千千千祈唔好話你爸爸入老人院唔要工人。佢會屈你賠遣散費。�照你你照寫佢工作表現唔理想或者有不合理行為 ...
問9.1
在甚麼情況下,僱主須向傭工支付遣散費?

在以下情況,僱主須向傭工支付遣散費:
 傭工因裁員而遭解僱,或僱傭合約在期限屆滿後,因裁員的理由沒有續訂合約*;以及
 傭工在被解僱前,已連續為同一僱主工作不少於24個月。

男爵府

回覆:tuenmunoasia 的帖子

機票折現現金,是否合法?

男爵府

今天和工人和家人去中介即炒工人,家人好怒不斷吵駡工人的不是,工人當然話無做過。最後,在入境處終止信寫衰了工人行為。工人之後是否會被入黑名單?

別墅

即係係咪2年合約期內只要有1個月通知就可以提前解約?
解約個時係咪買定張返菲律賓既機票就得?
請問仲有無咩手續同要注意既地方?

大宅

引用:爸爸 6X 歲行動不便 & 需在家長期洗肚,所

爸爸 6X 歲行動不便 & 需在家長期洗肚,所以我請左個印尼工人,上工兩個月,我爸 999 入左 5 次醫院,爸爸 ...
工人有什麼動機要這樣做? 這樣很奇怪, 工人又會從中得到什麼利益? 應該無好處

首頁

尾頁

跳至