家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

我巳家廿四歲,今年年頭係某銀行買左份儲蓄人壽保險

一年供24000,由第二年開始每年派5463蚊比我,供12年就唔洗再供

儲蓄個PART

如果12年後,唔拎「保證現金價值」筆錢,保單會不斷生效,而紅利個D亦可以不斷複利滾存,亦可隨時拎返。

人壽個PART

供緊第一年,假如我死左有91054,每年會不斷加上去依個身故賠償。

希望大家可以幫我分析:

我覺得份保單名為幫我儲蓄,但實際上都追唔上通脹,就算我供足12年之後,如果我個陣都唔等錢洗,好老實講都只會繼續複利,唔會拎錢走人,但就算點複利我諗都係追唔上通帳。

我要供足十二年,D錢又唔可以靈活咁運用,就算死左個保障又唔多..點好?

我巳家月入14K左右,你地覺得24000架保費會唔會太多?有無必要減少供款?或者你地覺得我應唔應該供呀?

如果我巳家停供,咁我就只有1年架所謂人壽保障,同白白付出的24000保費,1蚊都拎唔返。

求大家比D意見,謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

只能夠講.... 14000人工, 每月2000供保險, 太多了 我絕對唔會咁做... 錢$$ 留喺自己身邊最安全 你唔會白白付出了24000, 因為買了個教訓, 值!

侯爵府

wts33168 發表於 16-8-19 16:54
我巳家廿四歲,今年年頭係某銀行買左份儲蓄人壽保險一年供24000,由第二年開始每年派5463蚊比我,供12年就 ...
首先, 你要知道, 世界上根本無任何投資工具可以肯定同你追到通脹.
1. 你想要咩意見? 係cut定唔cut?
2. 你當時因咩會做呢個計劃?
3. 你覺得有其他投資工具好過佢?
4. 係唔係個保費對你有經濟壓力?

洋房

gigiic 發表於 16-8-19 17:06
只能夠講.... 14000人工, 每月2000供保險, 太多了 我絕對唔會咁做... 錢$$ 留喺自己身邊最安全:ha ...

我都明白ge..所以成日都諗住應吾應該cut...你覺得假如人壽同儲蓄應該佔收入幾多好

洋房

katrinamama 發表於 16-8-19 17:24
首先, 你要知道, 世界上根本無任何投資工具可以肯定同你追到通脹.
1. 你想要咩意見? 係cut定唔cut?
2. 你當 ...

想知cut 吾cut 好
當日係銀行比人sell
暫時尚算可以負資到

侯爵府

wts33168 發表於 16-8-19 17:39
想知cut 吾cut 好
當日係銀行比人sell
暫時尚算可以負資到
明白, 由於我無睇過份proposal, 未知個計劃入面D數字好如何. 我唔會同你講應該cut定唔cut, 因為將來有咩事, 係你自己負責, 而唔係我, 我最好只會同你分析利弊.如果而家cut, 即時損失24,000, 以及你家人保障. 而以你所講, 呢24,000唔係壓力, 與此同時, 無咩特別原因, keep住個計劃係可以,
你覺得回報追唔到通脹, 但你其實可以善用個計劃派錢功能, 由於佢第2年派錢俾你, 換言之, 用派出嚟嘅錢你係可以拎去投資, 投資一D係覺得可以追到通脹嘅地方, 就算不幸蝕咗, 到下一年, 佢仍然派錢俾你, 你可以再去投資, 即係你本金無蝕到, 只係用佢產生出嚟嘅錢投資, 但假如你cut單, 用呢24,000去投資, 咁如果蝕的話, 就真係蝕個本金.

侯爵府

wts33168 發表於 16-8-19 17:37
我都明白ge..所以成日都諗住應吾應該cut...你覺得假如人壽同儲蓄應該佔收入幾多好
...
其實無話佔幾多, 最主要係你自己覺得舒服. 市面上都有不同意見, 其中之一首先你要計算自己每月收入扣取必要開支之後, 有幾多錢淨, 以呢筆錢分成3份, 1/3 入銀行活期以備不時之需, 1/3係長期投資名及保障, 1/3係短期投資.

大宅

我巳家廿四歲,今年年頭係某銀行買左份儲蓄人壽保險一年供24000,由第二年開始每年派5463蚊比我,供12年就 ...

14k人工未扣mpf, 如果樓主自己一個人洗仲可以, 當然過幾年我相信人工唔止這個數。 但有你諗過, 過幾年結婚, 生仔, 買樓, 會有好多估你唔到開支, 仲要供12年, 我覺得唔好供咁多

大宅

wts33168 發表於 16-8-19 17:37
...

Cut左, 你當買左個保障, 全年無穿無爛, 同你自己覺唔覺得吃力。 當然你保險一定唔想你cut, 因為你只供一年, 你保險系要被扣佢佣金。

我今年岩岩供完10年基金, 我計過本都無, 我自己月供股票可能回報好過佢

洋房

x312cwyx 發表於 16-8-19 21:43
14k人工未扣mpf, 如果樓主自己一個人洗仲可以, 當然過幾年我相信人工唔止這個數。 但有你諗過, 過幾年 ...

扣埋mpf 14k 左右,的確人工每年都會加,但我希望可以儲多d 錢為未來,所以覺得困惑

洋房

x312cwyx 發表於 16-8-19 21:48
Cut左, 你當買左個保障, 全年無穿無爛, 同你自己覺唔覺得吃力。 當然你保險一定唔想你cut, 因為你只供 ...

我都係咁諗

雖然有風險,但我最近買股票都有回報,所以我覺得會困死哂d 錢。。。

依個問題諗左好耐,唉

大宅

wts33168 發表於 16-8-19 22:10
我都係咁諗

雖然有風險,但我最近買股票都有回報,所以我覺得會困死哂d 錢。。。

最緊要你自己供得唔辛苦, 但12年後唔好對佢有大寄望, 因為你供初1, 2年全部系保費

男爵府

回覆樓主:

儲蓄人壽=儲蓄+壽險,既然你懂得買賣股票,為何不買純人壽+自己買賣股票?

侯爵府

好媽媽勳章

真係勁揾笨!
你試下這樣大約計下就明:
當你每年比24000,而佢以後每年比返5400你,
既係左手交右手,你每年交左18600!
你要連繼交12年,大約比左40萬!
記住,呢40萬係頭12年係永遠吾會再有什麼利息紅利派(因為已每年比返5400你啦),即係頭呢12年你係連1毫子息都無謙過既!
即係頭12年你係蝕息蝕通漲,還要比佢鎖死晒D錢!
12年之後,因為吾使供啦,而每年佢都繼續比返5400你,
即係你長年期比40萬現金佢揸住,而佢每年比返1厘多小小既息你!
難聽D講,低息期都覺少啦,用呢幾十萬係新界買個車位收租都謙高過佢幾倍啦!

話就話送你人壽,但你咁後生,買100萬人壽每月都係100元多D!
就算去到40歲都係200元左右!
呢個plan,真係佢出粒芝麻,你出條石班呀!

男爵府

畀面勳章

禁止訪問

洋房

12年係一定拎唔反本,如果你真係想知,要睇份保單先可以答到你,你唔介意可以幫你望下

男爵府

wts33168 發表於 16-8-19 22:10
我都係咁諗

最緊要自己財務舒適
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

要供足十二年,D錢又唔可以靈活咁運用,就算死左個保障又唔多...

我以前買過,後悔足甘多年,最後只系令番供既本金。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我巳家廿四歲,今年年頭係某銀行買左份儲蓄

原帖由 wts33168 於 16-08-19 發表

新鮮滾熱辣,這兩天的~

堅持儲蓄,用左一年時間
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18409509

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至