自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共識由學卷轉新樓樓下私校York,仔仔無論玩遊戲食飯讀書寫字做人道理,嫲嫲姑姐都第一時間撲過去,感覺我可有可無,距地亦對我好客氣,我ftm每日接送放學。
我睇咗6本書有5本建議細仔遲一年讀比較好,
男家意見系:資料系死既人系生既,冇需要重讀,浪費時間
我:我系主要照顧者,跟功課系我,我有最大決定權(同老公講,老公冇聲出)
99:講一輪我嫁入來如何對我好,然後話我呢個決定令所有人都激心痛心,如果堅持,以後都唔同我來往。

因唔想搞成咁最終妥協,距送咗禮物俾我想安撫我心情。
後來唸唸,覺得距系要挾我,如不答應就系我做醜人破壞家庭關係,有點不忿,生出一念頭:你媽如此要挾我,我是否也可用離婚要挾你?反正合则来不合则去。

姐妹們,可以開解下我嗎?
我要唔要再同老公傾下?定照升睇下點?

*********PS:已同老公商量好***********
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

伯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

仔囡自己既,讀咩當然自己話事。但有人覺得你受左咁多恩惠,應該順佢意作回禮!
最緊要係你自己target乜嘢學校?以往細B機會率幾多?

大宅

我女舊年讀K1 未夠3歲,係10月尾細b, 完全無問題,老師仲讚佢自理和社交好好 tim

子爵府

回覆樓主:

仔係自已生既,其他人冇權話事。
99甘強硬既話,咪順佢意,以為唔再來往。

伯爵府

其實個個小朋友能力都唔同
如果係佢pick up到照升無問題
而其他要考咩考咩果d
你要諗下是否真的有需要

大宅

我仔係細B,不過完全唔覺佢比人差。佢4歲前已經可以寫晒26英文字母大小階,寫1-100....3歳半已經可以做加數.....唔係因為我小朋友叻而係做媽媽既我睇到小朋友邊方面能力強........見樓主你為小朋友好似舖排好多,但其實真係要好好了解自己小朋友對邊方面有興趣。

男爵府

SKB 發表於 16-11-1 01:27
仔囡自己既,讀咩當然自己話事。但有人覺得你受左咁多恩惠,應該順佢意作回禮!
最緊要係你自己target乜嘢 ...
距地都有落唔少心機系我仔度,出發點都系為個孫好,但系大家意見真系唔同,小學我想穩校風好幾,小學中學朋輩影響好大,校風好既多數都系band1、催谷型學校,細b機會幾多唔清楚,但我就覺得多一年籌備、慢慢培養好似點都好過少一年籌備、好急咁催谷距,距地就覺得冇必要浪費時間,你話我再同老公商量好定系順距地意照升等幾時讀唔到先重讀好?我驚我到時候心裡秋後算賬距地
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

taiwoon 發表於 16-11-1 01:40
其實個個小朋友能力都唔同
如果係佢pick up到照升無問題
而其他要考咩考咩果d
因為新樓樓下系新開既york,最近,所以大家決定讀呢間,york校長話k3要考呢2樣,咁即系你贊成照升睇下點先系嗎
.
.

.
.

男爵府

SoHappyTsoi 發表於 16-11-1 01:47
我仔係細B,不過完全唔覺佢比人差。佢4歲前已經可以寫晒26英文字母大小階,寫1-100....3歳半已經可以做加 ...

果d考試唔系我鋪排架,因為新樓樓下就系York,校長話過k3要考呢2樣,咁我仔又的確呢d Az100都識,我奶奶成日攞相熟果1-3個朋友既孫比較,覺得個孫唔系差,冇必要重讀k1,你仔宜家k2?請問私校嗎?k2功課程度幾深?thx
.
.

.
.

侯爵府

我覺得唔需要講得咁嚴重,k2姐,重可以睇多一年情況,幼稚園仲有彎轉,既然家人咁堅持,我都會試下,家庭關係對小朋友黎講都重要,唔好攪到家嘈屋閉,或者你小朋友得呢,我講過人人情況唔同,我嘅失敗例子係k2k3已經發現佢有唔同而我無去正面處理,諗住大啲會好啲博一博。

男爵府

fionakong2008 發表於 16-11-1 02:00
我覺得唔需要講得咁嚴重,k2姐,重可以睇多一年情況,幼稚園仲有彎轉,既然家人咁堅持,我都會試下,家庭關 ...

結果大d冇好到?最差情況去到邊?
.
.

.
.

伯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:50
因為新樓樓下系新開既york,最近,所以大家決定讀呢間,york校長話k3要考呢2樣,咁即系你贊成照升睇下點先 ...

我覺得如果佢進度無問題
唔洗格硬留多年
同樣如果佢進度追唔到
就無謂格硬升上去
你仲有時間可以觀察下先

wcpcelia    發表於 16-11-1 09:12

別墅

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

話分兩頭,先講小朋友,因為佢哋最重要

男家有冇具體講點解讀多年係浪費時間?........佢哋又明唔明所謂「浪費」咗一年嘅時間,可以得到乜嘢回報?(例如超大B嘅優勢).......or佢哋明唔明「唔浪費」佢哋所謂嘅一年時間......係要付出乜嘢代價?

「回報」同「代價」永遠都係睇值唔值得,但可以肯定嘅係,要從小朋友身上所付出嘅代價,就永遠都唔值得,因為對小朋友嘅影響可以好嚴重同深遠,而且小朋友嘅承受能力遠比成年人低。你試吓將你哋嘅角力拉扯到呢個topic,睇吓佢哋有咩回應?.......如果佢哋嘅立場根本唔係為小朋友著想,根本就唔需要再同佢哋討論落去

至於你講到「要挾」,我想問你認同呢樣嘢嗎?.......如認同,點解你會覺得佢哋咁做有問題呢?.......如不認同,點解你又要學佢哋咁做d你自己唔認同嘅嘢呢?

如果你純粹只係唔忿氣,咁你嘅立場已經好薄弱了。事實上我冇意思亦冇資格點教你做一個媳婦同媽媽,咩自古以來女人應該點點點嘅大道理我更加唔適合喺度詳述,因為人人嘅價值觀都唔同。但婚姻是你同c6經營的一輩子事業,有必要攞嚟做同第三者鬥氣嘅賭注嗎?何況你講緊男家嘅人,呢樣嘢應該由你c6嚟處理,難聽d講食花生嗰個應該係你唔係佢。孝順係中國人嘅美德,但成家立室嘅男人係多咗一樣好重要嘅責任,就係保護同扶持自己嘅家人,當「原生家庭」同「自己家庭」起衝突嘅時候,能幹嘅男人係懂得點樣去處理同平衡

申利:我係已婚男人

PS.........好多人成日話咩一家人.........尤其是男家家人,呢句真係難聽過粗口.........你班人係真係當新抱係一家人嘅就唔會咁嘅態度對人la X你

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 02:04
結果大d冇好到?最差情況去到邊?

我嗰個上到小二小三已經無彎轉,年年家長日都求唔同嘅班主任比我女重讀都失敗,個女坐側邊睇住我求的,老師話唔係最差嗰批。小四嗰年出埋醫生紙,學校話幫我跟進,到小六都未有消息。不過我當時要返工好長工時,或者你ftm單對單會好啲呢,事實亦有細b做得好好的,加油!

大宅

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:58
果d考試唔系我鋪排架,因為新樓樓下就系York,校長話過k3要考呢2樣,咁我仔又的確呢d Az100都識,我奶奶成 ...

佢讀私校架!我曾經都舖排過好多野俾我小朋友,但最後明白到有d野係免強唔到!york既校長係幾進取,聽說劍橋英文starter叫小朋友要考到全5星。不過唔好俾外人影響到你,最後將壓力放係小朋友身上,最緊要知道小朋友係屬於邊一類。千萬唔好為呢d小事影響自己婚姻,小朋友讀書既路好長⋯⋯讀唔讀到書唔係單靠幾年幼稚園。,,加油啊!

珍珠宮

回覆樓主:

其實唔係話大b一定無差。。。
而係已經做左大b仲點敢講出黎話比細b差姐。。

別墅

回覆樓主:

照睇你講揀york主要係近,阿仔程度跟到,只係學校要求要考兩個試。咁你認唔認同學校嘅要求先?定係純粹配合跟住怕辛苦自己辛苦個仔,兼破壞家庭關係?

其實個仔程度跟到,真係唔需要重讀,對於嗰兩個試咪平常心囉,考得唔好又唔會畢唔到業。唔好一時意氣覺得佢地要挾你就包拗頸,慢慢同老公好好傾下。

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

老土d同你d家人講:

如果呀仔做細b,以後由細道大識女仔,好大機會大過佢㗎,佢地制唔制先

davywm    發表於 16-11-2 12:39

男爵府

wyc_happy 發表於 16-11-1 02:12
話分兩頭,先講小朋友,因為佢哋最重要

男家有冇具體講點解讀多年係浪費時間?........佢哋又明唔明所謂 ...

講得好

首頁
12345...13

尾頁

跳至