婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

del

Jolin_Yuen    發表於 16-12-22 12:48

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

為左咁小事黎閙交又真係太無聊。係咪男人出左聲,佢亞媽就吾再逼你先。如果吾係,咪攞左再掉囉。

大宅

回覆樓主:

呢件事 點睇都你為難你男朋友 其實伯友一片好心咋每人退一步啦 何必傷感情

luvkaka    發表於 16-12-22 15:28

珍珠宮

其實好少事,收左未算啦,比我就羅左就算,何必咁執著,樓主你幾多歳

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果係我,我一定会拎蘋果返屋企
唔食一件事
jm 你turn down 左伯友几次,就為几個萍果,何必執著呢
唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

大宅

回覆樓主:

都幾無聊,推佐一下佢死都要你攞咪攞去掉佐佢囉,有必要嘈咩?

無條件企你嗰邊呢啲大話,聽下算啦
10個男人9個都做唔到

侯爵府

回覆樓主:

小事成咁,伯母好意,你收左先,可以轉頭掉或者比人,好易解決,咁小事,唔好嘈,傷感情。

別墅

回覆樓主:

del

侯爵府

Dreamthedream 發表於 16-12-21 22:51
其實我都唔知應po在呢區定係感情區, 但又好想一眾有婆媳問題既jm幫我分析一下

背景係我同男友一齊已有幾 ...

Jm, 你要求你bf 在佢認為無所謂的問題上揀他媽媽定你喎,佢當然粗線條地什麼也不做啦,(雖然你會覺得他在幫自己媽媽,不幫你。)通常男人都不明白為什麼你不能像他一樣,理解/明白自己媽媽的好意。

所以,我覺得你的焦點放錯了,不應叫bf 幫你擋,因為bf覺得無需要擋,你只應該受。

我覺得你要拉bf 下水,教bf 做你和他媽媽的中間人,建立良好關係。一定要bf明白,如果沒有bf,他媽媽與你只不過是陌生人,觀點價值都不同,跟本沒有任何來往的原因。要求來往,bf就有維持和平的重要責任。婆媳不和是因他而起,他的説話才是最重要的,他才是橋,不能逃避。

男爵府

咁你男友又講得無錯喎
佢自己都講企唔企你嗰邊係要睇下係咩事
唔會無條件盲目咁幫你
唔通係你錯佢又要幫住你囉噃

美菲絲    發表於 16-12-22 23:50

別墅

回覆樓主:

我會拎左d蘋果先,番屋企再比看間呀伯/ 掉左佢/ 放神台。

佢細妹話你買果d野唔掂唔正宗,我會話係呀係呀…我見叔叔鍾意食先特登去買架,咁平時你地響邊買架?

睇開d啦~呢家你未嫁入去就上心,你男友同佢家人先係一家人,同一個姓,就算你嫁左入去大家都係當你半個外人,呢家佢只係你男友,點會為你同屋企人嘈丫,佢只會覺得你非常小家小氣。

公爵府

如果伯母出於一片好心.我認為可以接受啦?你不要?大可以帶返公司請同事食左佢。又OR掉左佢呀?無必要為一個不是惡意的小事而煩惱呀?昨日我媽媽也是送一些春卷俾我。但我們不喜歡食春卷的。最後也俾我掉左啦。。。

珍珠宮

回覆:男友話不會無條件企我個邊

唔好以為尼次只係一件小事,結婚係人生大事,亦唔只係兩個人嘅事~
我反而覺得你諗岩左一樣野,只係一件小事,講兩句啫,都唔會出聲,大事可能更什!
例如將來講到湊bb,好多時99係搶住湊,但老公覺得阿媽係好心幫忙,在你男友立場,都係一件佢媽有道理嘅事,咁你就硬食,有苦自己受啦~
伯友可能係好心請你食蘋果,但好多野,係好心做壞事~況且婆媳糾紛,本來就係源於不尊重,尼件事,人地覺得你唔尊重伯友,但其實伯友同男友,都無好尊重你呀~
活在自己世界裡的付出,不值錢呀!

美菲絲    發表於 16-12-22 23:50
Jolin_Yuen    發表於 16-12-22 12:49

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係好小事咋喎, 而且唔存在誰對誰錯, auntie應該都係一番好意, 佢俾蘋果你0者, 又唔係俾毒藥你, 你既反應有點over左
然後仲要拎黎嘈個男友, 又扯到去咩無條件企你0個邊, 有無扯得遠左d呀?
我覺得你男友答得好正常喎, 緊係要睇下係咩事先啦, 佢係你男友, 同時都係auntie個仔黎架, 如果識左女友就變成是非不分盲撐女友, 呢個男人唔好恨啦
做人掉得返轉, 如果你男友要你咩都撐佢, 要同你娘家對著幹, 你又點諗先?

sonson012848    發表於 16-12-22 13:02

大宅

回覆樓主:

男女大不同,男人最叻陽奉陰違,永遠都唔想同阿媽有衝突。同一件事,如果係你阿媽夾硬塞啲野要你男友拎走,我估佢會好順攤拎返屋企,由得佢發毛,無謂當場反枱。

樓主你要睇開啲,學吓陽奉陰違呢招喇,如果佢真係做你99,你仲有排頂。

反而男友個妹把口有啲賤囉

別墅

瑤瑤~ 發表於 16-12-22 00:15
真係好小事咋喎, 而且唔存在誰對誰錯, auntie應該都係一番好意, 佢俾蘋果你0者, 又唔係俾毒藥你, 你既反應 ...

我係auntie面前都係笑笑口話唔洗咋冇反面
我反而係覺得同一件事如果我媽媽塞野俾我男友,我都會覺得咪拎左先囉,但如果我男友有同我講佢唔想要,我一定會同我媽講我地留返自己食啦,或者會同男友細聲講你拎左返去先啦

但佢係完全冇反應扮見唔到聽唔到,之後亦咁講明,我先擔心以後有更嚴重既事發生佢亦只會一樣

侯爵府

你男友似乎唔想夾在中間,於是寧願你自己上枱,佢扮聽唔到唔出聲幫你。

你幾歲?如果唔趕結婚,再揀下先。

嫁裙腳仔你將來面對的婆媳關係更難

別墅

inness 發表於 16-12-22 00:17
男女大不同,男人最叻陽奉陰違,永遠都唔想同阿媽有衝突。同一件事,如果係你阿媽夾硬塞啲野要你男友拎走, ...

del

別墅

ope 發表於 16-12-22 00:25
你男友似乎唔想夾在中間,於是寧願你自己上枱,佢扮聽唔到唔出聲幫你。

你幾歲?如果唔趕結婚,再揀下先。 ...

我廿五了,男友其他方面都幾好,平時對我亦好好,但我見到太多婆媳問題,真係好擔心

大宅

Dreamthedream 發表於 16-12-22 00:31
我廿五了,男友其他方面都幾好,平時對我亦好好,但我見到太多婆媳問題,真係好擔心
...

男人係咁架,乜都唔想理,亦無心思去諗呢啲婆乸野。絕望真相係,大部份男人都係咁,你如果因為呢啲 potential 嘅婆媳問題而搵過個男友,好難講你下一個男友係咪一樣。

只係睇呢件事,你男友阿媽都係nice 嘅人,長輩有時係咁架喇。

男友阿妹把口咁衰,今日無法你都要忍住先,真係結婚咪先做個惡大嫂囉。

首頁
12345...6

尾頁

跳至