自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

洗錢唔想受氣就要小心!
《服務態度惡劣 + 侍應幫熟客霸位,唔俾生客坐》

上兩個星期同家人去了荃灣城市中心1期(千色匯)6樓嘅富XX港飲茶,我地坐44號枱。
一去到,我問個阿伯有無人坐,佢話有,指我去對面張枱(44號枱),話果度無人坐嘅,
咁當時有一個阿婆坐0係44號枱果度,我問佢有無人坐?佢支吾以對話有人,同時間有個侍應A(粉紅色衫短頭髮,d頭髮去到下巴位置)走出來話張枱(44號枱)有人嘅,咁我就轉身走人,就在此時,一個阿伯到左,侍應A見到阿伯來到,即刻同阿伯講話“有位喇坐呢度吖!”(44號枱)

我見到就即刻話“有無搞錯?明明我到先嘅,就唔俾我坐,佢遲來就俾位佢坐”,咁呢個時候我附近有個穿棗紅色衫嘅侍應阿姐(姓向嘅女士),同侍應A講“俾佢坐(意思係指比我坐)”。其實阿伯一個人佢坐邊無所謂,佢好好易話為,係個侍應A要自己同阿伯霸位,講真我地3個人唔係咁容易搵位。

就係咁樣我先可以坐0係44號枱,等左好耐,侍應A都唔過黎幫我收拾碗碟同開茶。其實當我坐低之後,附近有幾枱人離開,咁好快有其他客人坐低,侍應A就幫其他幾枱遲來嘅客人收拾開茶,但都唔過來幫我地整。過左好耐,侍應A終於過來同我地執枱,但佢淨係執2個位(當時我同另一個屋企人先到攞位,我阿媽未到),我話我地有3個人,侍應A就話個位係有人嘅,佢留返d杯碟唔執就走左去,我問同枱個阿婆,佢話其實上手已經走左,個位係無人嘅,咁我即刻知道咩事,又係玩幫熟客霸位,侍應A一直都唔順氣,因為我坐左落去佢原本幫人霸位張枱到,所以佢遲遲唔過黎幫我地收拾開茶,仲要繼續幫人霸位。熟客有得坐,生客無得坐,咁唔公平~飲餐茶都要睇咁多面色,受咁多氣,咁嘅服務真係搵鬼幫襯喇~

我之後打電話去客服到投訴過架喇,佢話d枱可以預約嘅,有預約嘅應該有白紙黑字,有就拿出證據來!呢間酒樓唔係第一日咁樣幫熟客霸位,係成張大枱咁霸都得,大家有眼睇架,唔好以為人地盲嘅~客服小姐話會覆我,過左咁多日人影都唔見(故事未完)

珍珠宮

2024年龍年勳章

跟住我媽來到,佢見到佢個位未執無坐落去,我將個位嘅點心卡反轉睇真係無人嘅,等我仲以為個果人行開左,我收起將點心卡,叫另一個侍應幫我收拾d野,咁先有個位俾我媽坐。

我媽見到棗紅色衫嘅向小姐,就問佢”唔該得唔得閒啊?“ 咁向小姐就話”等陣啦!你見唔到我整緊野嘅咩?你問我得唔得閒,得閒我就黎架啦,不過我無話我宜家得閒wo”

嘩~問一句頂9句,d服務態度真係非常之咁好啊!跟住我媽回佢“我問你得唔得閒姐?又唔係叫你即刻過來整”老實講我地來到好耐,遲來嘅客人乜都搞掂晒,但我地連茶都未冲,點心卡都未有。。。跟住向小姐就話“使唔使搵個專人黎服侍你啊?想快嘅就自己佢冲茶咯” 嘩~請問呢d係咩態度啊?

跟住我嗎就回返佢,向小姐又繼續一言九頂,駁嘴,我唔係第一次見到呢位向小姐同客人駁嘴架啦,我媽一向同所有人都好好,好來好往,估唔到向小姐有本事撩起我媽把火,2人一直口角,我走去睇向小姐個名牌準備向經理投訴佢,向小姐側身不給我睇佢嘅名牌,名牌名子特登寫到咁細應該係該公司經常接到投訴,驚應付唔切?

我知道向小姐嘅名字之後(棗紅色侍應服),即刻搵黑色衫經理投訴,我叫經理即刻停止2人口角,但個經理無理到,佢繼續企0係原地,咁我唯有繼續同佢講返件事啦。佢問我係咪44號枱,佢話佢本人答應左會陣間去開茶,頭先未得閒去。。。奇怪喇,根本果2行係侍應A負責嘅,佢自己唔去仲要叫經理出馬?

但重點是(1)侍應A屢次幫熟客霸位,對先來嘅客人唔公平,仲特登唔幫我地收拾開茶開點心卡,先引起後面嘅問題(2)向小姐態度惡劣,自己心情唔好,就向客人發脾氣,仲要一言九頂,駁嘴駁舌,咁嘅服務態度點做服務性行業啊?

佢地客服熱線嘅小姐都唔見得有認真記低我嘅投訴,剛發現openrice原來都好多人投訴呢間酒樓侍應態度惡劣,就知道唔係個別事件,我知佢地係唔會處理,亦唔打算處理,消費者自己唔想俾錢仲要一肚氣,咁就要小心d啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

大陸化~有利是有服務,無利是當你死嘅~

我以後都唔會再去呢間咁嘅酒樓!

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bobomia 發表於 17-3-26 18:06
《服務態度惡劣+侍應幫熟客霸位,唔俾生客坐》

上兩個星期同家人去了荃灣城市中心1期(千色匯)6樓嘅富XX ...

呢間野系好衰架,

我去過一次,跟住永遠都唔會再去。

我又系個侍應幫客霸位,唔開茶這些事。

跟住我寫點心紙,寫好後,佢連點心紙都掉咗我,我地好似傻婆咁坐系到等,叫另一人睇下,點知系冇落過單

我估,我地可能系同一位A侍應。

呢位A侍應,見到阿伯好好招呼架!

珍珠宮

2024年龍年勳章

katie0921 發表於 17-3-26 18:37
呢間野系好衰架,

d侍應真係好衰格!
但呢d都係公司縱容佢地嘅,佢地公司係意見接受,態度照舊 :“多謝你寶貴嘅意見,但係我地係唔會改嘅~”

珍珠宮

2024年龍年勳章

tingho 發表於 17-3-26 18:27
呢間野不嬲態度差,
次次冇人招呼,
叫都唔so你,
原來呢間野咁出名架?

咁耐都唔執,真係犀利

大宅

回覆樓主:

之前去過,又係啲侍應同客鬧大交

珍珠宮

2024年龍年勳章

katie0921 發表於 17-3-26 18:37
呢間野系好衰架,

熟客日日去,新年一定封大利是d侍應,侍應梗係好服務啦

有利是有服務,真係好大陸化

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

回覆樓主:

x臨漁x??差左好耐啦……可以用不知所謂來形容!等執啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

maggie_fan 發表於 17-3-26 19:00
之前去過,又係啲侍應同客鬧大交

怕咩吖~間酒樓d侍應日日鬧客都唔會被人炒嘅,佢地個飯碗硬過公務員個鐵飯碗啊!佢地最想鬧走d晒客,咁佢地咪少d野做咯

珊瑚宮

酒楼女侍应。最喜单身亞伯。因亞伯隨時有幾層楼收緊租
玩具萬歲!

子爵府

咁咪留返俾佢d 熟客幫襯囉,睇佢頂到幾耐

bobomia    發表於 17-3-26 20:20

珍珠宮

2024年龍年勳章

wuwucancan 發表於 17-3-26 19:07
x臨漁x??差左好耐啦……可以用不知所謂來形容!等執啦
...
係啊!

唔止荃灣呢間,去佢facebook見到好多投訴,其他地區嘅分店服務態度亦都係好差

大宅

可能副業係德華公園阿姐

tkkmama    發表於 17-3-27 11:13
bobomia    發表於 17-3-26 20:21

珍珠宮

2024年龍年勳章

fitfish 發表於 17-3-26 19:09
酒楼女侍应。最喜单身亞伯。因亞伯隨時有幾層楼收緊租
原來睇中阿伯d錢全部d侍應都係B6都唔緊要,最緊要做野唔好大陸化,有利是先有服務,我以為自己0係大陸

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

侯爵府

九龍灣間寶湖xx都係咁

wcpcelia    發表於 17-3-27 16:32
bobomia    發表於 17-3-26 20:29

珍珠宮

bobomia 發表於 17-3-26 19:12
係啊!

唔止荃灣呢間,去佢facebook見到好多投訴,其他地區嘅分店服務態度亦都係好差

未食過D片皮duck好似食紙皮咁,D包鴨既皮番蒸起碼5,6次又乾又難食

首頁
12345...7

尾頁

跳至