跳至

首頁

尾頁

洋房

依家計埋晒d樓, 股, cash , 加埋晒先得一千萬左右。 去到唔知點生活。 但又想小朋友過得好d. 俾你會點揀?
thanks!

大宅

我相信有好多人無你咁多錢都生活到,睇你幾高要求

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

如果我有一千萬, 我哋唔會諗移民.

洋房

mrschui 發表於 17-4-3 10:11
我相信有好多人無你咁多錢都生活到,睇你幾高要求

我小朋友得幾個月大。 我就三十幾有排都未死得。 買完樓食唔到幾耐。 因為我英文唔係太好, 驚去到揾唔到野做。

洋房

wiiabcd 發表於 17-4-3 17:43

點解咁講呢 ? 其實香港有呢個數or more既人真係好多。 我成問覺得移到既最少都有2-3 千萬的。 可以講下你睇法嗎 ?

伯爵府

Desmond2009 發表於 17-4-3 09:43
依家計埋晒d樓, 股, cash , 加埋晒先得一千萬左右。 去到唔知點生活。 但又想小朋友過得好d. 俾你會點揀 ...

我近期識多咗新朋友。 都是香港移過多五年内的。 聽聽埋埋我個人覺得移過來都係要重新調節自己心理。

不少太太們以前係香港係ftm. 老公一個揾錢。 有工人,有樓。小朋友唔係直資就私校或國際。生活無優。

過到來,環境好d的就繼續做ftm,但以前係香港係購物狂,買乜都唔洗諗 。買到全間屋都係唔等洗嘢。
過到來要自己落手日日煮飯。但想買個好d的焗爐,就手d的煮食用具都要計過度過。出街食飯都要計住唔好食咁多餐。又唔好食咁貴。

環境冇咁好的,休想做返ftm.左問右問有什麼工。想做childcare 又要讀什麼証書。冇咗個工人重要頂埋工人個位已好累,重要諗吓點幫補家計。真係壓力大。

唔知你係男定女,當比你參考吓。但我覺得Ftm移民過來付出真係好大。

反而大陸來的又好似好開心。 可能冇經濟上的煩惱。 日日班太太圑講飲講食講補習shopping.

洋房

1mocha 發表於 17-4-3 20:50

我近期識多咗新朋友。 都是香港移過多五年内的。 聽聽埋埋我 ...

我就係明白先覺得自已唔夠錢。 其實温哥華都sydney都已經唔敢諗。 但再唔走就算考到4 條7 都唔夠分了。 唉

男爵府

如果樓主成家資產計埋得一仟萬,英文又唔多好,除非配偶係某類澳洲需求工種的專業人士加上英文又好好,或有近親為澳公民申請樓主家庭團聚。

否則,想問為何認為澳洲政府會批准移民?
請指教!

洋房

Activehealth 發表於 17-4-3 21:07
如果樓主成家資產計埋得一仟萬,英文又唔多好,除非配偶係某類澳洲需求工種的專業人士加上英文又好好,或有 ...

一邊有親戚, 一邊有朋友係開公司的。 你講得岩,其實人地未必會收的。 只係了解緊。 又唔知去邊度傾。 咪上來吹2 句。。。。。

大宅

1mocha 發表於 17-4-3 20:50

...過到來要自己落手日日煮飯。但想買個好d的焗爐,就手d的煮食用具都要計過度過
咁係因為你唔用全能嘅淘寶,不過又冇可能淘焗爐

伯爵府

airforce1 發表於 17-4-3 21:29

重點唔係邊度買,幾多錢。澳洲買嘢唔貴。係貴在水電煤,保險呢d冇得慳。

一份收入過到來都有問題,如在港要靠公一份婆一份才過活的話。咁就煩d. 呢度一個返工又死得,二個返工都係死得。但找不找到工又係問題。
冇番咁上下儲蓄真係要諗諗。但又唔會餓得死你,85仙一條方包,實餓唔死。不過,睇你要什麼生活。

不過你重係香港返工加交香港税。你緊係唔明白。

大宅

wiiabcd 發表於 17-4-3 17:43
一千萬=百七萬澳紙。新盤只可買一房。
或兩間沙田一城。

但百七萬可在澳洲Epping 買四房大house.

大宅

Desmond2009 發表於 17-4-3 20:35
我小朋友得幾個月大。 我就三十幾有排都未死得。 買完樓食唔到幾耐。 因為我英文唔係太好, 驚去到揾唔到 ...

未必嘅,你做邊行㗎

大宅

airforce1 發表於 17-4-3 21:29

你真係好愛淘寶

子爵府

虎到金來勳章

你地考咗英文四條七,批咗visa 再慢慢諗囉!

別墅

Desmond2009 發表於 17-4-3 21:21
一邊有親戚, 一邊有朋友係開公司的。 你講得岩,其實人地未必會收的。 只係了解緊。 又唔知去邊度傾。 咪 ...
The most important problem to you now is not about money. It is which Visa do you want to use. Skill migration Visa 189/190 very depends on the occupation about you or your spouse and make sure you can pass the point test(At least 60 points). If you you have a friend in OZ that are willing to hire you, you may use the Visa 457. There should be some more Visa type that let you become PR/TR which I do not familiar with. You can consider the problem about money after you make sure you are able to migrate to OZ. For me, I will feel very comfortable if I can bring HK$10M to OZ. HK$5M for a house/apartment, HK$5M for the living cost for coming 10 years. You can start you career by this 10 years time without worrying about money, which 10 years should be long enough.

複式洋房

Just like in Hong Kong, when you have already paid off your mortgage, the living cost is not so much a problem and may be under your own control according to your need and desire (well a balance between them )

伯爵府

DLPapa 發表於 17-4-6 20:39
Just like in Hong Kong, when you have already paid off your mortgage, the living cost is not so much ...

我覺得同香港唔同。full payment 層樓唔代表ok. 呢度租屋貴有貴租,平有平租。 如果可以住山卡啦。 幾平都有。

貴係貴在fixed overhead cost. 呢d冇得避。住邊都係要比。屋貴屋平比一樣咁多。平平地住個apartment,但管理費閒閒地一萬港元一季。council,水電煤,就算唔用都要比service charge.未計用量,service charge都每季三四千港元。

如唔住apartment,住house

manman1018    發表於 17-6-12 09:15

大宅

Hk$1000萬你預你要搵野做,唔可能食老本,咁搵咩野做你就要諗定啦,因為你話你英文不太好,可能就做唔到專業嘅工作,男嘅或者考個水電工牌?都唔差架。女嘅child care係好多媽媽們嘅選擇,但我覺得辛苦工黎。仲有好多選擇嘅⋯⋯
移黎Brisbane 囉,平平地南區aus$40萬左右都買到間townhouse,某d差小小嘅區都有可能買到house.

伯爵府

Desmond2009 發表於 17-4-3 09:43
依家計埋晒d樓, 股, cash , 加埋晒先得一千萬左右。 去到唔知點生活。 但又想小朋友過得好d. 俾你會點揀 ...

剛睇到比你參考吓。

一一一一
據澳洲聯邦銀行CBA 的分支機構 CommSec的綜合研究分析,不少的澳洲家庭現在有多收入來源,比如說夫婦兩人都掙錢。而各階層平均來講,每週的家庭總開支目前已經超過每週$2,000大關。

如果一眼看到澳洲人家庭平均每年開支10萬,你可能會很吃驚。 但CommSec的首席經濟學家 Craig James 指出,這是平均了所有澳洲家庭之後得出的數據,有些家庭收入要高得多,而那些單親低收入家庭顯然是“被平均了”。

分析報告列舉了澳洲家庭如下的“平均”花費:

* 房貸/租金: 每週 $379.89

* 購置一週食物(包括外出就餐): 每週 $307.46

* 保險和其它金融服務開支: 每週 $168.64

另外,加上家裡的其它零碎開支,平均澳洲家庭每週的開支為 $1974.95, 那也就是說一年的花費為 $102,697.40。

澳洲人現在只消費他們收入的83%, 而2006/07年他們花掉了收入的88%。

根據澳洲統計局公布的統計數據, 自從 2006/07年以來,澳洲人花費在水,電,氣等生活必需品的支出上飆升約60%。該升幅為澳洲同期通貨膨脹CPI值的三倍。

全球經濟危機教會了澳洲人節約和存錢。現在,很多澳洲人買衣服也不大手大腳了,會等到大減價時才購買。

首頁

尾頁

跳至