自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

【引以為鑑】阿媽掛住玩手機 3歲仔溫泉溺水3分鐘亡
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170518&s=10793096&a=56709721

父母疏忽照顧子女,釀成悲劇時有發生,前日便有一名二三歲孩童獨自在泳池嬉水險溺亡,而今年1月,陝西咸陽一名肖姓女子,帶着6歲大女兒和不足4歲的兒子豪豪,到當地「海泉灣溫泉世界」玩水。她準備離開泳池時卻找不到兒子蹤影,直至個多小時後,才發現已沒有呼吸的他。據溫泉閉路電視畫面顯示,兒子出事一刻,肖正背對着他,全神貫注地玩手機。
閉路電視拍到肖女站在深水池中,後來走向淺水池的邊緣向子女說話,女兒就離開了拍攝鏡頭。豪豪則繼續留在淺水區,當時肖女背着兒子邊走邊看手機。豪豪這時卻翻爬淺水池與深水池之間的短牆,到深水池邊緣走了約1分鐘後,他的頭開始被淹沒,繼而在水中掙扎。約掙扎了3分鐘左右,有7、8名遊客卻沒有留意到遇溺的豪豪。最後,女遊客才在深水區一角發現豪豪,立即通知職員,與男遊客合力抱出豪豪,但他已返魂乏術。
痛失親兒的肖女表示,豪豪非常聰明,還有2個月就過4歲生日。她認為,如果戲水區兩個池子之間有護欄,意外是可以避免的。兒子出事時,現場亦未見有救生員。事發後當地部門已成立調查組,責令海泉灣溫泉世界暫停營業,調查處理此事。

個阿媽完全冇睇住個小朋友

侯爵府

昨天盡在元朗出post, 姐姐玩電話,小朋友跟了人走也不知。小朋友伸手入垃圾桶玩又不知。

可憐媽媽交個心肝給她們湊。

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

賴得就賴

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

侯爵府

畀面勳章

個阿媽最大責任!

meow_day    發表於 17-5-19 12:06

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果佢睇實小朋友緊本唔會有意外發生
愛 我 就 別 傷 害 我

子爵府

既然知道無護欄仲唔睇實d

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

賴人哋無護欄,佢自己又唔睇實

公爵府

回覆樓主:

不過咁多人竟然冇一個人見到,又真係出奇

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

唉,唔識講。

我仔就五歲,就算而家喺屋苑範圍行,如果仔行我後面,我會每隔兩秒另轉頭望吓佢喺唔係我身邊。

都唔明喺咁高危的地方,點解個阿媽可以咁放心唔望實個仔

琥珀宮

回覆樓主:

以我觀察,大陸人大都放任子女,係惠州博物館,有牌寫住切勿喧嘩,但幾個5、6歲小孩在展覽館內走嚟走去,又拍玻璃,大聲講話,在場冇工作人員看守,幾滋擾。

係五星級酒店食自助餐,啲小朋友自己出去拎嘢食,冇大人帶住,其實好危險,唔夠高又有玻璃。有個仲用個夾夾舊番石榴入口食。唉!呢個就係大陸,完全冇危機感。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

玩手機緊要過睇住自己個仔

出事仲要姓賴

子爵府

BK Milk勳章

SandyKL 發表於 17-5-19 00:20
以我觀察,大陸人大都放任子女,係惠州博物館,有牌寫住切勿喧嘩,但幾個5、6歲小孩在展覽館內走嚟走去,又 ...

我都覺得大陸人係咁,冇安全意識, 識個新移民媽媽,成日獨留小朋友係屋企同公園,自己出街去買送,完全吾擔心 講緊佢最細嘅小朋友只得三歲幾

男爵府

SandyKL 發表於 17-5-19 00:20
以我觀察,大陸人大都放任子女,係惠州博物館,有牌寫住切勿喧嘩,但幾個5、6歲小孩在展覽館內走嚟走去,又 ...

到有人提醒佢地要睇住小朋友,佢地又鬧人厚多士 而家一見呢啲疏忽到離哂譜嘅意外,已經估到多數係大陸人

珍珠宮

翠B 發表於 17-5-18 23:56
【引以為鑑】阿媽掛住玩手機 3歲仔溫泉溺水3分鐘亡
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170518&s= ...

仲要帶2個

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

係咪無知到以為溫泉唔會浸死人,因為唔係游泳。。。。

珍珠宮

好媽媽勳章

琥珀宮

mankiu1204 發表於 17-5-19 00:29
我都覺得大陸人係咁,冇安全意識, 識個新移民媽媽,成日獨留小朋友係屋企同公園,自己出街去買送,完全吾擔心 ...

佢地安全意識好薄弱,據有親人在內地工作10年所得結論係除咗政治,大陸係全世界最自由嘅地方,啲大陸人點都得,周街放飛劍、扔垃圾、不需要依秩序。佢咁講我又覺得好有道理喎。

琥珀宮

立夏 發表於 17-5-19 00:30
到有人提醒佢地要睇住小朋友,佢地又鬧人厚多士 而家一見呢啲疏忽到離哂譜嘅意外,已經估到多數 ...

通常香港父母都會到實,工人就一啲啲,係香港街頭見。

子爵府

回覆樓主:

媽媽最大責任

首頁

尾頁

跳至