自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

今天係商場行過, 見面一個中年女人拖住過大約3 years 小朋友, 係禁同個小朋友講英文, 係講一段野( 但佢講既唔係fluent English, 仲有d古怪, ), 全程得佢講, 個小朋友望住佢繼續行.

有必要嗎, 當自己唔係一個fluent speaker, 仲有機會教錯?
我唔係話個父母對定錯,純討論.

珍珠宮

回覆樓主:

可能媽媽自己想練下講英文呢?學語言嘅野,唔理啱定唔啱,講多d一定係好

香港人一般外語都麻麻,都係因為大多人鐘意指點人地講得唔好,一定要講啱晒先可以講,點會講得流利?

公爵府

回覆樓主:

比多d機會小朋友講英文唔係壞事。又無話要講得流利先可以講既...始終係香港,除非係讀國際學校啦 如果唔係 係比較少機會練到口語。

我自己都係口語比書寫能力差 都想有人同我講多d

wcpcelia    發表於 17-12-23 20:00

伯爵府

回覆樓主:

我又覺得唔洗一定要用流利標準英語先可以同小朋友用英語溝通。

你呢個情況只可以講個大人好勇敢,唔怕羞,唔怕比人笑,會係公眾場合用夠膽咁同小朋友溝通

男爵府

回覆樓主:

唔需要標準英文,但唔好中英夾雜
我覺得家長至少要識講complete sentence先好同小朋友講英文

"Fireman 去救fire" 呢類實在太驚嚇

珍珠宮

回覆樓主

我聽過open the light
好想笑但唔敢笑

公爵府

回覆樓主:

情況等同小朋友同工人姐姐講英文一樣

男爵府

回覆樓主:

好多人廣東話都講錯,或者新港人都未講得正,都係咁講啦

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

小朋友模仿能力強,如果家長用不正確讀音同文法同小朋友溝通,小朋友便很容易學習錯誤的英文。好彩既小朋友可能遇到好老師可以糾正,唔好彩既就一直錯落去而唔知道,大個左就好難改。但可惜BK好多家長都認為同小朋友講唔正統既英文係無問題,仲好笑到認為可以提供更多「語景」比小朋友練習

珍珠宮

我覺得識講中,英文先最有用,仲要自動波轉台,如果自己英文講得唔好,不如自己出去補習啦!點解同個小朋友講埋D錯嘅英文呢!

大宅

回覆樓主

其實澳洲人既英文gramma 都未必岩

伯爵府

piggip77 發表於 17-12-23 08:33
今天係商場行過, 見面一個中年女人拖住過大約3 years 小朋友, 係禁同個小朋友講英文, 係講一段野( 但佢講既 ...

所以我係唔會同小朋友講英文。我只講母語即係廣東話,英文我搵返native speaker同佢講兼屋企播英文節目。我唔想我小朋友跟咗我一口港式口音

子爵府

cheechi 發表於 17-12-23 09:52
小朋友模仿能力強,如果家長用不正確讀音同文法同小朋友溝通,小朋友便很容易學習錯誤的英文。好彩既小朋友 ...

Totally agree! 因為我聽到佢d grammar 錯嫁..

翡翠宮

cheechi 發表於 17-12-23 09:52
小朋友模仿能力強,如果家長用不正確讀音同文法同小朋友溝通,小朋友便很容易學習錯誤的英文。好彩既小朋友 ...

agree!!

珍珠宮

回覆樓主:

好多外國人都吾跟grammar, 特別東歐,語言呢d嘢其實能夠溝通巳經好好

正好似我地見外國人講廣東話太字正腔圆都勁奇怪

大宅

yurijm 發表於 17-12-23 09:39
我聽過open the light
好想笑但唔敢笑

我發覺好多工人姐姐會講open the light

wcpcelia    發表於 17-12-23 20:01

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我自己普通話及英文唔掂,但小朋友細既時候我都會同佢睇故事書伴讀,冇計啦,咁喺香港生活,講唔正外語好正常,最重要培養到佢有閱讀習慣。

平日對小朋友講廣東話,亦唔會中英夾雜,因對幼兒學外語冇幫助,只會適得其反。到小朋友二,三年級,對普通話及英語發音,grammar 有一定根基,我先開始敢向佢講英及普,一來佢發音一定準過我,二來我同佢講外語目的唔係"教"佢,只係要佢明白,唔識唔緊要,但要勇於嘗試,要開口講,學習一定有過程,點會一開始就流利同冇錯呢?

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主

我時常都好似你咁唸,見好多父母英文唔好都要同小朋友講,但人地覺得無問題就得囉

伯爵府

Ytfc 發表於 17-12-23 09:53
所以我係唔會同小朋友講英文。我只講母語即係廣東話,英文我搵返native speaker同佢講兼屋企播英文節目。 ...

我自己係美國長大,曾經英文好native , 但回港後想學好廣東話,所以唔比自己講英文,近十幾年好少再講英文,慢慢變佐好唔掂(我自己覺得好唔掂,朋友可能覺得重好得),所以我都唔會同小朋友講英文,但睇英文卡通或書,我就會解釋佢知,我覺得日常生活學好一種當地語言更重要

首頁
12345...6

尾頁

跳至