懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

前兩天在聯合醫院抽左血,第二日醫院就打來叫我禮拜四返去飲糖水😰,是不是我血糖高呀?姑娘話有咁嘅可能!好驚~~我近排一直感冒,食緊出面醫生開的止咳藥水同化咳藥,通鼻水藥,唔知是不是熱感冒關係搞到對血都有少小發炎,醫生仲開埋抗生毒眼藥水俾我滴,話對個胎無影響嘅,啲通鼻塞藥有睡意的,我唔想用咁多藥喔,就食要下就無食,點知晚上連續兩晚又咳又鼻塞失眠眼光光望天光,成個人真係好辛苦,依家醫院又叫我去飲糖水,真係好down,壓好大,一到晚黑更加訓唔著,日頭好眼訓,又唔敢訓多~~嗚嗚嗚
請問各位jm有無飲糖水經驗?感冒未好,仲咳緊,飲糖水會不會嘔呀?聽講好難飲!飲前後有無咩野要注意的?飲左之後係咪要等兩個鍾再抽血?這過程中可唔可以上小便或大便?我早上一飲完水就想去廁所。麻煩有經驗的jm介紹下吧,仲有快速止咳通鼻塞的方法有冇?已經病左成十日啦,醫生開的藥都差不多食曬,唔想食咁多藥!謝謝!

大宅

回覆樓主:

我上個月喺瑪嘉烈都係,第一次產檢驗唐氏,抽左血兩日就收到電話話要我幾日後再去飲糖水;飲糖水當日既護士話,如果有問題會幾日後打比我,冇事就唔會通知;由於家母有糖尿+我自己高齡,比個電話嚇左兩個幾星期(由收到電話到飲糖水,再加飲完糖水到下一次見護士),結果冇事

啲糖水比想像中好飲,哈哈

由於我孕吐都幾勁,成日想嘔,飲糖水果日都勁驚嘔返出黎,最緊慢慢飲,飲幾啖停一停,覺得ok落左胃唔會嘔先再飲幾啖,唔覺唔覺就隊晒成杯. 我飲完之後等果兩個鐘,都有胃頂住同少少想嘔(我自從第6wk晚始就係咁,到而家16wk都仲係),但好彩冇真係嘔. 嘔左好麻煩,要約時間再做,冇得即日再飲.

祝你順利~

別墅

twtw2017 發表於 18-3-6 13:59
我上個月喺瑪嘉烈都係,第一次產檢驗唐氏,抽左血兩日就收到電話話要我幾日後再去飲糖水;飲糖水當日既護士 ...
糖水係咪好難飲?會不會難飲到嘔?我咳緊,驚嘔出來!

複式洋房

Icybillbaby 發表於 18-3-6 13:47
前兩天在聯合醫院抽左血,第二日醫院就打來叫我禮拜四返去飲糖水😰,是不是我血糖高呀?姑娘話有咁 ...

放鬆心情,我12週時候都俾醫院叫返去做糖水測試,都好驚,因為我知正常要做都係20幾週做,所以我超驚,但其實醫院係比較謹慎先會咁做
唔洗緊張,未必一定有
至於你感冒真係唔知點可以幫到你,我有朋友有左都睇3 4次醫生先好返,而家d菌太勁啦,我呢段其間都有病過,每日飲兩次康鈣C,飲到好返為止
意見希望幫到你放鬆,加油(emoji)(emoji)

別墅

Mrsk528 發表於 18-3-6 14:07
放鬆心情,我12週時候都俾醫院叫返去做糖水測試,都好驚,因為我知正常要做都係20幾週做,所以我超驚,但 ...

多謝你的鼓勵!康鈣C有用?我平常唔敢隨便食野咖?啲藥都係醫生開的。
最多飲下我媽浸泡的感桔水。如果有效我要要去買來飲下至得!

男爵府

回覆樓主

其實感冒血糖會較高,你抽血中左幾正常,安排飲糖水都好嘅,檢查血糖準確d,不過你仲感冒緊飲糖水,指數都會偏高,可以打電話問下可否延期飲。

別墅

KILW 發表於 18-3-6 14:22
其實感冒血糖會較高,你抽血中左幾正常,安排飲糖水都好嘅,檢查血糖準確d,不過你仲感冒緊飲糖水,指數都 ...

係啊,我都懷疑自己當時感冒緊唔知關事冇!過兩天感冒都未必痊癒,可能改期會好點。我已經25W+幾,改下到周唔知會不會遲呢!多謝你的建議!

男爵府

Icybillbaby 發表於 18-3-6 14:27
係啊,我都懷疑自己當時感冒緊唔知關事冇!過兩天感冒都未必痊癒,可能改期會好點。我已經25W+幾,改下到 ...

差嗰一星期唔遲,廣華醫院28週先抽血驗血糖,血糖高先再安排飲糖水。不過安全起見,你一日未去飲糖水,先控制住唔好食太多白飯、或食同飲甜野,因未知係你本身真係有糖尿定感冒影響導致血糖高左。
祝你好運同早日康復。

別墅

KILW 發表於 18-3-6 14:53
差嗰一星期唔遲,廣華醫院28週先抽血驗血糖,血糖高先再安排飲糖水。不過安全起見,你一日未去飲糖水,先 ...

好的,謝謝你的建議!

大宅

回覆樓主

你諗太多了,放鬆下

別墅

ambermatt 發表於 18-3-6 15:07
你諗太多了,放鬆下

係呀,近排天氣潮濕又多變,感冒成個人都崩緊,一咳鼻塞訓唔到就好緊張,都驚影響到個BB.依家一得閑都出來散下步放松下,好驚有產前抑鬱症,同大家傾完放心佐啲!謝謝!

大宅

回覆樓主

唔太難飲,慢慢一啖一啖咁飲,飲完出番去就飲小小水去下陣甜味,個陣姑娘教我係戶外行下坐係唔好屈係室內會仲而嘔。。仲有要放鬆心情去,我初初太緊張有d作嘔,好彩最後無嘔到

別墅

邱優 發表於 18-3-6 15:32
唔太難飲,慢慢一啖一啖咁飲,飲完出番去就飲小小水去下陣甜味,個陣姑娘教我係戶外行下坐係唔好屈係室內會 ...

好的,謝謝你的經驗分享。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

糖水係咪好難飲 <-- 又唔係Woo, 我見有d媽媽一口氣飲曬!! 我自己就飲下抖下, 似甜左d既檸水

別墅

bbpompom 發表於 18-3-6 15:56
糖水係咪好難飲

我見有啲媽媽話好難飲,偷偷地帶個檸檬去滴幾滴入杯糖水度會好飲啲咁話,唔知係咪真噶(emoji)?!同埋姑娘俾唔俾咁做呢?

水晶宮

回覆樓主

我覺得好好味喎,不過我好中意甜野既。
我見其他媽媽逐少逐少甘飲,好似好辛苦,我行埋去一野就飲晒。
做糖水之前嗰晚仲去左日式bbq 飲左兩罐可樂加食左糖水,都無超標。

複式洋房

Icybillbaby 發表於 18-3-6 14:12
多謝你的鼓勵!康鈣C有用?我平常唔敢隨便食野咖?啲藥都係醫生開的。
最多飲下我媽浸泡的感桔水。如果有 ...

我成個孕期都有飲,起碼我飲左康鈣c之後,病情冇惡化,慢慢咁好
就算冇病我周不時都飲,有豐富維他命c補充下
仲係低糖,所以飲下當增強抵抗力

別墅

妊娠糖尿測試應該係一般產檢, 我10月份做完一次無事, 因為胎太大, 醫生驚我有糖尿, 所以剛剛星期六又再做左一次, 兩次都無問題, 所以唔洗擔心

別墅

kayannell 發表於 18-3-6 16:30
妊娠糖尿測試應該係一般產檢, 我10月份做完一次無事, 因為胎太大, 醫生驚我有糖尿, 所以剛剛星期六又再做左 ...

好,你咁講我放心好多了,thx.

別墅

Mrsk528 發表於 18-3-6 16:19
我成個孕期都有飲,起碼我飲左康鈣c之後,病情冇惡化,慢慢咁好
就算冇病我周不時都飲,有豐富維他命c補充 ...

好的,我都試下,謝謝呀(emoji)

首頁

尾頁

跳至