自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷好多功課,我開始每晚放工後都要睇功課同佢溫書。考試測驗期間又要拎annual leave 溫書。不過自問返工時也是全心全意,但我真的很疲累。今日同阿head食lunch, 佢話覺得我工作表現下降了,多左甩漏。佢話公司計劃開一個管理職位,會係我同另一個未婚同事兩個考慮。
佢話知我有小朋友要兼顧(阿head都係冇結婚的,其實從佢平日傾計,佢會覺得D媽媽級同事為了仔女好over. )
佢話也明白做媽媽的會很上心仔女的事,但如果我想上位,有些東西一定要犠牲。佢話論經驗同跟客戶的關係,我係優勝的,但另一位同事就好有效率同細心。佢話你之前都可以做到,希望我可以去番之前狀態。
有時諗,是否做左媽媽就好難拼搏?定我能力問題?
我有時諗,未婚同事放工後就去做yoga, 按摩,facial, 而我就立刻飛回家睇功課溫書,十點幾先搞掂個女瞓著,才有小小時間做自己野,第二日六點三又要起身。連annual leave都要用來溫測驗考試湊女。
其實體力不是好累,但精神上好累。未做媽媽的話明白,其實又點會真係理解?
阿head話你對個女太上心,要學識放手! 唉! 佢小一咋,我點放手呢?我睇小陣,俾c6同佢溫書對功課就即刻交漏功課同不合格!
我好想樣樣都做得好,但我好攰,感覺好似一盤被抽乾水快枯萎的植物。

有冇同路人?

wcpcelia    發表於 18-6-9 10:32
chaiwanb    發表於 18-6-8 21:25

水晶宮

回覆樓主:

呀head係唔會明白小朋友小一唔可以放手,既然你好緊張你個女,有d嘢係要取捨

換個角度,依家,或者黎緊5、6年,事業/錢比較重要,定係呀女讀書?

如果你miss咗今次升職,坦白講就算你以後肯努力,head都未必再比機會你

侯爵府

厚多士 發表於 18-6-8 19:01
入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

佢唔係唔理解,但理解還理解,崗位要求唔會就你,公司利益係第一位,人在其位,就要交返對等嘅成績,其實佢都相當比機會你,自己係要取捨,可能要爸爸分擔下了

good_pig    發表於 18-6-8 22:14

男爵府

入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

1.將亞囡外判
2.請工人
3如果冇咗份收入,你仍可以保持現在的消費模式,可以唔做.
4.囡越大越多要$用
5.你年紀,如果遲五,六年易不易再揾工
6.老公支唔支持你,$,心理,行動上

伯爵府

回覆 skybiebie 的帖子

明白的。佢算對我幾好。是我力不從心。
其實同個女讀書仲攰過番工。

大宅

Same here

其實我都鐘意份工。。但個種精神壓力大到。。
翻到屋企理我大囡,細囝又呷醋。。
星期五六晚等佢地訓左,凌晨再做公司野。。無論身心都好疲累

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

坦白講,長遠落去遲早有衝突
你阿head講得岩,要上位有d野一定要犧牲。隨著小朋友越學越深,所需嘅時間亦會越多
你係時候要唸唸,訓身工作+外判;定放慢腳步自己跟了

男爵府

完全明白你,但講實在一定阿囡重要d!
家人無左你唔得
但公司一定可以無左你

伯爵府

回覆 ash_yehyeh 的帖子

我都好掙扎。我三十七了,再唔升就可能冇乜機會。但個女又事事依頼我。

伯爵府

回覆樓主

佢講得無錯,要有取捨。
所以我會放棄進升。因為個女前途比較重要。
未升已經咁辛苦,升佐⋯⋯你捱得到咩

子爵府

我會一係外判小朋友溫習/功課比補習老師,一係辭職全力陪太子讀書... 一個人做「兩份工」太累...chur得乾啦⋯⋯到時吃力不討好,兩邊都半桶水

大宅

回覆樓主:

你阿head講緊嘅係事實,所有野都要做取捨,公司真係唔會因為你有家庭而降低要求,阿女亦唔會因為你返工而唔駛你理,所以如果兩者只可以取一樣,就要自己衡量邊樣想要多d。最緊要係選擇咗就唔好回望,勇往直前,唔好後悔

水晶宮

厚多士 發表於 18-6-8 19:19
回覆 ash_yehyeh 的帖子

我都好掙扎。我三十七了,再唔升就可能冇乜機會。但個女又事事依頼我。 ...

其實小朋友依懶你唔係好事,最好係可以慢慢教到佢可以獨立小小

如果今次錯失升職機會,你會後悔嗎?

琥珀宮

睇你放棄佢定放棄自己,針從來冇兩頭利

珍珠宮

我當年生咗小朋友,因為工作性質太過chur,我轉咗行

轉咗行係時間鬆動咗,自己安排工作時間,但其實要返全職兼要顧埋小朋友,在照顧小朋友方面,要考慮下優次

我唔贊成外判小朋友俾其他人,功課我會自己跟,陪佢哋睇書

但長遠目標係要訓練佢哋自立

為咗早上可以送佢哋返學,我哋提早啲出門口返工
放工準時返屋企,有嘢做唔晒,都留番夜啲做,每天一齊食晚飯,聽佢哋講學校嘢
我大仔、細女,小一下學期已經唔使我check功課,只係佢哋唔識就問我
安排佢哋有規律的作息時間,一來對佢哋健康好,二來佢哋瞓咗,一般我的小朋友九點會上床瞓覺,之後我就可以有時間休息、或者跟進公司工作,有時要做到凌晨,但無法,兼顧就要付出

平日weekend放假,全時間陪佢哋,偶然會weekday約朋友食個晚飯,星期六日就全時間陪小朋友

我仔今年小學畢業喇,我奉勸及早俾小朋友試下自己處理功課、考試,如果初小都放唔低,高小更加放唔到手,因為有呈分試
講返我自己份工,我一向工作表現都十分出色,事業算係唔錯,起碼我自己滿意

子爵府

回覆樓主:

事業早就放棄了。因為我知道如果我只顧自己,可能會害咗兩個小朋友一世。媽咪嘅責任唔止睇功課,情緒身心發展都要顧及。自問返咗工我真係顧唔到兩個小朋友咁多,所以我係大女小一時已冇做嘢。

伯爵府

回覆 Kanyin 的帖子

這個也是我要諗的問題。不過我又唔知自己會否接受到俾個小妺妹head 住。
如果我完全冇鬥心或者仲好。

伯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

真心的,如果我c6有能力讓我不工作也能負擔家庭開支而又能保持ok的生活質素。相信我不用考慮也會選擇女兒。我的一丁點事業鬥心是逼出來的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

真係唔明點解要幫個囡溫書
讀書係自己架,個囡要靠父母先讀書考試第時點讀上去?
要訓練下小朋友自立,唔好再依賴父母、依賴補習社老師! 我見唔少呢d死蛇爛膳既小朋友,只係覺得無得救!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都係過來人, 我仲要有兩個, 到時要兼顧工作、 進修, 同埋兩個仔女嘅功課。 有時老公仲要唔係香港,當時真係覺得自己唔似人過嘅生活。 不過而家已經全部過去。

首頁
12345...6

尾頁

跳至