自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

其實呢,我發文前只係覺得自己小朋友好記性,無講過覺得佢係神童,亦無認叻唒命嘅,真係想知其他媽媽點樣取長補短。
多謝各位媽媽會正面分享
但另一方面見到有媽媽特別喜歡冷言冷語,感到無奈又不忿好地地問下野都比人指指點點,香港人真係好大壓力討論區當然可以自由發言啦!大家繼續分享啦
ps話人港媽最開心

7歲小朋友好好記性(我覺得),例如可以將全班同學學號同名順序背,抽問都識。佢睇過嘅書,如果我同妹妹讀,讀漏一句or改左啲字,佢會指正返我。

佢學校無背默,無特別訓練。其他小朋友是否都係咁好記性?
仲有無得可以點發揮?求教

男爵府

外星媽媽 發表於 19-3-28 22:42
7歲小朋友好好記性(我覺得),例如可以將全班同學學號同名順序背,抽問都識。佢睇過嘅書,如果我同妹妹讀, ...

吾算了,我個歲幾識背好多斷聖經,仲要幾長下果D都得,歲幾好多直頭未講野,不過你可自行同佢背下書咯

禁止訪問

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔係特別好記性,好多小朋友都記到

每日望住佢哋就充滿力量啦!

珍珠宮

回覆樓主:

背名個d
我仔都得呀
佢有興趣就乜都背到
例如上海地鐵站
但叫佢背x數表就背唔到囉
所以我都無乜特別做d乜
佢有興趣有需要 自然會背架啦
我仔6歲半

子爵府

7歲小朋友好好記性(我覺得),例如可以將全班同學學號同名順序背,抽問都識。佢睇過嘅書,如果我同妹妹讀, ...

記性好某程度上是聰明……
既然佢咁好記性,比佢睇多d書……
不止背內容,要理解埋(可以大人協助解釋),再出題比佢作文……
如果純粹copy cat好記性,對知識不會融會貫通,不能應付創作。如果是記得又能理解,那他應算是小天才了……

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

提早教佢periodic table

cream@@    發表於 19-3-29 14:15
cream@@    發表於 19-3-29 14:14
tsung    發表於 19-3-29 13:54
芝麻街    發表於 19-3-29 11:56
Yubi.T    發表於 19-3-29 11:36
wcpcelia    發表於 19-3-29 10:06
lojo11    發表於 19-3-29 08:40
bosch    發表於 19-3-29 00:48

男爵府

Teresa 發表於 19-3-28 23:08

dse中文範文

Yubi.T    發表於 19-3-29 11:37

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你同老師傾吓,問吓老師佢記憶力係咪特別過人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Teresa 發表於 19-3-28 23:08

嘩!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Learn a third language

子爵府

親子王國15週年勳章

抽問同學名、學號呢啲好多都做到。當年我背埋隔離班添! 我第一年入學睇一次 Staff Room 表就知道邊個老師坐邊個位,由邊個門口出。同學每次搵老師之前都問我老師邊個 staff room,甚至仲可以話埋畀佢哋聽老師果堂係空堂定係有堂上,邊個班房上堂 (講緊係多過 50 個老師嘅行蹤)。地鐵站每條線嘅站,左右邊出、邊個位有電梯,我都知。地圖更拿手,隨便指一個國家我都可以講係邊個國家、首都、國旗。但我記呢啲叻,讀書方面就唔多顯示到。

我同學就真係記性好好,佢睇一晚 TVB 1 套卡通片 + 4 套劇集,第二日可以背返所有對白動作畀我聽(我屋企嚴禁所有娛樂,所以等返學聽故仔)。佢唔多需要溫書,老師講一次、佢臨考前望一望就可以去考試,考到科科接近滿分。但佢應該唔屬於資優,因為佢數理科弱啲,同埋對生活常理、身邊事物冇咩認知。

如果係記性真係好好,讀書應該睇得出。成績如何?如果好好,覺得有啲浪費佢才能,建議開始背下古文詩詞,呢啲反正到中學都要背,倒不如有能力就早啲背同一齊理解賞析。可以背下三字經同唐詩先。

大宅

背同學學號唔可以代表記性好,因為點名成日聽。 我自己細個都係咁

睇書記到 ,就真係 記憶力好

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

比佢學圍棋啦,可能香港都好似日本咁出個奇材呀.
<br><br>

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

抽問名及學號,好多都得

我仔2歲已經能背晒柴灣及小西灣(曾行過) 既燈柱號碼,勁到係你一指邊條佢即答到。幾年幾月幾日坐過茶樓邊張檯號都記得 (但係我仔係 special need,被評為 非典型自閉)

而家佢中二,由幼稚園至而家,唔洗花太多時間去溫書,成績唔差(係中文一科唔得,佢衰閱讀理解), 同學叫佢做 佛系學霸

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

同學校老師傾吓,佢哋見咁多小朋友,邊啲特別佢哋應該識睇,不過我想講,你小朋友情況好普通,唔算特別好記性
我要記得幸福......

男爵府

Suncloud 發表於 19-3-29 00:00
背同學學號唔可以代表記性好,因為點名成日聽。 我自己細個都係咁

睇書記到 ,就真係 記憶力好

同意,我女K1都背到同學名了,日日點名嘛!

不過都應該係聰明嗰批,你俾多啲唔同類型嘅事物佢接觸,等佢自己發掘興趣

侯爵府

回覆樓主:

記性好初小會有用,但上到高小要理解,就會明顯睇到究竟實力有幾多。

wcpcelia    發表於 19-3-29 10:06

男爵府

公爵府

szeszes 發表於 19-3-29 00:06
抽問名及學號,好多都得

我仔2歲已經能背晒柴灣及小西灣(曾行過) 既燈柱號碼,勁到係你一指邊條佢即答到 ...

我個仔都係自閉譜系,佢就專背巴士型號車隊車牌⋯ 成日同我講邊條路線幾時有新車、車隊係乜,架車有幾個位等等,聽到我頭都大 最大件事佢試過專登想坐某架巴士(唔知點解佢又會知邊條線有嗰架車),然後專登等幾架車都唔上,直至等到佢嗰架為止。响我眼中,架架車閩差唔多啊!

首頁
12345...10

尾頁

跳至