心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身有一個(全癱)要長期照顧的小天使,不經不覺照顧左佢15年,最近佢開始身體狀態下降,間唔中發燒,呼吸困難,多痰卡住喉嚨位置,有時想你係唔係時候想離開我身邊?但我內心有時會掙扎,想佢早D去天家,但有時想照顧多佢幾年,她一出世甘樣就甘樣,猶如一個初生BB,乜都唔識,都係用喊黎表達。。。。

大宅

回覆樓主:

你對佢一直以黎既悉心照顧同陪伴,佢一定感受得到,無論如何都係只屬於你倆之間既專屬回憶。

複式洋房

niccm 發表於 19-6-8 20:50
你對佢一直以黎既悉心照顧同陪伴,佢一定感受得到,無論如何都係只屬於你倆之間既專屬回憶。
...

嗯,謝謝你安慰(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bellfok 發表於 19-6-8 20:15
本身有一個(全癱)要長期照顧的小天使,不經不覺照顧左佢15年,最近佢開始身體狀態下降,間唔中發燒,呼吸困 ...

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-6-8 22:13
間中都要搵人幫手照顧,自己休息一下

都會,不過,個女比較痴我,同埋佢需要貼身照顧,特別餵食方便,佢要食糊狀食物,因有吞嚥困難

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bellfok 發表於 19-6-8 22:15
都會,不過,個女比較痴我,同埋佢需要貼身照顧,特別餵食方便,佢要食糊狀食物,因有吞嚥困難
...

水晶宮

既來之則安之!加油!
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-6-8 22:17
一直跟住你?
日間冇去中心或者學校嗰啲?
餵食方面,其他人唔熟悉,你照顧佢。佢瞓咗覺,其他人照顧住佢 ...

佢日間間中會返學校,但因身體 間中會發燒 ,感冒問題 就少左返學,多在家中休息,照顧她並非想像中辛苦,只係佢間唔中突如其來發高燒40度 ,真係 嚇死人(emoji)

複式洋房

mickeywinnie3 發表於 19-6-8 23:15
既來之則安之!加油!

都學習緊呢個心態,因醫生曾經建議我簽一份放棄治療同意書,不過,仲考慮中。。。。。

子爵府

媽媽你好叻!這種生活吾簡單。
喜歡襌的話上網找來聽,我有時聽淨空法師的道理,幾好架!

複式洋房

gilgil39 發表於 19-6-9 03:21

可能當年後生 生左佢,唯有接受,生得佢出就有責任照顧佢,(emoji)

子爵府

bellfok 發表於 19-6-9 11:02
可能當年後生 生左佢,唯有接受,生得佢出就有責任照顧佢,(emoji)

係!生小朋友責任好大.......唯有平常心面對。加油!

複式洋房

gilgil39 發表於 19-6-9 11:36
係!生小朋友責任好大.......唯有平常心面對。加油!

我盡量都係平常心去挑戰每一日,佢越大身體毛病就越多

謝謝你鼓勵(emoji)

複式洋房

bellfok 發表於 19-6-8 20:15
本身有一個(全癱)要長期照顧的小天使,不經不覺照顧左佢15年,最近佢開始身體狀態下降,間唔中發燒,呼吸困 ...

放開些吧!這樣 未嘗唔係對大家係一種解脫, 我理解你嘅唔開心 人生都係過客嚟嘅啫, 你要加油呀 唔開心就講出嚟啦 我諗你會舒服啲嘅

複式洋房

ElsaTsang1 發表於 19-6-9 18:32
放開些吧!這樣 未嘗唔係對大家係一種解脫, 我理解你嘅唔開心 人生都係過客嚟嘅啫, 你要加油呀 ...

嗯,我就係想係到舒發下情感,因為大家都是陌路人,但會收到你們的鼓勵,真的很窩心(emoji)

有時推她出去會受到奇異目光,或者某D說話,我已經不在意,原因係 她們 智識比較短淺,唔想斤斤計較,我只想家人開心快樂 渡過每分每秒

複式洋房

gilgil39 發表於 19-6-9 03:21

我都鍾意聽,最近家裏出咗啲事, 我好想聽下禪嘅嘢, 現在我身心都唔係好快樂

複式洋房

bellfok 發表於 19-6-9 18:35
嗯,我就係想係到舒發下情感,因為大家都是陌路人,但會收到你們的鼓勵,真的很窩心(emoji)

有時推她出去 ...

我住嗰度都有好多呢種咁嘅人,有時我望到佢哋, 發覺上天真係已經對我好好, 所以我哋做人其實應該要滿足嘅

複式洋房

bellfok 發表於 19-6-9 18:35

有時推她出去 ...

複式洋房

ElsaTsang1 發表於 19-6-9 18:39
我住嗰度都有好多呢種咁嘅人,有時我望到佢哋, 發覺上天真係已經對我好好, 所以我哋做人其實應該要滿足 ...

當自己有一個與衆不同的小朋友,都會慨嘆為何選中我?有時見新聞上 ,有D 健全小朋友被遺棄或虐打,心都會痛左一下,再望住自己個女,我即刻同阿女講,你真係好彩黎到我家,我都被遺棄你(emoji),所以麻煩你 要好好活下去,就算要走都要走得舒服一D呀!
對她或者對自己都唔想有 什麼遺憾。

我明白到人真係要 學識感恩 同 知足

複式洋房

bellfok 發表於 19-6-9 18:45
當自己有一個與衆不同的小朋友,都會慨嘆為何選中我?有時見新聞上 ,有D 健全小朋友被遺棄或虐打,心都會 ...

你識得感恩就好啦(emoji)好與壞 都是上天賜給我們的, 都要係好好愛護珍惜

首頁

尾頁

跳至