時政擂台

跳至

首頁

尾頁

洋房

我想同大家分享我昨天的經歷

昨晚我負責處理2個上環被捕者的搜屋工作,我起初以為佢父母一定係盲撐他們,以步步小心的態度上去處理,但我見到的其中一個家庭,是一個母親聲涙俱下同我講「唔好意思阿Sir,辛苦哂」之後母親同個被捕者講「你令到我好痛心,你知唔知自己咩前途都無哂」

跟住父親再同被捕者講:「你被人利用你知唔知,你有無見過李柱銘個仔出來示威呀」,之後再向講:「阿Sir,呢排你們辛苦哂,我們真心支持你」我之後向佢出示搜查令,佢立即講,我們行得正企得正,你們隨便搜。當我同事與被捕人進行搜屋期間,佢主動同我談對香港未來睇法,

洋房

Lu88lu 發表於 19-7-30 11:58

昨晚我負責處理2個上環被捕者的搜屋工作,我起初以為佢父母一定係盲撐他們, ...

佢同意現在香港已經被一班政棍及教育界以洗腦式煽惑,更開始對香港未來失去信心⋯⋯亦準備將來移居中國居住

搜屋完畢後,被捕人問父親阿嫲知唔知佢被捕,佢父親就回應:「你阿嫲80歳啦,梗係唔可以俾佢知」呢刻連被補人都開始哭起來...嗰刻...我都差點忍不住...

香港人不是盲的...我分享唔係想講呢班人唔應該受法律制裁,相反我贊成任何人應該要對佢行為負責。不過我只希望我們有幸前缐面對佢哋執法時,千萬不要有仇狠之心,儘管一次又一次見到同事受傷...呢一場係社會病毒,我們現在最重要不是要改變已被煽惑的人,而是以平常心拯救未被煽惑的人,從來最應該制裁的係背後煽惑而

fannytan    發表於 19-7-30 12:29

伯爵府

昨晚我負責處理2個上環被捕者的搜屋工作,我起初以為佢父母一定係盲撐他們, ...

年青人醒下啦!不要再比人利用,不要再令屋企人擔心!

珍珠宮

其實你係咪唔應該描述你嘅工作, 尤其係調查中? 加咁多感想, 有妨公正。專業啲啦。

rainbowchuuu3    發表於 19-7-30 13:31

子爵府

真心同你講,辛苦晒,我和我同事是撐警的

洋房

Lu88lu 發表於 19-7-30 12:00
佢同意現在香港已經被一班政棍及教育界以洗腦式煽惑,更開始對香港未來失去信心⋯⋯亦準備將來移居中國居 ...

⋯⋯所以多餘受情緒影響行為只會令呢班發放病毒人仕繼續塗毒社會

昨晚親身經歷真的好大感觸,為著社會正確價值觀,我們不能退,亦不能避。因為我們現在除了係守護法冶的最後一條底線外,亦間接是守護社會道德的最後一度防缐(emoji)(emoji)

珍珠宮

樓主,雖然我支持警察執法
但一件事還一件事
調查中既個案
點會公開被捕者與其家人對話?
被捕者未定罪㗎喎
未審先判?

我對你身份成疑
希望你唔係咩有心人來達到某種目的

rainbowchuuu3    發表於 19-7-30 13:31

珍珠宮

brindlewin 發表於 19-7-30 12:02
其實你係咪唔應該描述你嘅工作, 尤其係調查中? 加咁多感想, 有妨公正。專業啲啦。

...

同意,樓主應該唔係警察
係作者先岩
不論政治立場,我都覺得冇理由公開調查中既個案細節
呢啲簡直係低級錯誤

侯爵府

2024年龍年勳章

希望就算警察捉左黑衣人,都善待佢地,始終係香港人~家永遠為佢地而開

男爵府

我Facebook 大把得個up字連遊行都冇份去既人,口口聲聲為香港,算吧啦,依家好多鍵盤戰士,得個講字,永遠都係精人出口,笨人出手

fannytan    發表於 19-7-30 12:30

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

專業少少
個account得兩個po
好難信你喎

男爵府

Lu88lu 發表於 19-7-30 12:00
佢同意現在香港已經被一班政棍及教育界以洗腦式煽惑,更開始對香港未來失去信心⋯⋯亦準備將來移居中國居 ...

睇完個心都好酸, 其實有部份年青人真係被利用, 佢地都唔未知自己為咩, 只係覺得柴娃娃好烕好型,所以作為父母真係儘量關心及了解多D 小朋友,唔好因一時貪玩而令自己終生後悔!

無論今日為左咩去爭取, 但犯法就係犯法, 無中間位比你走, 一旦落網只會造成全家悲劇!要阿爸阿媽為你擔心落淚,點解唔用理智去控制自己行動 ?希望大家都珍惜家人及現在擁有的一切!

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

回覆 Lu88lu 的帖子

對丫,已經有人指出;如果你係真警察,你已經越權。如果你扮作個古仔出來,其心可誅。你最好都係自己delete 個 post吧。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 yurijm 的帖子

就算只係作者,但當中父母擔心小朋友既情況,我相信依家有部分既家庭都面對緊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

唔好天真

"我起初以為佢父母一定係盲撐他們"

盲撐果d 唔會叫自己仔女出去

咩叫笨人出手

我家都有兩個,又話要齊心,但不但佢自己,佢仔女都冇,幾年前明明話香港人夠齊心個個擺工咪得,今日唔見佢地擺工囉,比人阻仲要話吓!我要搭鐵路返工喎,仲個個星期上大6 玩,真係離奇事件簿!

男爵府

為增加可信性, 方便出示委任證嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sf013hk 發表於 19-7-30 12:09
回覆 Lu88lu 的帖子

對丫,已經有人指出;如果你係真警察,你已經越權。如果你扮作個古仔出來,其心可誅。 ...

同意
總有離別的時候

珍珠宮

hkgra 發表於 19-7-30 12:11
回覆 yurijm 的帖子

就算只係作者,但當中父母擔心小朋友既情況,我相信依家有部分既家庭都面對緊 ...

呢個唔係用警方名義出post理由。
真係執法人員咁樣公開已違反規例,
唔係執法人員,咁即係冒警,一樣犯法

rainbowchuuu3    發表於 19-7-30 13:32

水晶宮

yurijm 發表於 19-7-30 12:04
樓主,雖然我支持警察執法
但一件事還一件事
調查中既個案

兩邊都有marketing

首頁

尾頁

跳至